Salıpazarı ve Çevresinde (Samsun/Türkiye) Doğal Olarak Yetişen Bitkilerin Etnobotanik Özellikleri
Yıl 2017,
Cilt: 7 Sayı: 2, 68 - 78, 15.12.2017
Esra Demir
Burak Sürmen
,
Harun Özer
,
Hamdi Güray Kutbay
Öz
Bu çalışmada, Samsun Salıpazarı İlçesi ve
çevresinde doğal olarak yetişen yenilebilir yabani otlar belirlenmiştir.
Çalışma 2015 ve 2016 yıllarında yürütülmüştür. İlk olarak yerel pazarlar daha
sonra köylerde yaşayan insanların topladıkları yabani yenilebilir bitkiler
araştırıldı. 12 familyaya ait 14 tür belirlendi. Ayrıca bu yabani bitkilerin
etnobotanik özellikleriyle kullanımını belirlendi. Bunun yanı sıra, yerel
isimleri, kullanılan kısımları ve kullanım amaçları tespit edildi. Sonuç olarak
alandan toplanan bitki örneklerinin değerlendirilmesiyle yiyecek olarak
kullanılan 14 yabani bitki türü tespit edilmiştir.
Kaynakça
- Altay, V. ve Karahan, F. 2012. Tayfur Sökmen Kampüsü (Antakya-Hatay) ve Çevresinde Bulunan Bitkiler Üzerine Etnobotanik Bir Araştırma. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 2(7):13-28.
- Balkaya, A. ve Yanmaz, R. 2001. Bitki genetik kaynaklarının muhafaza imkânları ve tohum gen bankalarının çalışma prensipleri. Çevre Koruma Dergisi 10(39): 25–30.
- Civelek, C. 2011. Bafra Ovası’nda sebze olarak kullanılan yabani bitkilerin toplanması, bazı besin içeriklerinin saptanması ve ıslah amaçlı olarak değerlendirilmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Samsun.
- Faydaoğlu, E. ve Sürücüoğlu, M. S. 2011. Geçmişten günümüze tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanılması ve ekonomik önemi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 11(1): 52-67.
- Kargıoğlu, M., Cenkci, S., Serteser, A., Evliyaoğlu, N., Konuk, Kök, M. Ş. ve Bağcı, Y. 2008. An ethnobotanical survey of Inner-West Anatolia, Turkey. Human Ecology 36(5): 763-777.
- Kaya, İ. & İncekara, N. 2000. Ege Bölgesi’inde yiyecek olarak kullanılan bazı yabancı otların bileşimi. Türkiye Herboloji Dergisi 3(2): 56-64.
- Kibar, B. ve Temel, S. 2015. Evaluation of Mineral Composition of Some Wild Edible Plants Growing in the Eastern Anatolia Region Grasslands of Turkey and Consumed as Vegetable. Journal of Food Processing and Preservation 40: 56–66.
- Lyimo, M., Temu, R. P. C. ve Mugula, J. K. 2003. Identification and nutrient composition of Indigenous vegetables of Tanzania. Plant Foods Human Nutrition 58: 82-92.
- Özgen U, Kaya Y & Coşkun M (2004). Ethnobotanical studies in the villages of the district of Ilıca (Province Erzurum), Turkey. Economic Botany 58(4): 691–696.
- Satıl, F., Akçiçek, E. ve Selvi, S. 2008. Madra Dağı ve çevresinde etnobotanik bir çalışma. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 1(1): 31-36.
- Kutbay, H. G., Sürmen, B., Kılıç, D. D. ve İmamoğlu, A. 2014. The determination of rare species and risk categories in Nebyan Mountain (Samsun/Turkey). Biological Diversity and Conservation 7(2):73-77.
- Yücel, E., Güney, F. ve Yücel Şengün, İ. 2011. The wild plants consumed as a food in Mihalıççık district (Eskişehir/Turkey) and consumption forms of these plants. Biological Diversity and Conservation 3(3):158-175.
Ethnobotanical Characteristics of Naturally Growing Plants in Salıpazarı and its Environments (Samsun/Turkey)
Yıl 2017,
Cilt: 7 Sayı: 2, 68 - 78, 15.12.2017
Esra Demir
Burak Sürmen
,
Harun Özer
,
Hamdi Güray Kutbay
Öz
In this study, we determined vegetable wild
plants which are naturally grown in Samsun Salıpazarı Country and its
environments. We carried out this study between in 2015 and 2016. Firstly, we
visited the county public markets and secondly we researched vegetable wild
plants which collected by indigenous people in villages. 14 taxa belonging to
12 families were determined. Usages of the plants which are ethnobotanical
features were determined. And it has been listed local names, using parts and
using purposes. As a result of the evaluation of the collected plant samples
from the area it has been identified as 14 natural plant food is used.
Kaynakça
- Altay, V. ve Karahan, F. 2012. Tayfur Sökmen Kampüsü (Antakya-Hatay) ve Çevresinde Bulunan Bitkiler Üzerine Etnobotanik Bir Araştırma. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 2(7):13-28.
- Balkaya, A. ve Yanmaz, R. 2001. Bitki genetik kaynaklarının muhafaza imkânları ve tohum gen bankalarının çalışma prensipleri. Çevre Koruma Dergisi 10(39): 25–30.
- Civelek, C. 2011. Bafra Ovası’nda sebze olarak kullanılan yabani bitkilerin toplanması, bazı besin içeriklerinin saptanması ve ıslah amaçlı olarak değerlendirilmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Samsun.
- Faydaoğlu, E. ve Sürücüoğlu, M. S. 2011. Geçmişten günümüze tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanılması ve ekonomik önemi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 11(1): 52-67.
- Kargıoğlu, M., Cenkci, S., Serteser, A., Evliyaoğlu, N., Konuk, Kök, M. Ş. ve Bağcı, Y. 2008. An ethnobotanical survey of Inner-West Anatolia, Turkey. Human Ecology 36(5): 763-777.
- Kaya, İ. & İncekara, N. 2000. Ege Bölgesi’inde yiyecek olarak kullanılan bazı yabancı otların bileşimi. Türkiye Herboloji Dergisi 3(2): 56-64.
- Kibar, B. ve Temel, S. 2015. Evaluation of Mineral Composition of Some Wild Edible Plants Growing in the Eastern Anatolia Region Grasslands of Turkey and Consumed as Vegetable. Journal of Food Processing and Preservation 40: 56–66.
- Lyimo, M., Temu, R. P. C. ve Mugula, J. K. 2003. Identification and nutrient composition of Indigenous vegetables of Tanzania. Plant Foods Human Nutrition 58: 82-92.
- Özgen U, Kaya Y & Coşkun M (2004). Ethnobotanical studies in the villages of the district of Ilıca (Province Erzurum), Turkey. Economic Botany 58(4): 691–696.
- Satıl, F., Akçiçek, E. ve Selvi, S. 2008. Madra Dağı ve çevresinde etnobotanik bir çalışma. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 1(1): 31-36.
- Kutbay, H. G., Sürmen, B., Kılıç, D. D. ve İmamoğlu, A. 2014. The determination of rare species and risk categories in Nebyan Mountain (Samsun/Turkey). Biological Diversity and Conservation 7(2):73-77.
- Yücel, E., Güney, F. ve Yücel Şengün, İ. 2011. The wild plants consumed as a food in Mihalıççık district (Eskişehir/Turkey) and consumption forms of these plants. Biological Diversity and Conservation 3(3):158-175.