Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Şebinkarahisar’da Yetiştirilen Karadut Odun Çeliklerinin Köklenmesi Üzerine Farklı Oksin Çeşitlerinin Etkisi

Yıl 2024, Cilt: 14 Sayı: 1, 304 - 314, 15.03.2024
https://doi.org/10.31466/kfbd.1405361

Öz

Bu çalışmada Şebinkarahisar’da yetiştirilen karadut (Morus nigra L.) odun çeliklerinin köklenmesi üzerine üç farklı oksin çeşidinin etkileri araştırılmıştır. Her bir çeliğe ayrı ayrı 0, 1000, 2000, 3000, 4000 ve 5000 mg L-1 indol-3-bütirik asit (IBA), indol-3-asetik asit (IAA) ve α-naftalen asetik asit (NAA) uygulamaları yapılmıştır. Genel olarak IBA uygulamaları diğer oksin uygulamalarına göre daha yüksek köklenme yüzdelerine ulaşmıştır. En yüksek köklenme %40,30 ile 4000 mg L-1 IBA uygulamasında tespit edilmiştir. Çelik başına kök sayısı açısından en yüksek performansı 3,5 adet ile 3000 ve 5000 mg L-1 IAA uygulamaları ile 2000 ve 4000 mg L-1 NAA uygulamaları göstermiştir. Ortalama kök uzunluğu bakımından çelik başına 29,9 cm ile 5000 mg L-1 IBA en yüksek değere ulaşmıştır. Çelik başına ortalama en yüksek ikincil kök sayısına 3000 ve 5000 mg L-1 IAA uygulamaları ulaşırken (13,0 adet), 3000 mg L-1 IBA uygulaması 6,98 mm ile en yüksek ortalama kök kalınlığına sahiptir. Elde edilen tüm bu veriler, IBA uygulamalarının Şebinkarahisar’da yetiştirilen karadut odun çeliklerinin köklenmesi üzerine genel olarak daha fazla olumlu etki yaptığını göstermiştir.

