Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Giresun Yöresinde Yetişen Fındık Mantarı (Lactarius pyragalus)’ndan Katalaz Enziminin Saflaştırılması Ve Karakterizasyonu

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 1, 53 - 65, 15.06.2017

Öz



Katalaz (E.C.
1.11.1.6), kararlı ve güçlü bir yükseltgen olan hidrojen peroksitin su ve
moleküler oksijene dönüşümünü katalizleyerek parçalanmasını sağlayan enzimdir.
Bu
çalışmada, Giresun İli ve çevresinde yetişen Fındık Mantarı
(Lactarius
pyragalus
)’ndan
katalaz enzimi ilk defa saflaştırıldı ve kinetik özellikleri incelendi. Optimum
pH ve sıcaklık değerleri, pH ve sıcaklık stabiliteleri, optimum reaksiyon
süresi, optimum reaksiyon süresinin tayini, uygun enzim ve substrat
konsantrasyonu belirlendi. Fındık mantarından saflaştırılan katalazın optimum
pH’sının 8,0; optimum sıcaklığının 20 °C olduğu bulundu.
SDS-PAGE elektroforezi sonucunda saflaştırılan enzimin
molekül ağırlığının 30 kDa olduğu bulundu. Lactarius
pyragalus
katalaz
enziminin optimum pH ve sıcaklıkta hidrojen peroksit
(H2O2) substratı için Km ve Vmax
değerleri Linewear-Burk yöntemi ile bulunmuştur. Km ve Vmax
değerleri sırasıyla 0,310 mM ve 62,112 U olarak bulundu.




Kaynakça

  • Akar, Ç., (2015). Katalaz Enziminin Cevizden (Juglans Regia) Saflaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Entitüsü, Adana.
  • Aydemir, T. and Kuru, K., (2003). Purification and Partial Characterization of Catalase from Chicken Erythrocytes and The Effect of Various Inhibitors on Enzyme Activity, Turkish Journal of Chemistry, 27, 85-97.
  • Bozdemir, Y., (2007). Keten Tohumu (Linum Usitatissimum) Ekstraktında Katalaz ve Süperoksit Dismutaz Enzim Aktiviteleri. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Çimen, Ç., Öter Ç., Demir H. ve Savran A., (2005). Rat Eritrositlerinden Elde Edilen Katalaz Enziminin Karekterizasyonu ve Kinetiğinin incelenmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Van YYÜ Veteriner Fakültesi Dergisi, 16, 15-20.
  • Demir H., (2006, Mayıs). Aşotu (Coriandraam sativun) Yapraklarından Katalaz Enziminin Saflaştırılması ve Bazı Kinetik Özelliklerinin Araştırılması, Türkiye 9. Gıda Kongresi, (s. 315-318), Bolu.
  • Dinçer A., (2000). Roka (Eruca Sativa) Bitkisinden Katalaz Enziminin Saflaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Manisa.
  • Köksal E., (2003). Katalaz Enziminin Kara Lahana Bitkisinden (Brassica oleracea L. Var. Acephala D.C.) Saflaştırılması, Karakterizasyonu Ve Bazı Peptisitler ile Antibiyotiklerin Enzim Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Laemmli, U.K. (1970). Cleavage of Structural Proteins During the Assembly of the Head of Bacteriofage T4. Nature, 227, 680-685.
  • Lowry, O.H., Rosebrough, N.J., Farr, A.L. and Randall, R.J., (1951). Protein Measurement with Folin Phenol Reagent. Journal of Biological Chemistry, 193, 265-275.
  • Öztürk, L., Bülbül, M., Elmastaş, M. ve Çiftçi, M., (2005, Eylül). Katalaz Enziminin Maydonoz (Petroselinum Horsente) Bitkisinden Saflaştırılması ve Karakterizasyonu. XIX. Ulusal Kimya Kongresi, (s. 418), Kuşadası, İzmir.
  • Pekşen, A., Kibar, B. ve Yakupoğlu, G., (2007). Yenilebilir Bazı Lactarıus Türlerinin Morfolojik Özelliklerinin Protein ve Mineral İçeriklerinin Belirlenmesi. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 22, 301-305.
  • Seriner, R., 2012. Katalaz Eniminin Hıyardan (Cucismus sativus) Saflaştırılması, Çukurova Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 28, 85-94.
  • Sondaş, E., (2005). Nane (menta spicata) ve pırasa(allium porrum L.) bitkilerinden katalaz enziminin kısmı saflaştırılması, karekterizasyonu ve bazı kinetik özelliklerinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Warburg, O. and Christian, W., (1941). Isolierung und Kristallinsation Des Garungsferments Enolase. Biochemische Zeitschrift, 310, 384-421
Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 1, 53 - 65, 15.06.2017

