β-1,4 bağlı ksilopiranozil
rezidülerinden oluşan ksilanın β-1,4 glikozidik bağlarını yıkan ksilanaz, başta
kağıt ve kağıt hamuru endüstrileri olmak üzere tekstil, yem, fırın ve biyoyakıt
endüstrilerinde de geniş potansiyel uygulamalara sahip endüstriyel bir
enzimdir. Bu çalışmada, Kilis 7 Aralık Üniversitesi merkez kampüs toprak
örneğinden ksilanaz üretici Bacillus spp suşlarının izolasyonu ve saflaştırılan
ksilanazın çeşitli endüstrilerdeki uygulanabilirliği araştırılmıştır. Ksilan
içeren sıvı fermantasyon ortamında geliştirilen Bacillus spp suşundan hücre
serbest elde edilen ham ksilanaz preparatına amonyum sülfat ve alkol çöktürme
uygulanarak saflaştırılmıştır. En yüksek total ve spesifik enzim aktivitesi 723
U/L ve 64.81 U/mg olarak ham enzim preparatında saptanmıştır. Ksilanazın
optimum aktivitesi 90°C ve pH 10.6’da belirlenmiştir. Enzimin 90°C sıcaklıkta
15 dakika ön inkübasyonu sonrası aktivitenin %167’e kadar arttığı saptanmıştır.
Karakterizasyon çalışmalarındaki en yüksek aktivitesi 2935 U/L olarak hesaplanmıştır.
SDS-PAGE ve zimogram analizlerinde, kısmi saflaştırılmış ekstraselüler
ksilanaza ait ortalama 38.75 kDa moleküler ağırlığında tek protein bandı
gözlenmiştir. Ksilanın ksilanaz enzimi ile hidrolizi sonucunda parçalama
ürünleri olarak ksiloz ve ksilo-oligosakkaritler belirlenmiştir.
Bacillus spp. karakterizasyon kısmi saflaştırma ksilan ksilanaz
Bu yüksek lisans tezinin kimyasal desteği "Bacillus spp. suşlarından ksilanaz enziminin kısmi saflaştırması ve plasmid profillerinin belirlenmesi" konulu proje kapsamında TÜBİTAK BIDEB 2209/A Üniversite Öğrencileri Yurt İçi Araştırma Projeleri Destek Programı tarafından sağlanmıştır. Bu sebeple TÜBİTAK’a desteklerinden dolayı teşekkür ederim.
Xylanase that cleaves
β-1,4-glycosidic linkages of xylan composed of β-1,4-linked xylopyranosyl
residues, is a industrial enzyme, have widespread potential applications in the
textile, feed, beverage and biofuel industries, especially the paper and pulp industry.
In this study, we were examined to the isolation of Bacillus spp strains,
produced extracellular xylanase, from Kilis 7 Aralık University central campus
soil sample and the application in various industries of purificated xylanase.
The cell-free crude xylanase preparate obtained from Bacillus spp strain
developed in a liquid fermentation medium including xylan was purified by using
ammonium sulfate and alcohol precipitation. The highest total and specific
enzyme activities were detected as 723 U/L and 64.81 U/mg in cell-free crude
xylanase preparate. The optimum activity of xylanase was emerged at 90°C and pH
10.6. After the pre-incubation of enzyme at 90°C for 15 min, its activity was
detected to increase up to 167%. In characterization studies, the highest
enzyme activity was calculated as 2935 U/L. In SDS-PAGE and zymogram analysis,
single protein band in 38.75 kDa molecular weight belonging to the partially
purified extracellular xylanase was observed. Xylose and xylo-oligosaccharides
were detected as the products by hydrolysis of xylan with xylanase.
Bacillus spp. characterization partially purification xylan xylanase
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.