Kaynakça

  • Akin, M., Eyduran, S., Ercisli, S., Totiva, V. K., ve Eyduran, E. (2016). Phytochemical profiles of wild blackberries, black and white mulberries from southern Bulgaria. Biotechnology & Biotechnological Equipment, 30, 889-906.
  • Anonim, (2020b). Türkiye İstatistik Kurumu, “Bitkisel Üretim İstatistikleri: Diğer Meyveler”, (1988- 2020)”, (09.03.2023).
  • Anonim, (2021). Türkiye Mülki İdare Sınırları Verileri. T.C. Milli Savunma Bakanlığı, Harita Genel Müdürlüğü, Ankara / Türkiye, https://www.harita.gov.tr/urun/turkiye-mulki-idare-sinirlari/232 (Erişim Tarihi: 15 Kasım 2021).
  • Aubaile, F. (2012). Pathways of diffusion of some plants and animals between Asia and the Mediterranean region. Revue d’ethnoécologie 1. https://doi.org/10.4000/ethnoecologie.714
  • Bae, S.-H., ve Suh, H.-J. (2007). Antioxidant activities of five different mulberry cultivars in Korea. LWT - Food Science and Technology, 40, 955-962.
  • Browicz, K., (2001). Where is the place of origin of Morus nigra (Moraceae)?. Fragmenta Floristica et Geobotanica Polonica, 45(1/2), 273-280.
  • CABI, (2019). Morus nigra (black mulberry). (https://www.cabi.org/isc/datasheet/34830). (Erişim tarihi: Ekim 2023).
  • Chen, C.C., Liu, L. K., Hsu, J. D., Huang, H. P., Yang, M. Y., ve Wang, C. J. (2005). Mulberry extract inhibits the development of atherosclerosis in cholesterol-fed rabbits. Food Chemistry, 91, 601-607.
  • Chen, J., Kan, J., Tang, J., Cai, Z., ve Liu, J. (2012). The profile in polyphenols and volatile compounds in alcoholic beverages from different cultivars of mulberry. Journal of Food Science, 77, 430-436.
  • Cüce, M. (2019). Determination of aflatoxin contents of Sebinkarahisar walnut variety by ELISA method. The Journal of Food, 44(4), 672-680.
  • Cüce, M. (2020). Incidence of aflatoxins, ochratoxin A, zearalenone, and deoxynivalenol in food commodities from Turkey. Journal of Food Safety, 40(6), e12849.
  • Edizer, Y., Gökçek, O., ve Saraçoğlu, O. (2016). Karadut’un (Morus nigra) odun çelikleriyle çoğaltılmasında büyüme düzenleyici uygulamaların etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 33(3), 92-96.
  • Ercisli, S., ve Orhan, E. (2007). Chemical composition of white (Morus alba), red (Morus rubra) and black (Morus nigra) mulberry fruits. Food chemistry, 103(4), 1380-1384.
  • Erdoğan, V., ve Aygün, A. (2006). Karadut’un Morus nigra L. yeşil çelikle çoğaltılması üzerine bir araştırma. II. Üzümsü Meyveler Sempozyumu , vol.1, Turkey, pp.172-175.
  • İşbilir, M. E., Saraçoğlu, O., Dinçer, E., Donat, A., ve Al-Salihi, A. A. M. (2022). Effects of Paclobutrazol applications on rooting performance of black mulberry (Morus nigra L.) Hardwood Cuttings. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 10, 2722-2724.
  • Karabulut, N. S., ve Saraçoğlu, O. (2022). The effects of cinnamic acid and IBA treatments on the rooting of wood cuttings of black mulberry (Morus nigra L.). Turkish Journal of Food and Agriculture Sciences, 4(1), 1-5.
  • Lim, S. H., ve Choi, C. (2019). Pharmacological properties of Morus nigra L. (black mulberry) as a promising nutraceutical resource. Nutrients, 11(2): 437.
  • Malisetty, V., ve Jatoth, N. (2013). Efect of supplementation of mulberry with sorghum straw on nutrient utilisation and growth in crossbred calves. Journal of Agriculture and Veterinary Science, 2, 54-59.
  • Öcalan, O. N., Saraçoğlu, O., Yıldız, K., Çezik, F., ve Al-Salihi, A. A. M. (2023). Farklı karanlık koşullarında IBA ve Kafeik asidin karadut (Morus nigra L.) odun çeliklerinin köklenmesi üzerine etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2), 270-277.
  • Öz, S., Çekiç, Ç., ve Yıldız, K. (2021). Farklı IBA uygulama şekillerinin karadut odun çeliklerinin köklenmesi üzerine. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 11(1), 64-72.
  • Özgen, M., Serçe, S., ve Kaya, C. (2009). Phytochemical and antioxidant properties of anthocyanin-rich Morus nigra and Morus rubra fruits. Scientia Horticulturae, 119, 275-279.
  • Özturk Erdem, S., Akın, O. A., ve Çekic, Ç. (2021). Effects of thickness of hardwood black mulberry cuttings on rooting and sapling performance. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 38(2), 104-110.
  • Roussos, P. A., Denaxa, N. K., Ntanos, E., Tsafouros, A., Mavrikou, S., ve Kintzios, S. (2020). Organoleptic, nutritional and anti-carcinogenic characteristics of the fruit and rooting performance of cuttings of black mulberry (Morus nigra L.) genotypes. Journal of Berry Research, 10(1), 77-93.
  • Singh, K. K. (2018). Effect of auxins and rooting media on rooting in stem cutting of mulberry (Morus nigra L.). The Pharma Innovation Journal, 7(11), 12-15.
  • Skrovankova, S., Ercisli, S., Ozkan, G., Ilhan, G., Sagbas, H. I., Karatas, N., Jurikova, T., ve Mlcek, J. (2022). Diversity of phytochemical and antioxidant characteristics of black mulberry (Morus nigra L.) fruits from Turkey. Antioxidants, 11(7), 1339.
  • Wang, R. S., Dong, P. H., Shuai, X. X., ve Chen, M. S. (2022). Evaluation of different black mulberry fruits (Morus nigra L.) based on phenolic compounds and antioxidant activity. Foods, 11(9), 1252.
  • Wiersema, J. H., ve León, B. (1999). World economic plants: A standard reference. CRC Press. Florida, USA. 297 p.
  • Yıldız, K., Çekiç, Ç., Güneş, M., Özgen, M., Özkan, Y., Yaşar, A., Gerçekcioğlu, R. (2009). Farklı dönemlerde alınan kara dut (Morus nigra L) çelik tiplerinde köklenme başarısının belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), (1), 1-5.

