The study was carried out to investigate body size distribution of the pontic shad, Alosa immaculata, in different depth layers in Fatsa (Ordu) coasts of Black Sea. With this aim, fishing of the pontic shad were conducted by using multifilament gillnets with mesh sizes of 32, 34, 36 and 38 mm in the four different depth layers (0-14 m, 15-29 m, 30-49 m and 50 m≥) A total of 314 pontic shad were caught during the sampling studies conducted monthly from March 2013 to February 2014. While only 24 of a total of the 314 pontic shad were caught in a depth of 0-14 m, 77, 128 and 85 of them were caught in the 15-29, 30-49 and ≥50 m depth layers, respectively. Averages values and distributions of the lengths and weights of the pontic shad collected by four different depth layers were compared. Results of the study showed that the averages and ranges of the weight and length decreased gradually from 0-14 to 50 m, and increased again in the 50 m and deeper waters.
Black Sea Pontic shad Alosa immaculata Depth Length and weight
Bu çalışmada, Karadeniz’in
Fatsa (Ordu) kıyılarında farklı derinliklerinde bulunan tirsi balığı, Alosa immaculata’ nın büyüklük
dağılımları incelenmiştir. Bu amaçla, 32, 34, 36 ve 38 mm göz açıklığındaki
galsama ağları ile dört farklı derinlik katmanında (0-14 m, 15-29 m, 30-49 m ve
≥50 m) tirsi balığı avcılığı yapılmıştır. Mart 2013 ile Şubat 2014 tarihleri
arasında aylık olarak gerçekleştirilen örnekleme çalışmalarında toplam 314
tirsi balığı yakalanmıştır. Yakalanan tirsi balıklarının sadece 24’ü 0-14 m
derinlik katmanında yakalanırken, 77’si 15-29 m, 128’i 30-49 m ve 85’i ≥50 m
derinlik katmanından yakalanmıştır. Farklı derinlik katmanlarından yakalanan
örneklerin ağırlık ve boylarının ortalamaları ile dağılımları
karşılaştırılmıştır. Araştırma bulguları, ağırlık ve boy ortalamaları ile
dağılım aralığının 0-14 m’den 50 m’ye kadar derinlik artışıyla tedrici olarak
azaldığını, 50 m ve daha derin sularda ise tekrar arttığını ortaya koymuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.