Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Giresun Yöresinden Bazı Yenilebilir Bitkilerde Metal Birikimlerinin Değerlendirilmesi

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 14, 99 - 105, 15.12.2016

Öz
















Bu
çalışmanın amacı, Giresun Yöresinde doğal olarak yaşayan yenilebilir dört bitki
türünde metal birikimlerini incelemektir. 
Seçilen istasyonlardan (İstasyon A; 40o 52ʹ K, 38o 22ʹ D, İstasyon B; 40o 54ʹ
K, 38o 25ʹ D) Mart 2012 ve Eylül 2012 tarihleri arasında toplam
olarak dört türe ait 96 adet bitki örneği toplanmıştır. İncelenen türlerde metal birikimleri; kobalt: 0,10-1,60, krom:
0,17-2,95, bakır: 2,56-85,6, demir: 43,7-461, mangan: 9,26-106, nikel:
4,71-6,21, kurşun: 1,97-6,41 ve çinko: 10,1-110 mg kg-1 kuru ağırlık
olarak analiz edilmiştir. Her iki istasyonda da analiz edilen tüm bitki
türlerinde demir en yüksek birikimleri göstermiş olup, demirden sonra ikinci
sırada çinko gelmektedir. Diğer taraftan, krom ve mangan diğer metallere
kıyasla en düşük birikimleri göstermiştir. İncelenen türlerdeki metal
birikimleri arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur
(p<0.05).
    

Kaynakça

  • EPA.U.S. (2014) EPA. Manganese compounds http://www.epa.gov/ttn/atw/hlthef/manganes.html (Accessed on 21.11.2014).
  • FAO/WHO. (2004) Summary of Evaluations Performed by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA 1956–2003), (First through sixtyfirst meetings). ILSI Press International Life Sciences Institute.
  • Yaldız, G., Şekeroğlu, N. 2013. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Bazı Ağır Metallere Tepkisi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6 (1): 80-84.
  • Stresty, T.V.S. ve Madhava Rao, K.V. 1999. Ultrastructural Alterations İn Response To Zinc And Nickel Stress in The Root Cell Of Pigeonpea, Environmental and Experimental Botany, 41: 3-13.
  • Munzuroğlu, O. ve Geçkil, H. 2002. Effects Of Metals Of Seed Germination, Root Elongation And Coleoptile And Hypocotyl Growth in Triticum Aestivum And Cucumis Sativus. Archives of Environmental Contamination and Toxicology, 43: 203-217.
  • Zurera, G., Moreno, R., Salmeron, J., Pozo, R. 1989. Heavy Metal Uptake From Greenhouse Border Soils For Edible Vegetables. Journal of The Science Of Food And Agriculture, 49: 307-314.
  • Kılıç, Z. 1979. Porsuk Çayı ve Barajının Ağır Metal Kirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Tan, A. 1992. Türkiye’de Bitkisel Çeşitlilik Ve Bitki Genetik Kaynakları, Journal of Aegean Agricultural Research Institute, 2: 50-64.
  • Thompson, H. C., Kelly, W.C. Vegetable Crops (5th Ed.). 1990. New Delhi: Macgraw Hill Publishing Company Ltd, 611s.
  • WHO.(2014) Guidelines for Drinking Water Quality, 2nd edn, Chemical aspects. Available at http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/gdwq2v1/en/ Access on 21.11.2014).
Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 14, 99 - 105, 15.12.2016

Öz

Kaynakça

  • EPA.U.S. (2014) EPA. Manganese compounds http://www.epa.gov/ttn/atw/hlthef/manganes.html (Accessed on 21.11.2014).
  • FAO/WHO. (2004) Summary of Evaluations Performed by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA 1956–2003), (First through sixtyfirst meetings). ILSI Press International Life Sciences Institute.
  • Yaldız, G., Şekeroğlu, N. 2013. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Bazı Ağır Metallere Tepkisi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6 (1): 80-84.
  • Stresty, T.V.S. ve Madhava Rao, K.V. 1999. Ultrastructural Alterations İn Response To Zinc And Nickel Stress in The Root Cell Of Pigeonpea, Environmental and Experimental Botany, 41: 3-13.
  • Munzuroğlu, O. ve Geçkil, H. 2002. Effects Of Metals Of Seed Germination, Root Elongation And Coleoptile And Hypocotyl Growth in Triticum Aestivum And Cucumis Sativus. Archives of Environmental Contamination and Toxicology, 43: 203-217.
  • Zurera, G., Moreno, R., Salmeron, J., Pozo, R. 1989. Heavy Metal Uptake From Greenhouse Border Soils For Edible Vegetables. Journal of The Science Of Food And Agriculture, 49: 307-314.
  • Kılıç, Z. 1979. Porsuk Çayı ve Barajının Ağır Metal Kirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Tan, A. 1992. Türkiye’de Bitkisel Çeşitlilik Ve Bitki Genetik Kaynakları, Journal of Aegean Agricultural Research Institute, 2: 50-64.
  • Thompson, H. C., Kelly, W.C. Vegetable Crops (5th Ed.). 1990. New Delhi: Macgraw Hill Publishing Company Ltd, 611s.
  • WHO.(2014) Guidelines for Drinking Water Quality, 2nd edn, Chemical aspects. Available at http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/gdwq2v1/en/ Access on 21.11.2014).
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Türkmen Bu kişi benim

İhsan Akyurt Bu kişi benim

Köksal Duran Bu kişi benim

Aysun Türkmen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA Türkmen, M., Akyurt, İ., Duran, K., Türkmen, A. (2016). Giresun Yöresinden Bazı Yenilebilir Bitkilerde Metal Birikimlerinin Değerlendirilmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 6(14), 99-105.