Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Giresun’dan Toplanan Cystoseira barbata (Stackhouse) C. Agardh Deniz Yosununun Antioksidan Aktivitesinin İncelenmesi

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 14, 66 - 76, 15.12.2016

Öz
















Karadeniz (Giresun,
Türkiye), zengin deniz yosunu kaynaklarına sahiptir, fakat deniz yosunlarının
biyolojik aktiviteleri ile ilgili az sayıda çalışmaya rastlanmıştır. Bu
araştırma, kahverengi bir yosun olan Cystoseira barbata (Stackhouse) C. Agardh (Cystoseiraceae) (C. barbata)’nın antioksidan aktivitesi, toplam fenolik ve flavonoid
içeriklerinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Total fenolik içeriği
Folin-Ciocalteu metodu ile belirlendi. Antioksidan aktivite
(2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) (DPPH) radikal giderme aktivitesi,
2,2'-azino-bis (3-etilbenzotiyazolin-6-sülfonik asit) diamonyum tuzu (ABTS)
radikal giderme aktivitesi, indirgeme gücü ve toplam flavonoid içeriği
tayinleri kullanılarak saptandı. C.
barbata
’nın sulu ekstresinin ve standart antioksidanların DPPH ve ABTS
radikali giderme aktiviteleri Rutin>Troloks>C. barbata yosun ekstresi şeklinde bulunmuştur. Total fenolik ve
flavonoid içeriği, sırasıyla 94,55 ± 0,006 mg gallik asid eşdeğeri/g ekstre ve
45,92 ± 0,011 mg kateşin eşdeğeri/g ekstre olarak belirlendi. Tüm antioksidan
tayinlerinde, ekstrenin aktivitesi konsantrasyona bağlı olarak önemli ölçüde
artmıştır. DPPH ve ABTS tayinlerindeki IC50 değerleri, sırasıyla
971,36 ± 51,82 and 1247,72 ± 35,70 µg/mL’dir. İndirgeme gücünün 200 µg/mL
konsantrasyondaki absorbans değeri, 0,133 ±
0,002’dir.
   

