Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Conceptual Design of Fish Filleting Machine

Yıl 2025, Cilt: 15 Sayı: 4, 1524 - 1538, 15.12.2025
https://doi.org/10.31466/kfbd.1670909

Öz

Today, there are various mechanization techniques for many species in the field of fish processing. Many preliminary preparation and processing machines have been developed for fish species suitable for industrial use. In contrast, there appears to be little focus and need for developing designs for fillet production for inland sea and small pelagic fish species. In the present study, the conceptual design of the machine for the filleting processes of Anchovy and Sardine, which are small pelagic species consumed and hunted in Türkiye, was carried out by taking Pahl and Beitz's systematic design approach as a reference. The conceptual design study comprises problem definition, formulation, creating options, and selection stages. Each stage was systematically examined and intermediate design options were created. The best design option was determined by making evaluations and selections. With the conceptually designed machine, the filleting process can be carried out faster without the need for pre-treatment.

Kaynakça

  • Aybek, A., & Hurşitoğlu, Ç. (2002). Kahramanmaraş yöresi tarım işletmelerinin mekanizasyon özellikleri ve bu özellikler arası ilişkiler. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 5(2), 105-113.
  • Bloomberg HT. (2025, Ekim 10). BM, 2022 yılını "Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı" ilan etti. https://www.bloomberght.com/bm-2022-yilini-balikcilik-ve-su-urunleri-yili-ilan-etti-2278986
  • Börklü, H. R. (1995, Haziran). Makine tasarım dili. Mesleki ve Teknik Egitim Sempozyumu. Elazığ, Fırat Üniversitesi.
  • Börklü, H. R. (Türkçeye Çeviren). Pahl, G., Beitz, W., Feldhusen, G., Grote, K.H. (2010). Mühendislik Tasarımı: Sistematik Yaklaşım. Ankara, Hatiboğlu Yayınları
  • Dikel, S. (2009). Su ürünlerinde mekanizasyon. Adana: Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları.
  • European Commission’s Joint Research Centre. (2018, September 27). How much fish do we consume? First global seafood consumption footprint published. Retrieved June 01, 2021 from https://ec.europa.eu/jrc/en/news/how-much-fish-do-we-consume-first-global-seafood-consumption-footprint-published
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2018). FAO yearbook, fishery and aquaculture statistics 2016. Retrieved June 01, 2021 from http://www.fao.org/fishery/static/Yearbook/YB2016_USBcard/navigation/index_intro_e.htm
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2009). How to feed the World in 2050. Retrieved June 01, 2021 from http://www.fao.org/fileadmin/templates/wsfs/docs/expert_paper/How_to_Feed_the_World_in_2050.pdf
  • Mayda, M., & Börklü, H. R. (2014). An integration of TRIZ and the systematic approach of Pahl and Beitz for innovative conceptual design process. Journal of the Brazilian Society of Mechanical Sciences https://doi.org/10.1007/s40430-013-0106-y
  • Mayda, M. (2007). Web tabanlı kavramsal tasarım. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Olgunoğlu, İ. A. (2017). Balık işleme teknolojisinde mekanizasyon. ADYUTAYAM Dergisi, 5(1), 37-38. https://dergipark.org.tr/tr/pub/adyutayam/issue/61042/906413
  • Pahl, G., Beitz, W., Feldhusen, G., Grote, K. H. (Eds.). (2007). Engineering design: A systematic approach (3rd ed.). London: Spinger.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı. (2019). Su ürünleri sektör politika belgesi 2019-2023. Erişim: 10 Ekim 2025, https://www.tarimorman.gov.tr/TAGEM/Belgeler/yayin/Su%20%C3%9Cr%C3%BCn leri%20Sekt%C3%B6r%20Politika%20Belgesi%202019-2023.pdf
  • Türkiye İstatistik Kurumu. (2020). Su ürünleri istatistikleri. Erişim: 01 Kasım 2025, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=97&locale=tr
  • United Nations. (2024). World Population Prospects 2024. https://population.un.org/wpp/downloads?folder=Standard%20Projections&group=Most%20used
  • URL-1: https://www.agk-kronawitter.de/thumbnail/07/f1/94/1762213124/3796ba13250d44e3b9b02bcdd34e9908_800x800.jpg, (Erişim Tarihi: 01 Kasım 2024).
  • Wastell, T. T. (2020). Fish filleting machine (U.S. Patent No. 2020352181). United States Patent and Trademark Office. https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/073047739/publication/US2020352181A1?q=US2020352181A1

Balık Fileto Çıkarma Makinesi Kavramsal Tasarımı

Yıl 2025, Cilt: 15 Sayı: 4, 1524 - 1538, 15.12.2025
https://doi.org/10.31466/kfbd.1670909

