Elastazlar (E.C.
3.4.21.36), bağ dokunun önemli bir proteni olan elastini ayırma özelliğine
sahip bir grup serin proteazlardır. Bu çalışmada, Giresun yöresinde yetişen 15
çeşit yenilebilir bitkinin farklı çözücülerdeki ekstrelerinin, elastaz enzim
aktivitesi üzerindeki inhibitör etkisi incelendi. Bu amaçla, su, metil alkol ve
etil asetat ile hazırlanan ekstrelerinin elastaz aktivitesi üzerine inhibitör
etkileri spektrofotometrik olarak analiz edildi. Bu bitkiler arasında, kara
lahananın (Brassica oleracea) sulu ekstresinin (IC50= 0,0002 ± 0,0001 µg/mL), söğüt otunun (Polygonum lapathifolium)
metil alkollü ekstresinin (IC50= 0,0003 ± 0,0002 µg/mL) ve mendeğin (Aegopodium podagraria)
etil asetatlı ekstresinin (IC50=0,0007 ± 0,0001 µg/mL) elastaz enzimine karşı en yüksek inhibitör
etkisine sahip olduğu bulundu. Analizlerin sonucunda, bitki ekstrelerinin elastaz
üzerinde farklı inhibitör etkilerine sahip oldukları belirlendi. Çalışmada elde
edilen sonuçlar, çalışılan bitkilerin alternatif bir anti-elastaz kaynağı olarak
kullanılabileceğini açıkça göstermektedir.
Elastases (Porcine
pancreatic elastase, E.C. 3.4.21.36) are a group of serine proteases
which possess the ability to cleave the important connective tissue protein elastin. In this study,
inhibitory effects on elastase activity of the extracts in different solvents
of 15 kinds of edible plants growing in Giresun province were investigated. For
this purpose, inhibitory effects on elastase activity of the plants extracts
which prepared with water, methyl alcohol and ethyl acetate were analysed
spectrophotometrically. Among
the plants , water extract of Brassica
oleracea (IC50 = 0.0002 ± 0.0001 µg/mL); methyl
alcohol extract of Polygonum lapathifolium (IC50 = 0.0003 ±
0.0002 µg/mL) and ethyl acetate extract of Aegopodium podagraria (IC50
= 0.0007 ± 0.0001 µg/mL) were found that they are the highest inhibitory
effect against elastase enzyme. As
a result of analysis, it was determined that the plant extracts showed
different inhibitory effects on elastase. The data acquired in this study
clearly shows that studied plants might be utilised as an alternative
anti-elastase source.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.