Osmanlı ülkesinde karantina uygulaması ilk olarak 1831’de İstanbul’da
başlamış ve başkentte kamu sağlığını korumaya yönelik kurumsallaşma
sağlandıktan sonra Anadolu’da pek çok yerde karantina idareleri tesis
edilmişti. Ancak bu kurumlar veba ve kolera görülmediği zamanlarda kapatılmış
ve sadece sahil karantina idareleri çalışır halde tutularak diğerleri
lağvedilmişti. Fakat bu sahil karantinalarının işleyişinde de pek çok eksiklik
vardı. 1838’de tesis edilen Meclis-i Tahaffuz’un en önemli görevi bu karantina
birimlerinin işleyişini takip etmekti. Bu bağlamda Şubat 1848’den itibaren
Meclis-i Tahaffuz’un Fransa delegesi olan Antoine Fauvel’nin Temmuz 1849’da
Osmanlı sınırları içindeki karantinaları denetlemekle görevli olan Avusturya
Sağlık Komisyonu ile Karadeniz’deki karantinaların teftişi sonrasında
hazırladığı rapor bu eksiklikleri göstermesi açısından önemli bilgiler
vermektedir. Fauvel İstanbul’un sıhhi güvenliği için çok önemli olan Sinop,
Samsun, Trabzon ve Batum karantinaları üzerinden Osmanlı karantina birimlerinin
durumuna ve işleyişine ışık tutmaktadır.
The first practice of quarantine in the Ottoman
Empire started in 1831 in Istanbul after the establishment of
institutionalization to protect public health in the capital, quarantine
administrations were founded in many places throughout Anatolia. However, these
institutions were closed when plague and cholera disappeared, and only coastal
quarantine administrations were kept active and others were abolished. But
there were many drawbacks in the operation of these coastal quarantines. The
most important task of the Quarantine Council started in 1838 was to monitor
the efficiency of these quarantine stations. In this context, Antoine Fauvel, a
French delegate in this council by February 1849, prepared a report after his
examination with the Austrian Health Commission, which was accountable for
supervising the quarantine within the borders of the Ottoman Empire. This
report presents significant information about these deficiencies. Fauvel sheds
light on the state and efficiency of Ottoman quarantine units through the
quarantines in Sinop, Samsun, Trabzon and Batum, crucial spots for the sanitary
security of Istanbul.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 13 Sayı: 26 |