Kaynakça

  • Arnao, M.B., Cano, A., Acosta, M. 2001. The hydrophilic and lipophilic contribution to total antioxidant activity. Food Chemistry 73: 239-244.
  • Badea, V., Balaban, D.P., Rapeau, G., Amariei, C., Badea, C.F. 2009. Antibacterial activity evaluation of Cystoseira barbata biomass and some alginates upon bacteria from oropharyngeal cavity. Romanian Biotechnological Letters 14: 4851-4857.
  • Bektaş, E. 2011. Cotinus coggygria (Scop.) Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Belirlenmesi. Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, pp. 77,Edirne.
  • Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C. 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant acitivity. Lebensmittel-Wissenschaft und Technologie/Food Science and Technology 28: 25-30.
  • Çapanoğlu, E., Boyacıoğlu, D. 2009. Meyve sebzelerin flavonoid içeriği üzerine işlemenin etkisi, Akademik Gıda 7: 41-46.
  • Duan, E. 2013. Bazı Deniz Makroalglerinden (Ulva sp.,Cystoseira sp. ve Corallina sp.) Fermente Sıvı Organik Gübre Üretimi ve Taze Fasülye (Phaseolus vulgaris) Verimine Etkisinin Belirlenmesi. Giresun Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, pp. 64, Giresun.
  • Juszkiewicz, A., Zaborska, A., Laptas, A., Olech, Z. 2004. A study of the inhibition of jackbean urease by garlic extract. Food Chemistry 85: 553-558.
  • Kayıhan, S. 2012. Farklı Lokalitelerden Toplanan Gypsophila perfoliata L. var. perfoliata’nın Antioksidan ve Antibakteriyal Aktivitesinin Belirlenmesi. Pamukkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, pp.51, Denizli.
  • Kolsi, R., Frikha, D., Jribi, I., Hamza, A., Feki, L., Belghith, K. 2015. Screening of antibacterial and antifungical activity in marine macroalgae and magnoliophytea from the coast of Tunisia. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences 7: 47-51.
  • Kosanic, M., Rankovic, B., Stanojkovic, T. 2015. Biological potential of marine macroalgae of the genus Cystoseira. Acta Biologica Hungarica 66: DOI: 10.1556/018.66.2015.4.2.
  • Minicheva, G., Maximova, O.V., Moruchkova, N.A., Simakova, U.V., Shirshov, P.P., Sburlea, A., Dencheva, K., Aktan, Y. ve Sezgin, M. 2008. State of the Environment of the Black Sea (2001-2006/7). Black Sea Commission Publications, 419 pp, İstanbul.
  • Negreanu-Pirjol, T., Negreanu-Pirjol, B., Sirbu, R., Praschiv, G.M., Meghea, A. 2012. Comparative studies regarding the antioxidative activity of some therapeutic marine algae species along the Romanian Black Sea oast. Journal of Environmental Protection and Ecology 13: 1744-1750.
  • Okan, T.O., Varlıbaş, H., Öz, M., Deniz, İ. 2013. Antioksidan analiz yöntemleri ve doğu karadeniz bölgesinde antioksidan kaynağı olarak kullanılabilecek odun dışı bazı bitkisel ürünler. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 13: 48-59.
  • Orakçı, E.E. 2010. Gilaburunun Antioksidan Aktivitesi. Erciyes Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Bitirme Tezi, pp.36, Erzurum.
  • Oyaizu, M.1986. Studies on products of browning reaction: antioxidative activities of products of browning reaction prepared from glucosamine. Japanese Journal of Nutrition 44: 307-315.
  • Özdemir, G., Horzum, Z., Sukatar, A., Yavaşoğlu, N.U.K. 2006. Antimicrobial activities of volatile components and various extracts of Dictyopteris membranaceae and Cystoseira barbata from the coast of Izmir, Turkey. Pharmaceutical Biology, 44: 183-188.
  • Özgün, S., Turan, F. 2015. Biochemical composition of some Brown algae from İskenderun Bay, the Northeastern Mediterranean coast of Turkey. Journal of Black Sea / Mediterranean Environment 21: 125-134.
  • Ravacci, G.R., Brentani, M.M., Waitzberg, D.L. 2009. Docosahexaenoic (Dha) acids increase cell death of human cancer mammary epithelial cells by lipid rafts alteration. Annals of Nutrition and Metabolism 55: 464- 464.
  • Sellimi, S., Kadri, N., Barragan-Montero, V., Laouer, H., Haiji, M., Nasri, M. 2014. Fucans from a Tunisian Brown seaweed Cystoseira barbata: Structural characteristics and antioxidant activity. International Journal of Biology and Macromolecul 66: 281-288.
  • Slinkard, K., Singleton, V. 1997. Total phenol analysis: Automation and comparison with manual methods. American Journal of Enology and Viticulture 28: 49-55.
  • Tekeli, Y., Sezgin, M., Şanda, M.A. 2008. Konya’da yetişen Centaurea pterocaulo Truatv.’in fenolik yapısı ve antioksidan etkisi. SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 3: 35-41.
  • Trifan, A., Bucur, L., Sava, D., Cioanca, O., Hancianu, M., Miron, A. 2015. In vitro antioxidant activity, phenolic content and profile of Cystoseira barbata from Romanian Black Sea. Planta Medica 81: DOI: 10.1055/s-0035-1565557.
  • Zhishen, J., Mengcheng, T., Jianming, W. 1999. The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food Chemistry 64: 555-559.
  • Zoral, F.B., Turgay, Ö. 2014. Çeşitli gıda artıklarının toplam fenolik madde içeriğinin, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 17: 24-33.
Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 14, 66 - 76, 15.12.2016