Öz

Günümüzde balık işleme alanında pek çok tür için çeşitli mekanizasyon teknikleri bulunmaktadır. Endüstriyel kullanıma uygun balık türleri için ise birçok ön hazırlık ve proses makineleri geliştirilmiştir. Bunun aksine iç deniz ve de küçük pelajik balık türleri için fileto üretimine yönelik tasarımların geliştirilmesine pek fazla odaklanılmadığı ve bu konuda bir ihtiyacın olduğu görülmektedir. Bu çalışma kapsamında, Türkiye’de tüketilen ve avcılığı yapılan küçük pelajik türlerden olan Hamsi ve Sardalya’nın fileto çıkarma prosesine yönelik bir makinenin kavramsal tasarımı, Pahl ve Beitz’in sistematik tasarım yaklaşımı referans alınarak gerçekleştirilmiştir. Kavramsal tasarım çalışması; problem tanımlama, formüle etme, seçenekler oluşturma ve seçim aşamalarını içermektedir. Her bir aşama sistematik şekilde incelenerek ara tasarım seçenekleri oluşturulmuştur. Değerlendirme ve seçimler yapılarak en iyi tasarım seçeneği belirlenmiştir. Kavramsal tasarımı gerçekleştirilen makine ile fileto çıkarma prosesi ön işlem gereksinimi olmaksızın daha hızlı gerçekleştirilebilecektir.

Etik Beyan

Bu çalışmada etik kurul izni gerektirecek bir husus yoktur

Kaynakça

  • Aybek, A., & Hurşitoğlu, Ç. (2002). Kahramanmaraş yöresi tarım işletmelerinin mekanizasyon özellikleri ve bu özellikler arası ilişkiler. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 5(2), 105-113.
  • Bloomberg HT. (2025, Ekim 10). BM, 2022 yılını "Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı" ilan etti. https://www.bloomberght.com/bm-2022-yilini-balikcilik-ve-su-urunleri-yili-ilan-etti-2278986
  • Börklü, H. R. (1995, Haziran). Makine tasarım dili. Mesleki ve Teknik Egitim Sempozyumu. Elazığ, Fırat Üniversitesi.
  • Börklü, H. R. (Türkçeye Çeviren). Pahl, G., Beitz, W., Feldhusen, G., Grote, K.H. (2010). Mühendislik Tasarımı: Sistematik Yaklaşım. Ankara, Hatiboğlu Yayınları
  • Dikel, S. (2009). Su ürünlerinde mekanizasyon. Adana: Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları.
  • European Commission’s Joint Research Centre. (2018, September 27). How much fish do we consume? First global seafood consumption footprint published. Retrieved June 01, 2021 from https://ec.europa.eu/jrc/en/news/how-much-fish-do-we-consume-first-global-seafood-consumption-footprint-published
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2018). FAO yearbook, fishery and aquaculture statistics 2016. Retrieved June 01, 2021 from http://www.fao.org/fishery/static/Yearbook/YB2016_USBcard/navigation/index_intro_e.htm
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2009). How to feed the World in 2050. Retrieved June 01, 2021 from http://www.fao.org/fileadmin/templates/wsfs/docs/expert_paper/How_to_Feed_the_World_in_2050.pdf
  • Mayda, M., & Börklü, H. R. (2014). An integration of TRIZ and the systematic approach of Pahl and Beitz for innovative conceptual design process. Journal of the Brazilian Society of Mechanical Sciences https://doi.org/10.1007/s40430-013-0106-y
  • Mayda, M. (2007). Web tabanlı kavramsal tasarım. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Olgunoğlu, İ. A. (2017). Balık işleme teknolojisinde mekanizasyon. ADYUTAYAM Dergisi, 5(1), 37-38. https://dergipark.org.tr/tr/pub/adyutayam/issue/61042/906413
  • Pahl, G., Beitz, W., Feldhusen, G., Grote, K. H. (Eds.). (2007). Engineering design: A systematic approach (3rd ed.). London: Spinger.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı. (2019). Su ürünleri sektör politika belgesi 2019-2023. Erişim: 10 Ekim 2025, https://www.tarimorman.gov.tr/TAGEM/Belgeler/yayin/Su%20%C3%9Cr%C3%BCn leri%20Sekt%C3%B6r%20Politika%20Belgesi%202019-2023.pdf
  • Türkiye İstatistik Kurumu. (2020). Su ürünleri istatistikleri. Erişim: 01 Kasım 2025, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=97&locale=tr
  • United Nations. (2024). World Population Prospects 2024. https://population.un.org/wpp/downloads?folder=Standard%20Projections&group=Most%20used
  • URL-1: https://www.agk-kronawitter.de/thumbnail/07/f1/94/1762213124/3796ba13250d44e3b9b02bcdd34e9908_800x800.jpg, (Erişim Tarihi: 01 Kasım 2024).
  • Wastell, T. T. (2020). Fish filleting machine (U.S. Patent No. 2020352181). United States Patent and Trademark Office. https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/073047739/publication/US2020352181A1?q=US2020352181A1
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Makine Tasarımı ve Makine Elemanları
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ahmet Aydin 0000-0002-3135-0105

Naci Kurgan 0000-0001-7297-7249

Gönderilme Tarihi 6 Nisan 2025
Kabul Tarihi 4 Aralık 2025
Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 15 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Aydin, A., & Kurgan, N. (2025). Balık Fileto Çıkarma Makinesi Kavramsal Tasarımı. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 15(4), 1524-1538. https://doi.org/10.31466/kfbd.1670909