Öz
Okratoksin A (OTA), üzüm ve üzüm ürünlerinde en sık rastlanan mikotoksindir. Zeolitlerin gıda ve yemlerde bulunan mikotoksinlerin detoksifikasyonlarında kullanımı son yıllarda önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Çalışmada, iki farklı boyutta (100 μm ve 1-3 mm) doğal zeolit (DZ), OTA adsorbsiyon kapasitesinin artırılması amacıyla Oktadesil trimetil amonyum bromid (ODTMA) ile muamele edilerek modifiye organo-zeolit (MZ) sentezi gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen MZ’lerin OTA adsorbsiyon kapasiteleri DZ’ler ile birlikte değerlendirilmiştir. Bu amaçla pH’ı 3’e ayarlanmış OTA içeren tampon çözeltilere ilave edilen DZ ve MZ’lerin maksimum adsorbsiyon gerçekleştirdiği miktar, süre ve sıcaklıklar belirlenerek, üzüm suyundan OTA adsorbsiyonu için optimum koşullar belirlenmiştir. Gerek tampon gerekse de üzüm suyu denemelerinde MZ’ler DZ’lere göre daha iyi adsorbsiyon sonuçları vermişlerdir. 10 ng.mL-1 OTA içeren üzüm suyu, 5% oranında ilave edilen DZ ve MZ’ler eşliğinde 45 °C sıcaklıkta 120 dakika karıştırma süresine tabi tutulduğunda en yüksek adsorbsiyon oranı 89.68%±1.48 ile MT örneğinde gerçekleşmiştir. 1-3 mm boyutundaki zeolit tipleri tüm denemelerde toz formunda olanlara göre daha düşük adsorbsiyon yeteneği göstermiştir. DZ’lerin yüzey yapısının modifiye edilerek OTA adsorbsiyon kapasitesinin artırılması ileüzüm suyundan OTA uzaklaştırılmasında aktif karbonlara alternatif olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Destekleyen Kurum
Giresun Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi