Evrilme ve Aklıyla Buluşma Açısından "Akıllı Şehirler" Kavramı: Şehirler Nasıl Akıllı Olur? Geotasarım Yaklaşımı
Öz
Değişim, dönüşüm, evrilme tüm zamanlar ve mekanların ortak evrensel süreçleridir. Tarihsel dönemlere ait coğrafi kesitler bu gerçeği göstermektedir. İnsan eliyle oluşturulan ortamlardan birisi olan şehirlere insan aklı ve duyguları doğrudan yansımaktadır. Bu sebeple şehirler, konumlandırıldıkları coğrafi alan dâhil panaromik görüntüleri, mahrem detayları ve diğer özellikleri yanı sıra soyut hafızalarını, kendilerini kuran geliştiren insanın ortak aklı olarak yansıtırlar. Şehirde insanın sadece elinin değil aklının da izini görebilmeliyiz. İç güdülerin ve salt zekanın orta-uzun vadeli projeksiyon üretemeyen duygusallığından kurtulmuş bir aklı, özellikle de ileri akıl olan öz aklı yansıtması halinde şehrin akıllandığını ve evrildiğini, kemâlat yaşadığını söyleyebiliriz. Görüntü ve fiziksel koşullarla sınırlı mekânsal değişimler, insanı rahatlatıp memnun etse de onun kendini kendi gibi hissedeceği ortamlar oluşturamaz. Eğer evrensel genel doğrularla uyumlu aklın belirleyiciliği yoksa, ileri zekâ ürünleri ile gelen rahatlık ve memnuniyete rağmen mutlu yaşam standardına ulaşmak mümkün olmaz. Teknoloji, insana has bir kavram olarak, kendisini üreten akıl kadar onu kullanan akla göre şekillenir ve yaşama yön verir. Şehirlerin insan ve çevre ayrılmazlığını merkeze alan, koruyan ve geliştiren akılla inşa edilmeleri ancak akılla, dahası öz akılla yani evrensel genel doğrularla uyumlu akılla mümkündür. Öz aklın yön verdiği adımlara bu nedenle şehirleşmenin salih ameli diyebiliriz. Yapay zekâ gibi bilgi işlem kapasitesini kendi geliştirebilen otonom ürün ve sistemlerin şehirlere dokunmasının önüne geçmeye çalışmak, dünya ile birlikte nefes alıyor olmanın gereği olarak yanlıştır, global olarak da hem sağlıklı bir seçim değildir hem de sürdürülebilir bir tercih olmayacaktır. Ancak mekânın zekâ ile şekillendirilmesi sürecini akılla veya öz akılla yönetebilmek, dahası aletsel zekayı öz aklın belirlediği koşullarda yönetmek hayati önemdedir. Bu bakışla, CBS ve Geotasarım gibi güncel imkân ve metodolojileri bu perspektifle kullanmak, insanı ve şehri zekâ ile buluşmanın korkutan risklerinden koruyacağı gibi, gelişen teknolojilerden uzak kalmanın getireceği mahrumiyetlerle yaşamanın da önüne geçebilecektir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akıllı şehirler yol haritası Deloitte Vodafone. (2016). TBV’ nin katkılarıyla 2016.
- Avcı, N. (1988). Nasr, insan ve tabiat. trc. İstanbul: Yeryüzü Yayınları.
- Berger, P.L. (1993). Dinin sosyal gerçekliği. Çev. Ali Coşkun. İstanbul.
- Cansever, T. (2006). İslâm’da şehir ve mimari. İstanbul: Timaş Yayınları.
- Catriona, M., Gavin, C., Jonathan C., et al.(2014). Mapping smart cities in the EU. Directorate General For Internal Policies Policy Department A: Economic And Scientific Policy. IP/A/ITRE/ST/2013-02. January 2014.
- Cemil, M. (1974). Umrandan uygarlığa. Ötüken Yayınevi. 1974 ISBN 975-470-580-1.
- Çabuk, S.N., Ersoy, M., Çabuk, A., Hocaoğlu, T. (2012). Gezegeni iyileştirmek: geotasarım kuramı ve coğrafi bilgi sistemleri. 6. Mühendislik Ölçmeleri Sempozyumu. Afyon 2012.
- Çiçek, D. (2018). Şehirleşme bağlamında kavramsal bir tartışma düşünen şehir. (ss 23-35).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Beşeri Coğrafya
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Saffet Erdoğan
*
Türkiye
Recep Aslan
Türkiye
Mustafa Ulukavak
Türkiye
Mehmet Yılmaz
Bu kişi benim
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
15 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi
18 Mayıs 2018
Kabul Tarihi
10 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 2