Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Fındık Kırma Yöntemleri ve Fırlatarak Kırma Hız Analizi

Yıl 2020, Cilt: 10 Sayı: 2, 493 - 500, 15.12.2020
https://doi.org/10.31466/kfbd.817687

Öz

Fındık kabuk kırma işlemi veya genel anlamıyla sert kabuklu yemişlerde kabuk kırma yöntemleri darbeyle kırma, sıkıştırarak basma kuvvetiyle kırma, vakum basıncıyla kırma, sert ince bıçaklarla keserek kırma, sıkıştırıp ovalayarak kırma ve fırlatıp çarptırarak kırma yöntemleri olarak sınıflandırılabilmektedir. Bu çalışmada tombul cins fındığı tüp içinde kontrollü olarak hızlandırarak kırma işlemi amaçlanmıştır. Şeffaf boru/tüp içinde frekans kontrollü devir sayısı ayarlanabilen radyal fan cebri üflemesiyle tüp içinde akışı sağlanan fındığın belli aralıklarda hızı ölçülmüş ve denemeler sonucunda diğer kırma yöntemleriyle rekabet edebilecek bir sistem geliştirilmiştir. Geliştirilen prototip ek araştırmalarla desteklendiğinde fırlatarak kırma sistemi endüstriyel üretime uygun hale gelebilecektir.

Teşekkür

Çalışmanın altyapısına vermiş olduğu desteklerden dolayı Giresun Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine, çalışmaya sağlamış olduğu bilimsel katkılarından dolayı Dr.Öğr.Üyesi Faruk GÜNER’e teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Arjun, S., Girish, G., Nagaraju, V. D., & Sridhar, B. S. 2017. Physico-fracture characteristics of Makhana (Euryale ferox) seeds. International Journal of Food Properties, 20(sup2), 1204-1209. doi. 10.1080/10942912.2016.1214843
  • Delprete, C., & Sesana, R. 2014. Mechanical characterization of kernel and shell of hazelnuts: Proposal of an experimental procedure. Journal of Food Engineering, 124, 28-34. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2013.09.027
  • Ghirardello, D., Contessa, C., Valentini, N., Zeppa, G., Rolle, L., Gerbi, V., & Botta, R. 2013. Effect of storage conditions on chemical and physical characteristics of hazelnut (Corylus avellana L.). Postharvest Biology and Technology, 81, 37-43. doi: 10.1016/j.postharvbio.2013.02.014
  • Güner, F., & Güney, M. Ş. 2018. Situation analyses of hazelnut sector, the necessity and classification of harvesting machines. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 6(9), 1141-1147. doi: 10.24925/turjaf.v6i9.1141-1147.1926
  • Güner, M., Dursun, E., & Dursun, I. G. 2003. Mechanical behaviour of hazelnut under compression loading. Biosystems Engineering, 85(4), 485-491. doi: 10.1016/S1537-5110(03)00089-8
  • Hussain, S. Z., Ammatullah, B., Kanojia, V., Reshi, M., Naseer, B., & Naik, H. R. 2018. Design and development of technology for walnut cracking. Journal of Food Science and Technology, 55(12), 4973-4983. doi: 10.1007/s13197-018-3435-0
  • Kınıkoglu M. 2015. Kabuklu Kuruyemişler. Retrieved from: http://www.doktormurat.net/makale/1272/kabuklu-kuruyemisler
  • Özdemir, M., & Özilgen, M. 1997. Comparison of the quality of hazelnuts unshelled with different sizing and cracking systems. Journal of Agricultural Engineering Research, 67(3), 219-227. doi: 10.1006/jaer.1997.0163

Hazelnut Cracking Methods and Throwing Breaking Speed Analysis

Yıl 2020, Cilt: 10 Sayı: 2, 493 - 500, 15.12.2020
https://doi.org/10.31466/kfbd.817687

Öz

Hazelnut shell crushing methods, or in general terms, shell crushing methods in nuts can be classified as crushing by impact, crushing by compression force, breaking by vacuum pressure, breaking by cutting with hard thin blades, crushing by crushing and rubbing, and by throwing and knocking. The aim of this study is to break the chubby type hazelnut by accelerating it in a tube in a controlled manner. The speed of the hazelnut, flowing through a tube with radial fan blowing, was measured at certain intervals, and as a result of the trials, this system has been developed to compete with other crushing methods. In the form of supporting the prototype with additional research, the throwing crushing system will become suitable for industrial production.

Kaynakça

  • Arjun, S., Girish, G., Nagaraju, V. D., & Sridhar, B. S. 2017. Physico-fracture characteristics of Makhana (Euryale ferox) seeds. International Journal of Food Properties, 20(sup2), 1204-1209. doi. 10.1080/10942912.2016.1214843
  • Delprete, C., & Sesana, R. 2014. Mechanical characterization of kernel and shell of hazelnuts: Proposal of an experimental procedure. Journal of Food Engineering, 124, 28-34. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2013.09.027
  • Ghirardello, D., Contessa, C., Valentini, N., Zeppa, G., Rolle, L., Gerbi, V., & Botta, R. 2013. Effect of storage conditions on chemical and physical characteristics of hazelnut (Corylus avellana L.). Postharvest Biology and Technology, 81, 37-43. doi: 10.1016/j.postharvbio.2013.02.014
  • Güner, F., & Güney, M. Ş. 2018. Situation analyses of hazelnut sector, the necessity and classification of harvesting machines. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 6(9), 1141-1147. doi: 10.24925/turjaf.v6i9.1141-1147.1926
  • Güner, M., Dursun, E., & Dursun, I. G. 2003. Mechanical behaviour of hazelnut under compression loading. Biosystems Engineering, 85(4), 485-491. doi: 10.1016/S1537-5110(03)00089-8
  • Hussain, S. Z., Ammatullah, B., Kanojia, V., Reshi, M., Naseer, B., & Naik, H. R. 2018. Design and development of technology for walnut cracking. Journal of Food Science and Technology, 55(12), 4973-4983. doi: 10.1007/s13197-018-3435-0
  • Kınıkoglu M. 2015. Kabuklu Kuruyemişler. Retrieved from: http://www.doktormurat.net/makale/1272/kabuklu-kuruyemisler
  • Özdemir, M., & Özilgen, M. 1997. Comparison of the quality of hazelnuts unshelled with different sizing and cracking systems. Journal of Agricultural Engineering Research, 67(3), 219-227. doi: 10.1006/jaer.1997.0163
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Serkan Abdüsselam 0000-0002-3253-7932

Mükrimin Ş. Güney 0000-0002-7481-5072

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Abdüsselam, M. S., & Güney, M. Ş. (2020). Fındık Kırma Yöntemleri ve Fırlatarak Kırma Hız Analizi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 10(2), 493-500. https://doi.org/10.31466/kfbd.817687