The structure analysis and composition modeling of Giresun hazelnuts were first time investigated to develop a nutrition design modeling method using the Field Emission Gun – Scanning Electron Microscope (FEG-SEM). Texture analysis of the hazelnut has shown cube-like oily surface, non- fibrous non-porous spreading structure, and particularly high elemental value of carbon (44.92%) and oxygen (45.562%), and P (1.22%), K (1.21%), Cl (7.09%) mineral elements stating that the Giresun hazelnut is oily spreading structure model, and natural oil carbohydrate and mineral models. The Giresun hazelnut was determined to be suitable for finely grinding to produce hazelnut flour and production of hazelnut nutrition assortments. The Giresun hazelnut was ground with water to produce white colored homogenized nonclotting vegetable type hazelnut milk with hazelnut aroma without additives.
Nutrition design method development structure analysis composition modeling Giresun hazelnut Field Emission Gun – Scanning Electron Microscope (FEG-SEM).
Giresun fındığının yapı analizi ve kompozisyon modellemesi, ilk kez Alan Emisyon Tabancası – Taramalı Elektron Mikroskobu (FEG-SEM) kullanılarak bir beslenme tasarımı modelleme yöntemi geliştirmek için incelenmiştir. Fındığın tekstür analizi sonucunda küp benzeri yağlı yüzey, lifsiz gözeneksiz sürülebilen yapısı ve özellikle yüksek karbon (44.92%) ve oksijen (45.562%) elemental değerleri, P (1.22%), K (1.21%), Cl (7.09%) mineral elementleri, Giresun fındığının yağlı sürülebilen yapı modeli olduğunu, ve doğal yağ karbonhidrat ve mineral modelleri gösterdiğini belirtmektedir. Giresun fındığının ince öğütülerek fındık unu üretimine ve fındık besin çeşitleri üretimine uygun olduğu belirlendi. Giresun fındığı su ile öğütülerek beyaz renkli homojenize pıhtılaşmayan bitkisel tür fındık aromalı ve katkısız fındık sütü elde edilmiştir.
Beslenme Tasarımı Yöntem Geliştirme Yapı Incelemesi Bileşen Modelleme Giresun Fındığı Alan Emisyon Tabancalı – Taramalı Elektron Mikroskobu (FEG-SEM).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kimya Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.