Katalaz (E.C.
1.11.1.6), kararlı ve güçlü bir yükseltgen olan hidrojen peroksitin su ve
moleküler oksijene dönüşümünü katalizleyerek parçalanmasını sağlayan enzimdir. Bu
çalışmada, Giresun İli ve çevresinde yetişen Fındık Mantarı (Lactarius
pyragalus)’ndan
katalaz enzimi ilk defa saflaştırıldı ve kinetik özellikleri incelendi. Optimum
pH ve sıcaklık değerleri, pH ve sıcaklık stabiliteleri, optimum reaksiyon
süresi, optimum reaksiyon süresinin tayini, uygun enzim ve substrat
konsantrasyonu belirlendi. Fındık mantarından saflaştırılan katalazın optimum
pH’sının 8,0; optimum sıcaklığının 20 °C olduğu bulundu. SDS-PAGE elektroforezi sonucunda saflaştırılan enzimin
molekül ağırlığının 30 kDa olduğu bulundu. Lactarius
pyragalus katalaz
enziminin optimum pH ve sıcaklıkta hidrojen peroksit
(H2O2) substratı için Km ve Vmax
değerleri Linewear-Burk yöntemi ile bulunmuştur. Km ve Vmax
değerleri sırasıyla 0,310 mM ve 62,112 U olarak bulundu.
Fındık Mantarı (Lactarius pyragalus) Enzim Katalaz Saflaştırma
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.