Öz

Kaynakça

  • Akar, Ç., (2015). Katalaz Enziminin Cevizden (Juglans Regia) Saflaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Entitüsü, Adana.
  • Aydemir, T. and Kuru, K., (2003). Purification and Partial Characterization of Catalase from Chicken Erythrocytes and The Effect of Various Inhibitors on Enzyme Activity, Turkish Journal of Chemistry, 27, 85-97.
  • Bozdemir, Y., (2007). Keten Tohumu (Linum Usitatissimum) Ekstraktında Katalaz ve Süperoksit Dismutaz Enzim Aktiviteleri. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Çimen, Ç., Öter Ç., Demir H. ve Savran A., (2005). Rat Eritrositlerinden Elde Edilen Katalaz Enziminin Karekterizasyonu ve Kinetiğinin incelenmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Van YYÜ Veteriner Fakültesi Dergisi, 16, 15-20.
  • Demir H., (2006, Mayıs). Aşotu (Coriandraam sativun) Yapraklarından Katalaz Enziminin Saflaştırılması ve Bazı Kinetik Özelliklerinin Araştırılması, Türkiye 9. Gıda Kongresi, (s. 315-318), Bolu.
  • Dinçer A., (2000). Roka (Eruca Sativa) Bitkisinden Katalaz Enziminin Saflaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Manisa.
  • Köksal E., (2003). Katalaz Enziminin Kara Lahana Bitkisinden (Brassica oleracea L. Var. Acephala D.C.) Saflaştırılması, Karakterizasyonu Ve Bazı Peptisitler ile Antibiyotiklerin Enzim Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Laemmli, U.K. (1970). Cleavage of Structural Proteins During the Assembly of the Head of Bacteriofage T4. Nature, 227, 680-685.
  • Lowry, O.H., Rosebrough, N.J., Farr, A.L. and Randall, R.J., (1951). Protein Measurement with Folin Phenol Reagent. Journal of Biological Chemistry, 193, 265-275.
  • Öztürk, L., Bülbül, M., Elmastaş, M. ve Çiftçi, M., (2005, Eylül). Katalaz Enziminin Maydonoz (Petroselinum Horsente) Bitkisinden Saflaştırılması ve Karakterizasyonu. XIX. Ulusal Kimya Kongresi, (s. 418), Kuşadası, İzmir.
  • Pekşen, A., Kibar, B. ve Yakupoğlu, G., (2007). Yenilebilir Bazı Lactarıus Türlerinin Morfolojik Özelliklerinin Protein ve Mineral İçeriklerinin Belirlenmesi. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 22, 301-305.
  • Seriner, R., 2012. Katalaz Eniminin Hıyardan (Cucismus sativus) Saflaştırılması, Çukurova Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 28, 85-94.
  • Sondaş, E., (2005). Nane (menta spicata) ve pırasa(allium porrum L.) bitkilerinden katalaz enziminin kısmı saflaştırılması, karekterizasyonu ve bazı kinetik özelliklerinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Warburg, O. and Christian, W., (1941). Isolierung und Kristallinsation Des Garungsferments Enolase. Biochemische Zeitschrift, 310, 384-421
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bahar Bilgin Sökmen

Ahmet Ahıskalı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bilgin Sökmen, B., & Ahıskalı, A. (2017). Giresun Yöresinde Yetişen Fındık Mantarı (Lactarius pyragalus)’ndan Katalaz Enziminin Saflaştırılması Ve Karakterizasyonu. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 7(1), 53-65.