Bitki ekstraktlarının ve bunların aktif bileşiklerinin tıbbi amaçlarla, özellikle antimikrobiyal aktivite için kullanımı son yıllarda giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada Üzerlik tohumu ekstraktının çeşitli mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktivitelerinin disk difüzyon yöntemi kullanılarak değerlendirilmesi amaçlandı. Aktif bileşenlerin P. harmala bitkisinden ekstrakte edilmesi için etanol (%65 konsantrasyon) kullanıldı. Bitki ekstraktındaki sekiz tip flavonoid HPLC yoluyla analiz edildi. Ekstraktın antimikrobiyal aktivitesi, 14 bakteri suşu ve 1 mantar dahil 15 mikroorganizmaya karşı disk difüzyon, minimum inhibitör konsantrasyon (MIC), minimum bakterisidal konsantrasyon (MBC) ve minimum fungisidal konsantrasyon (MFC) testleri yoluyla değerlendirildi. Sonuçlar P. harmala'nın Bacillus subtilis, Candida albicans, Enterobacter aerogenes, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Salmonella enteritidis, Salmonella infantis, Salmonella kentucky, Salmonella typhimurium'a karşı aktivite gösterdiğini gösterdi. MİK değerleri 6,50 µg/mL ile 52,03 µg/mL arasında değişen Staphylococcus aureus ve Staphylococcus epidermidis. P. harmala ekstraktı, test edilen tüm mikroorganizmalara karşı değişen etkinlikle hem antibakteriyel hem de antifungal aktivite gösterdi.
Peganum harmala Antimikrobiyal aktivite Flavonoid Disk difüzyon MİK MBK-MFK
The use of plant extracts and their active compounds for medicinal purposes, particularly for antimicrobial activity, has become increasingly prevalent in recent years. This study aimed to evaluate the antimicrobial activities of Peganum harmala seed extract against various microorganisms using the disc diffusion method. Ethanol (65% concentration) was used to extract the active components from the P. harmala plant. Eight types of flavonoids in the plant extract were analyzed through HPLC. The antimicrobial activity of the extract was assessed against 15 microorganisms, including 14 bacterial strains and 1 fungus, via disc diffusion, minimum inhibitory concentration (MIC), minimum bactericidal concentration (MBC), and minimum fungicidal concentration (MFC) tests. The results indicated that P. harmala exhibited activity against Bacillus subtilis, Candida albicans, Enterobacter aerogenes, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Salmonella enteritidis, Salmonella infantis, Salmonella kentucky, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, and Staphylococcus epidermidis, with MIC values ranging from 6.50 µg/mL to 52.03 µg/mL. The P. harmala extract demonstrated both antibacterial and antifungal activity against all tested microorganisms, with varying efficacy.
Peganum harmala Antimicrobial activity Flavonoid Disc diffusion MIC MBC-MFC
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Biyokimya ve Hücre Biyolojisi (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 27 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 9 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 14 Sayı: 4 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.