Araştırma Makalesi

Tavuk Tüyü ve Zeolitin Atıksu ile Muamelesi Sonucu Ağır Metal Konsantrasyonlarının Belirlenmesi

Cilt: 14 Sayı: 1 15 Mart 2024
PDF İndir
EN TR

Tavuk Tüyü ve Zeolitin Atıksu ile Muamelesi Sonucu Ağır Metal Konsantrasyonlarının Belirlenmesi

Öz

Toksik etkileri nedeniyle ağır metallerin atık sulardan giderimi hem çevre hem de canlı sağlığı açısından oldukça önemlidir. Her yeni gün daha fazla kirliliğin meydana geldiği dünyamızda bu kirlilikleri önleyecek malzemelere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada doğal ve ucuz malzemeler olan tavuk tüyü ve zeolit, kendilerine has yapı ve özellikleriyle atık sulardan metal gideriminde önemli avantajlar sergilemektedirler. Bu çalışmayla da atık sulardaki ağır metal kirliliği üzerine tavuk tüyünün ve zeolitin tek başına ve birlikte ne kadar etki edebileceği araştırılmıştır. Giresun’daki Boğacık Deresinden alınan su numuneleri tavuk tüyü ve zeolit ile muamele edilmiştir. Tavuk tüyü ile zeolit malzemesi farklı gramajlarda tek tek ve karışım halinde kolonlara yerleştirilmiştir. Kolondan alınan su numuneleri ICP-MS cihazı ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, zeolit ve tavuk tüyü için değerlendirme yapıldığında; zeolitin, elementleri bünyesinde tutmasında daha etkili olduğu ve adsorplama kapasitesinin daha yüksek olduğu görülmüş olup Al, Zn, Fe gibi elementlerin hem tavuk tüyünde hem de zeolitte uzun süre suda bekletilmesi ile adsorplamayı daha iyi yaptığı düşüncesine varılmıştır. Gramaj farklılığının tek başına muamelede tavuk tüyü ve zeolit için etkili olmadığı fakat birlikte kullanımında zeolitin gramajının fazla olması daha iyi adsorplama yaptığı düşüncesini ortaya çıkarmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ağır metal, Tavuk tüyü, Zeolit, ICP-MS, Atık su

Destekleyen Kurum

Giresun Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Komisyon BaşkanlığI

Proje Numarası

FEN-BAP-A-250221-42

Etik Beyan

Yapılan çalışmada araştırma ve yayın etiğine uyulmuştur.

Teşekkür

Bu çalışmaya FEN-BAP-A-250221-42 nolu proje kapsamında desteklerinden dolayı Giresun Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Komisyon Başkanlığına teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. Al-Asheh S., Banat F. (2003), “Adsorption of Phenol Using Different Types of Activated Bentonites”, Separation and Purification Technology, 33:1-10.
  2. Ali, R.M., Hamada, H.A., Hussein, M.M. and Malash, G.F. (2016). Potential of using green adsorbent of heavy metal removal from aqueous solutions: Adsorption kinetics, isotherm, thermodynamic mechanism and economic analysis. Ecological Engineering, 91, 317-332.
  3. Aymaz, R. (2009). Isparta Antalya Burdur üretim işletmelerinin çevre konularına ve çevre muhasebesine yaklaşımlarına ilişkin bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  4. Bartels, T. (2003). Variations in the morphology, distribution, and arrangement of feathers in domesticated birds. Journal of Experimental Zoology Part B: Molecular and Developmental Evolution, 298(1), 91-108.
  5. Bilgin, Ö. (2009). Gördes zeolitlerinin hammaddesel özelliklerinin incelenmesi ve değişik sektörlerde kullanılabilirliğinin araştırılması. Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  6. Can, C. E. (2018). İtakonik asidin anyonik reçineler kullanılarak sulu fazlardan ayrımı. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  7. Cesur, N. (2010). Sulu çözeltilerden ağır metal iyonlarının kimyasal olarak modifiye edilmiş tavuk tüyü ile uzaklaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  8. Chatterjee, S., Lee, M.W. and Woo, S.H. (2010). Adsorption of congo red by chitosan hydrogel beadsim pregnated with carbon nanotubes. Bioresource Technology, 101 (6), 1800-1806.
  9. Chinta, S.K., Landage, S.M. and Yadav, K. (2013). Application of chicken feathers in technical textiles. International Journal of Innovative Research in Science, Engineering and Technology, 2 (4), 1158-1165.
  10. Çufadar, F. (2020). Şabazit minerali (zeolit) ile sentetik boyaların sulu çözeltilerden uzaklaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Kaynak Göster

APA
Tekoğlu, O., Türkmen, A., & Dizdar, Ç. (2024). Tavuk Tüyü ve Zeolitin Atıksu ile Muamelesi Sonucu Ağır Metal Konsantrasyonlarının Belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 14(1), 234-248. https://doi.org/10.31466/kfbd.1390736
AMA
1.Tekoğlu O, Türkmen A, Dizdar Ç. Tavuk Tüyü ve Zeolitin Atıksu ile Muamelesi Sonucu Ağır Metal Konsantrasyonlarının Belirlenmesi. KFBD. 2024;14(1):234-248. doi:10.31466/kfbd.1390736
Chicago
Tekoğlu, Onur, Aysun Türkmen, ve Çiğdem Dizdar. 2024. “Tavuk Tüyü ve Zeolitin Atıksu ile Muamelesi Sonucu Ağır Metal Konsantrasyonlarının Belirlenmesi”. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 14 (1): 234-48. https://doi.org/10.31466/kfbd.1390736.
EndNote
Tekoğlu O, Türkmen A, Dizdar Ç (01 Mart 2024) Tavuk Tüyü ve Zeolitin Atıksu ile Muamelesi Sonucu Ağır Metal Konsantrasyonlarının Belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 14 1 234–248.
IEEE
[1]O. Tekoğlu, A. Türkmen, ve Ç. Dizdar, “Tavuk Tüyü ve Zeolitin Atıksu ile Muamelesi Sonucu Ağır Metal Konsantrasyonlarının Belirlenmesi”, KFBD, c. 14, sy 1, ss. 234–248, Mar. 2024, doi: 10.31466/kfbd.1390736.
ISNAD
Tekoğlu, Onur - Türkmen, Aysun - Dizdar, Çiğdem. “Tavuk Tüyü ve Zeolitin Atıksu ile Muamelesi Sonucu Ağır Metal Konsantrasyonlarının Belirlenmesi”. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 14/1 (01 Mart 2024): 234-248. https://doi.org/10.31466/kfbd.1390736.
JAMA
1.Tekoğlu O, Türkmen A, Dizdar Ç. Tavuk Tüyü ve Zeolitin Atıksu ile Muamelesi Sonucu Ağır Metal Konsantrasyonlarının Belirlenmesi. KFBD. 2024;14:234–248.
MLA
Tekoğlu, Onur, vd. “Tavuk Tüyü ve Zeolitin Atıksu ile Muamelesi Sonucu Ağır Metal Konsantrasyonlarının Belirlenmesi”. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, c. 14, sy 1, Mart 2024, ss. 234-48, doi:10.31466/kfbd.1390736.
Vancouver
1.Onur Tekoğlu, Aysun Türkmen, Çiğdem Dizdar. Tavuk Tüyü ve Zeolitin Atıksu ile Muamelesi Sonucu Ağır Metal Konsantrasyonlarının Belirlenmesi. KFBD. 01 Mart 2024;14(1):234-48. doi:10.31466/kfbd.1390736