BibTex RIS Kaynak Göster

Deniz Marulunun (Ulva sp.) Sıvı Organik Gübre Olarak Değerlendirilmesi

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 2, 55 - 62, 22.06.2016

Öz

Bu çalışmada kullanılan sıvı organik gübre Giresun sahillerinde bol olarak bulunan Ulva lactuca(Chlorophyta)’dan elde edilmiştir. Kıyı şeridinde kayalık alanlardan toplanan algler tatlı su ile yıkandıktan sonra 24 saat tatlı su içinde tutularak tuzdan arındırılmıştır. Daha sonra algler küçük parçalar halinde doğranmış ve 2 ay süreyle oda sıcaklığında fermentasyona bırakılmıştır. Çalışmada sıvı organik gübre yanında kimyasal gübre de (20:20:20) kullanılmıştır. Gübrelerin çimlenmeye etkilerini belirlemek için yapılan biyodeneylerde brokoli (Brassica oleracea) ve ıspanak (Spinacia olerecea L.) tohumları kullanılmıştır. Deneme deseni 3x2x3(muameleler x bitkiler x replikasyonlar) şeklinde ve tek kontrol grubu içerecek şekilde düzenlenmiştir. Her replikasyona (tekerrüre) 25’er adet tohum ekilmiştir. Ekimden önce kimyasal gübre suda eritilerek süspanse şekline getirilmiştir. Biyodeneyler laboratuar ortamında ve saksılarda yürütülmüştür. Toprak ve sıvı organik gübreler uluslararası akredite belgesine sahip bir laboratuarda analiz yaptırılmıştır. Sıvı organik ve süspanse kimyasal gübreler ekimden önce toprağa uygulanmıştır. Tohumlar nemli toprağa ekilerek çimlenme başlangıcına kadar üstü kapatılmıştır. Çimlenme durumu her gün kontrol edilerek çimlenenler sayılmıştır. Ortalama çimlenme süresi 10 gün sürmüştür. Brokoli’de çimlenme oranı (%’si) kontrol grubunda %45, yapay gübre grubunda %50 ve sıvı organik gübre verilen grupta ise %85 bulunmuştur. Ispanak bitkisinde ise çimlenme oranları kontrol grubunda %72, yapay gübrede %62 ve sıvı organik gübre verilen grupta %70 olarak saptanmıştır. Sıvı organik gübre Brokoli’nin çimlenme oranını %40 düzeyinde arttırırken, Ispanak tohumlarının çimlenmesinde etkili olmamıştır. Süspanse şeklinde tohum yatağına uygulanan kimyasal gübrenin ise her iki bitkinin de çimlenmesine olumlu bir etki yapmadığı gözlenmiştir

Evaluation of Ulva lactuca as a Liquid Organic Fertilizer

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 2, 55 - 62, 22.06.2016

Öz

The liquid fertilizer used in this study has been obtained from Ulva lactuca (Chlorophyta) which found abundant along Giresun’s coastal zone. Collected from rocky coastal areas, and washed with fresh water, then Algae were hold in fresh water for 24 hours to eliminate their salt. Algae, then chopped into small pieces and hold at room temperature for fermentation for 2 months. Besides, liquid organic fertilizer chemical fertilizer had been also used (20:20:20). Broccoli and spinach seed has been used in biotreatments to determine the fertilizer effects on germination. Treatment pattern was 3x2x3 (treatments x plants x replicates) with a control group. Each replicate had 25 seeds. Chemical fertilizers used as suspended by melting in the water before application.Biotreatments had been run both in lab conditions and soil pots. We had both soil and fertilizers analyzed in an internationally accredit laboratory. Both liquid organic and chemical fertilizer were applied to soil before seeding. Seeds were seeded into humid soil until germination start then they covered up. Germination observed daily and counted. The average germination period was at around 10 days.Germination ratio of broccoli as % was 45% in control, 50% in chemical fertilizers and 85 % in organic liquid fertilizer groups. Germination ratio of spinach plant was 72% in control, 62% in chemical fertilizer, and 70% in liquid organic fertilizer. While liquid organic fertilizer increased the germination ratio of broccoli by 40%, there were no effects of it on the spinach’s germination.Suspended application of chemical fertilizer into seed bed had been observed to have no favorable effects on both plants

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA33FU86GU
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İhsan Akyurt Bu kişi benim

Yiğit Şahin Bu kişi benim

Hasan Koç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 22 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Akyurt, İ., Şahin, Y., & Koç, H. (2016). Deniz Marulunun (Ulva sp.) Sıvı Organik Gübre Olarak Değerlendirilmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(2), 55-62.