Öz

Kaynakça

  • Arnao, M.B., Cano, A., Acosta, M. 2001. The hydrophilic and lipophilic contribution to total antioxidant activity. Food Chemistry 73: 239-244.
  • Badea, V., Balaban, D.P., Rapeau, G., Amariei, C., Badea, C.F. 2009. Antibacterial activity evaluation of Cystoseira barbata biomass and some alginates upon bacteria from oropharyngeal cavity. Romanian Biotechnological Letters 14: 4851-4857.
  • Bektaş, E. 2011. Cotinus coggygria (Scop.) Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Belirlenmesi. Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, pp. 77,Edirne.
  • Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C. 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant acitivity. Lebensmittel-Wissenschaft und Technologie/Food Science and Technology 28: 25-30.
  • Çapanoğlu, E., Boyacıoğlu, D. 2009. Meyve sebzelerin flavonoid içeriği üzerine işlemenin etkisi, Akademik Gıda 7: 41-46.
  • Duan, E. 2013. Bazı Deniz Makroalglerinden (Ulva sp.,Cystoseira sp. ve Corallina sp.) Fermente Sıvı Organik Gübre Üretimi ve Taze Fasülye (Phaseolus vulgaris) Verimine Etkisinin Belirlenmesi. Giresun Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, pp. 64, Giresun.
  • Juszkiewicz, A., Zaborska, A., Laptas, A., Olech, Z. 2004. A study of the inhibition of jackbean urease by garlic extract. Food Chemistry 85: 553-558.
  • Kayıhan, S. 2012. Farklı Lokalitelerden Toplanan Gypsophila perfoliata L. var. perfoliata’nın Antioksidan ve Antibakteriyal Aktivitesinin Belirlenmesi. Pamukkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, pp.51, Denizli.
  • Kolsi, R., Frikha, D., Jribi, I., Hamza, A., Feki, L., Belghith, K. 2015. Screening of antibacterial and antifungical activity in marine macroalgae and magnoliophytea from the coast of Tunisia. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences 7: 47-51.
  • Kosanic, M., Rankovic, B., Stanojkovic, T. 2015. Biological potential of marine macroalgae of the genus Cystoseira. Acta Biologica Hungarica 66: DOI: 10.1556/018.66.2015.4.2.
  • Minicheva, G., Maximova, O.V., Moruchkova, N.A., Simakova, U.V., Shirshov, P.P., Sburlea, A., Dencheva, K., Aktan, Y. ve Sezgin, M. 2008. State of the Environment of the Black Sea (2001-2006/7). Black Sea Commission Publications, 419 pp, İstanbul.
  • Negreanu-Pirjol, T., Negreanu-Pirjol, B., Sirbu, R., Praschiv, G.M., Meghea, A. 2012. Comparative studies regarding the antioxidative activity of some therapeutic marine algae species along the Romanian Black Sea oast. Journal of Environmental Protection and Ecology 13: 1744-1750.
  • Okan, T.O., Varlıbaş, H., Öz, M., Deniz, İ. 2013. Antioksidan analiz yöntemleri ve doğu karadeniz bölgesinde antioksidan kaynağı olarak kullanılabilecek odun dışı bazı bitkisel ürünler. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 13: 48-59.
  • Orakçı, E.E. 2010. Gilaburunun Antioksidan Aktivitesi. Erciyes Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Bitirme Tezi, pp.36, Erzurum.
  • Oyaizu, M.1986. Studies on products of browning reaction: antioxidative activities of products of browning reaction prepared from glucosamine. Japanese Journal of Nutrition 44: 307-315.
  • Özdemir, G., Horzum, Z., Sukatar, A., Yavaşoğlu, N.U.K. 2006. Antimicrobial activities of volatile components and various extracts of Dictyopteris membranaceae and Cystoseira barbata from the coast of Izmir, Turkey. Pharmaceutical Biology, 44: 183-188.
  • Özgün, S., Turan, F. 2015. Biochemical composition of some Brown algae from İskenderun Bay, the Northeastern Mediterranean coast of Turkey. Journal of Black Sea / Mediterranean Environment 21: 125-134.
  • Ravacci, G.R., Brentani, M.M., Waitzberg, D.L. 2009. Docosahexaenoic (Dha) acids increase cell death of human cancer mammary epithelial cells by lipid rafts alteration. Annals of Nutrition and Metabolism 55: 464- 464.
  • Sellimi, S., Kadri, N., Barragan-Montero, V., Laouer, H., Haiji, M., Nasri, M. 2014. Fucans from a Tunisian Brown seaweed Cystoseira barbata: Structural characteristics and antioxidant activity. International Journal of Biology and Macromolecul 66: 281-288.
  • Slinkard, K., Singleton, V. 1997. Total phenol analysis: Automation and comparison with manual methods. American Journal of Enology and Viticulture 28: 49-55.
  • Tekeli, Y., Sezgin, M., Şanda, M.A. 2008. Konya’da yetişen Centaurea pterocaulo Truatv.’in fenolik yapısı ve antioksidan etkisi. SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fen Dergisi, 3: 35-41.
  • Trifan, A., Bucur, L., Sava, D., Cioanca, O., Hancianu, M., Miron, A. 2015. In vitro antioxidant activity, phenolic content and profile of Cystoseira barbata from Romanian Black Sea. Planta Medica 81: DOI: 10.1055/s-0035-1565557.
  • Zhishen, J., Mengcheng, T., Jianming, W. 1999. The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food Chemistry 64: 555-559.
  • Zoral, F.B., Turgay, Ö. 2014. Çeşitli gıda artıklarının toplam fenolik madde içeriğinin, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 17: 24-33.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bahar Bilgin Sökmen

Sinem Aydın Bu kişi benim

Yasemin Sağkal Bu kişi benim

İhsan Akyurt Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA Bilgin Sökmen, B., Aydın, S., Sağkal, Y., Akyurt, İ. (2016). Giresun’dan Toplanan Cystoseira barbata (Stackhouse) C. Agardh Deniz Yosununun Antioksidan Aktivitesinin İncelenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 6(14), 66-76.