Ordu-Giresun İlleri Su Ürünleri İşleme ve Satış Yerlerinde Çalışan Personelin Hijyen ve Sanitasyon Bilgisi
Yıl 2017,
Cilt: 7 Sayı: 1, 76 - 84, 15.06.2017
Serap Samsun
,
Naciye Erdoğan Sağlam
,
Cemil Sağlam
Öz
Bu çalışmada Giresun ve
Ordu illerinde su ürünlerinin gıdasal üretim aşamaları içerisinde yer alan
kişilerin hijyen konusundaki bilgilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. %14.29’u
üniversite, % 33.33’ü lise ve % 52.28’i ilkokul mezunu olan toplam 42 kişiye
anket uygulanmıştır. Bunlardan % 83.33’ünün işe başlamadan önce sağlık
kontrolünden geçtiği, %16.67’sinin ise geçmediği tespit edilmiştir. Sağlık
kontrolünden geçenlerin %47.62’si hem boğaz hem de dışkı kontrolünü yaptırdığı,
geriye kalan % 52.38’inin ise bu kontrollerden sadece birini yaptırdığı
belirlenmiştir. Ankete katılanların % 92.86 gibi büyük bir oranının
kontaminasyon kaynakları konusundaki bilgilerinin yetersiz olduğu
belirlenmiştir.
Kaynakça
- Çakır, F., Arık Çolakoğlu, F. ve Berik, N., 2006. Su Ürünleri İşleyen ve Satan Yerlerde Çalışanların Sanitasyon Konusunda Bilgi Düzeyleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 23, Ek (1/3):377-381.
- Çaklı, Ş. ve Kışla, D., 2003. Su Ürünlerinde Mikrobiyal Kökenli Bozulmalar ve Önleme Yöntemleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 20, Sayı (1-2): 239-245.
- Demirci, A. ve Ersoy, A.F., 2011. Gıda Reyonunda Çalışan Personelin Kişisel Hijyen Kurallarına Dikkat Etme Durumları. e-Journal of New World Sciences Academy, Volume: 6, Number: 2, Article Number: 2C0035.
- Erdoğrul, Ö., Bülbül, O. 2006. Kahramanmaraş Balık Halinde Satılan Acanthobrama marmid (Heckel, 1843) ve Halin Genel Hijyenik Durumunun Mikrobiyolojik Yönden Değerlendirilmesi. KSÜ, Fen ve Mühendislik Dergisi, 9(2):41-45.
- Güler, Ç., 2008. Kişisel Hijyen Çevre ve Sağlık. Yazıt Yayıncılık, Ankara.
Yıl 2017,
Cilt: 7 Sayı: 1, 76 - 84, 15.06.2017
Serap Samsun
,
Naciye Erdoğan Sağlam
,
Cemil Sağlam
Kaynakça
- Çakır, F., Arık Çolakoğlu, F. ve Berik, N., 2006. Su Ürünleri İşleyen ve Satan Yerlerde Çalışanların Sanitasyon Konusunda Bilgi Düzeyleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 23, Ek (1/3):377-381.
- Çaklı, Ş. ve Kışla, D., 2003. Su Ürünlerinde Mikrobiyal Kökenli Bozulmalar ve Önleme Yöntemleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 20, Sayı (1-2): 239-245.
- Demirci, A. ve Ersoy, A.F., 2011. Gıda Reyonunda Çalışan Personelin Kişisel Hijyen Kurallarına Dikkat Etme Durumları. e-Journal of New World Sciences Academy, Volume: 6, Number: 2, Article Number: 2C0035.
- Erdoğrul, Ö., Bülbül, O. 2006. Kahramanmaraş Balık Halinde Satılan Acanthobrama marmid (Heckel, 1843) ve Halin Genel Hijyenik Durumunun Mikrobiyolojik Yönden Değerlendirilmesi. KSÜ, Fen ve Mühendislik Dergisi, 9(2):41-45.
- Güler, Ç., 2008. Kişisel Hijyen Çevre ve Sağlık. Yazıt Yayıncılık, Ankara.