Effect of Different Auxin Types on Rooting of Şebinkarahisar Black Mulberry Wood Cuttings

Yıl 2024, Cilt: 14 Sayı: 1, 304 - 314, 15.03.2024
https://doi.org/10.31466/kfbd.1405361

Öz

In this study, the effects of different concentrations of three auxins on the rooting of hardwood cuttings of the black mulberry (Morus nigra L.) growing in Şebinkarahisar were investigated. The concentrations of 0, 1000, 2000, 3000, 4000 and 5000 mg L-1 indole-3-butyric acid (IBA), indole-3-acetic acid (IAA) and α-naphthalene acetic acid (NAA) were individually applied to each cutting. In general, higher rooting rates were obtained in IBA treatments compared to other auxin applications. The highest rooting rate was calculated as 40.30% in 4000 mg L-1 IBA treatments. Regarding the average number of roots per cutting, 3000 and 5000 mg L-1 IAA with 2000 and 4000 mg L-1 NAA applications showed the highest performance with 3.5 fold. In terms of average root length, 5000 mg L-1 IBA reached the highest value with 29.9 cm per cutting. While 3000 and 5000 mg L-1 IAA applications reached the highest average number of secondary roots per cutting (13.0 fold), 3000 mg L-1 IBA application had the highest average root thickness with 6.98 mm. All these obtained data showed that IBA treatments generally had a more positive effect on the rooting of black mulberry hardwood cuttings growing in Şebinkarahisar.

