Today, there are various mechanization techniques for many species in the field of fish processing. Many preliminary preparation and processing machines have been developed for fish species suitable for industrial use. In contrast, there appears to be little focus and need for developing designs for fillet production for inland sea and small pelagic fish species. In the present study, the conceptual design of the machine for the filleting processes of Anchovy and Sardine, which are small pelagic species consumed and hunted in Türkiye, was carried out by taking Pahl and Beitz's systematic design approach as a reference. The conceptual design study comprises problem definition, formulation, creating options, and selection stages. Each stage was systematically examined and intermediate design options were created. The best design option was determined by making evaluations and selections. With the conceptually designed machine, the filleting process can be carried out faster without the need for pre-treatment.
Günümüzde balık işleme alanında pek çok tür için çeşitli mekanizasyon teknikleri bulunmaktadır. Endüstriyel kullanıma uygun balık türleri için ise birçok ön hazırlık ve proses makineleri geliştirilmiştir. Bunun aksine iç deniz ve de küçük pelajik balık türleri için fileto üretimine yönelik tasarımların geliştirilmesine pek fazla odaklanılmadığı ve bu konuda bir ihtiyacın olduğu görülmektedir. Bu çalışma kapsamında, Türkiye’de tüketilen ve avcılığı yapılan küçük pelajik türlerden olan Hamsi ve Sardalya’nın fileto çıkarma prosesine yönelik bir makinenin kavramsal tasarımı, Pahl ve Beitz’in sistematik tasarım yaklaşımı referans alınarak gerçekleştirilmiştir. Kavramsal tasarım çalışması; problem tanımlama, formüle etme, seçenekler oluşturma ve seçim aşamalarını içermektedir. Her bir aşama sistematik şekilde incelenerek ara tasarım seçenekleri oluşturulmuştur. Değerlendirme ve seçimler yapılarak en iyi tasarım seçeneği belirlenmiştir. Kavramsal tasarımı gerçekleştirilen makine ile fileto çıkarma prosesi ön işlem gereksinimi olmaksızın daha hızlı gerçekleştirilebilecektir.
Bu çalışmada etik kurul izni gerektirecek bir husus yoktur
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Makine Tasarımı ve Makine Elemanları |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 6 Nisan 2025 |
| Kabul Tarihi | 4 Aralık 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 15 Sayı: 4 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.