Kaynakça

  • Akin, M., Eyduran, S., Ercisli, S., Totiva, V. K., ve Eyduran, E. (2016). Phytochemical profiles of wild blackberries, black and white mulberries from southern Bulgaria. Biotechnology & Biotechnological Equipment, 30, 889-906.
  • Anonim, (2020b). Türkiye İstatistik Kurumu, “Bitkisel Üretim İstatistikleri: Diğer Meyveler”, (1988- 2020)”, (09.03.2023).
  • Anonim, (2021). Türkiye Mülki İdare Sınırları Verileri. T.C. Milli Savunma Bakanlığı, Harita Genel Müdürlüğü, Ankara / Türkiye, https://www.harita.gov.tr/urun/turkiye-mulki-idare-sinirlari/232 (Erişim Tarihi: 15 Kasım 2021).
  • Aubaile, F. (2012). Pathways of diffusion of some plants and animals between Asia and the Mediterranean region. Revue d’ethnoécologie 1. https://doi.org/10.4000/ethnoecologie.714
  • Bae, S.-H., ve Suh, H.-J. (2007). Antioxidant activities of five different mulberry cultivars in Korea. LWT - Food Science and Technology, 40, 955-962.
  • Browicz, K., (2001). Where is the place of origin of Morus nigra (Moraceae)?. Fragmenta Floristica et Geobotanica Polonica, 45(1/2), 273-280.
  • CABI, (2019). Morus nigra (black mulberry). (https://www.cabi.org/isc/datasheet/34830). (Erişim tarihi: Ekim 2023).
  • Chen, C.C., Liu, L. K., Hsu, J. D., Huang, H. P., Yang, M. Y., ve Wang, C. J. (2005). Mulberry extract inhibits the development of atherosclerosis in cholesterol-fed rabbits. Food Chemistry, 91, 601-607.
  • Chen, J., Kan, J., Tang, J., Cai, Z., ve Liu, J. (2012). The profile in polyphenols and volatile compounds in alcoholic beverages from different cultivars of mulberry. Journal of Food Science, 77, 430-436.
  • Cüce, M. (2019). Determination of aflatoxin contents of Sebinkarahisar walnut variety by ELISA method. The Journal of Food, 44(4), 672-680.
  • Cüce, M. (2020). Incidence of aflatoxins, ochratoxin A, zearalenone, and deoxynivalenol in food commodities from Turkey. Journal of Food Safety, 40(6), e12849.
  • Edizer, Y., Gökçek, O., ve Saraçoğlu, O. (2016). Karadut’un (Morus nigra) odun çelikleriyle çoğaltılmasında büyüme düzenleyici uygulamaların etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 33(3), 92-96.
  • Ercisli, S., ve Orhan, E. (2007). Chemical composition of white (Morus alba), red (Morus rubra) and black (Morus nigra) mulberry fruits. Food chemistry, 103(4), 1380-1384.
  • Erdoğan, V., ve Aygün, A. (2006). Karadut’un Morus nigra L. yeşil çelikle çoğaltılması üzerine bir araştırma. II. Üzümsü Meyveler Sempozyumu , vol.1, Turkey, pp.172-175.
  • İşbilir, M. E., Saraçoğlu, O., Dinçer, E., Donat, A., ve Al-Salihi, A. A. M. (2022). Effects of Paclobutrazol applications on rooting performance of black mulberry (Morus nigra L.) Hardwood Cuttings. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 10, 2722-2724.
  • Karabulut, N. S., ve Saraçoğlu, O. (2022). The effects of cinnamic acid and IBA treatments on the rooting of wood cuttings of black mulberry (Morus nigra L.). Turkish Journal of Food and Agriculture Sciences, 4(1), 1-5.
  • Lim, S. H., ve Choi, C. (2019). Pharmacological properties of Morus nigra L. (black mulberry) as a promising nutraceutical resource. Nutrients, 11(2): 437.
  • Malisetty, V., ve Jatoth, N. (2013). Efect of supplementation of mulberry with sorghum straw on nutrient utilisation and growth in crossbred calves. Journal of Agriculture and Veterinary Science, 2, 54-59.
  • Öcalan, O. N., Saraçoğlu, O., Yıldız, K., Çezik, F., ve Al-Salihi, A. A. M. (2023). Farklı karanlık koşullarında IBA ve Kafeik asidin karadut (Morus nigra L.) odun çeliklerinin köklenmesi üzerine etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2), 270-277.
  • Öz, S., Çekiç, Ç., ve Yıldız, K. (2021). Farklı IBA uygulama şekillerinin karadut odun çeliklerinin köklenmesi üzerine. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 11(1), 64-72.
  • Özgen, M., Serçe, S., ve Kaya, C. (2009). Phytochemical and antioxidant properties of anthocyanin-rich Morus nigra and Morus rubra fruits. Scientia Horticulturae, 119, 275-279.
  • Özturk Erdem, S., Akın, O. A., ve Çekic, Ç. (2021). Effects of thickness of hardwood black mulberry cuttings on rooting and sapling performance. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 38(2), 104-110.
  • Roussos, P. A., Denaxa, N. K., Ntanos, E., Tsafouros, A., Mavrikou, S., ve Kintzios, S. (2020). Organoleptic, nutritional and anti-carcinogenic characteristics of the fruit and rooting performance of cuttings of black mulberry (Morus nigra L.) genotypes. Journal of Berry Research, 10(1), 77-93.
  • Singh, K. K. (2018). Effect of auxins and rooting media on rooting in stem cutting of mulberry (Morus nigra L.). The Pharma Innovation Journal, 7(11), 12-15.
  • Skrovankova, S., Ercisli, S., Ozkan, G., Ilhan, G., Sagbas, H. I., Karatas, N., Jurikova, T., ve Mlcek, J. (2022). Diversity of phytochemical and antioxidant characteristics of black mulberry (Morus nigra L.) fruits from Turkey. Antioxidants, 11(7), 1339.
  • Wang, R. S., Dong, P. H., Shuai, X. X., ve Chen, M. S. (2022). Evaluation of different black mulberry fruits (Morus nigra L.) based on phenolic compounds and antioxidant activity. Foods, 11(9), 1252.
  • Wiersema, J. H., ve León, B. (1999). World economic plants: A standard reference. CRC Press. Florida, USA. 297 p.
  • Yıldız, K., Çekiç, Ç., Güneş, M., Özgen, M., Özkan, Y., Yaşar, A., Gerçekcioğlu, R. (2009). Farklı dönemlerde alınan kara dut (Morus nigra L) çelik tiplerinde köklenme başarısının belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), (1), 1-5.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Biyokimya ve Hücre Biyolojisi (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Cüce 0000-0001-7406-171X

Yayımlanma Tarihi 15 Mart 2024
Gönderilme Tarihi 15 Aralık 2023
Kabul Tarihi 14 Mart 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Cüce, M. (2024). Şebinkarahisar’da Yetiştirilen Karadut Odun Çeliklerinin Köklenmesi Üzerine Farklı Oksin Çeşitlerinin Etkisi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 14(1), 304-314. https://doi.org/10.31466/kfbd.1405361