Araştırma Makalesi

Tefsirde Bir Müşkil Olarak Allah’ın Zafer Vaadine Rağmen Peygamberlerin Öldürülmesi

Cilt: 7 Sayı: 1 25 Haziran 2023
PDF İndir
EN TR

Tefsirde Bir Müşkil Olarak Allah’ın Zafer Vaadine Rağmen Peygamberlerin Öldürülmesi

Öz

Kur’an’ın birçok âyetinde Allah’ın peygamberlerini düşmanları karşısında koruyacağı, onları ve inananları başarıya ulaştıracağı bildirilmektedir. Yine birçok kıssada da bunun örnekleri verilmektedir. Hatta bazı peygamberlerin mucizevî kurtuluşları, inkârcıların helak edilmeleri bu vaadin geçmiş uygulamaları olarak gösterilmektedir. Buna rağmen bazı Kur’an âyetlerinde de peygamberlerin öldürüldükleri söylenmektedir. Bu ise bir çelişki görünümü oluşturmaktadır. Peygamberlerini koruyup muzaffer kılacağını vaat eden Allah, bazı peygamberlerini ölümden neden kurtarmamıştır? Bunun yanında bazı peygamberlerin inkârcı halkları karşısında başarılı oldukları da tartışmaya açıktır. Bu konu günümüz açısından da önemlidir. Son birkaç yüzyıl İslam coğrafyasında yaşanan siyasi ve sosyal sıkıntılar, işgal, baskı, tehcir ve öldürülmeler göz önüne alındığında Allah’ın Kur’an’da vaat ettiği zafer etrafında bazı sorular oluşmaktadır. Bu sorular Kelam ve Din Felsefesinin de cevap vermeye çalıştığı problemler arasındadır. Bu çalışmada konu tefsir ilmi çerçevesinde ele alınacaktır. Sahabe ve tâbiînden başlayarak konunun gündeme geldiği görülmektedir. Ayrıca gayr-i müslimlerin de ilgili âyetlere eleştiri yönelttiği anlaşılmaktadır. Müfessirler konuyu birkaç açıdan ele alıp çözümlemeye çalışmıştır. Bu çözümlerin bir kısmının sahabe ve tâbiînden gelen rivâyetlere dayandığı görülmektedir. Konunun farklı bileşenleriyle ilgili tahsis ve te’vîl uygulamaları yanında peygamberlerin öldürülmesinin ve mü’minlerin zaman zaman mağlup olmasının ne gibi bir hikmetinin olabileceğinden bahsedilmiştir. Bu çalışmada müfessirlerin ilgili âyetlere dair yorumları müşkilü’l-Kur’an açısından ele alınıp sınıflandırılmıştır. Çözümlemeler değerlendirilmiş varsa zayıf yönleri ifade edilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

sunacağınız imkan ve çalışmalar için teşekkürlerimi bildiririm

Kaynakça

  1. Ahmed b. Hanbel, Müsnedü’l-İmâm Ahmed b. Hanbel, thk. Şuayb el-Arnaut v.d. Beyrut: Müessesetü’r-Risâle, 2001.
  2. Âlûsî, Şihâbuddin Mahmud, Rûhu’l-Me‘ânî fî Tefsiri’l-Kur’âni’l-Azim ve’s-Seb‘i’l-Mesânî, Beyrut: Dâru İhyâi’t-Turâsi’l-Arabiyye, ts.
  3. Aydın, Mahmut, “Yahyâ”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 43/232-234. İstanbul: TDV Yayınları, 2013.
  4. Aydın, Mahmut, “Zekeriyyâ”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 44/210-211. İstanbul: TDV Yayınları, 2013.
  5. Brinner, William M., “İslam ve Yahudi Geleneklerinde Peygamberler ve Peygamberlik”, çev. Salih İnci, Rumeli İslâm Araştırmaları Dergisi, 1/2 (Sonbahar 2018): 147-176.
  6. Dağdeviren, Alican - Erkan Çakır, “Mâturîdî’ye Göre Kurân-ı Kerim’de İşkâl Sebepleri”, Dinî Araştırmalar Dergisi, 19/50 (2016): 33-57.
  7. Ebû Dâvûd es-Sicistânî, es-Sünenu Ebî Dâvûd, thk. Şuayb el-Arnaut v.d, Beyrut: Dâru Risâleti’l-Âlemiyye, 2009.
  8. Ebû Hayyân, Muhammed Yûsuf el-Endelusî, el-Bahru’l-Muhît, thk. Adil Ahmed Abdulmevcûd ve Ali Muhammed Mi‘ved, Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1993.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

22 Haziran 2023

Yayımlanma Tarihi

25 Haziran 2023

Gönderilme Tarihi

17 Şubat 2023

Kabul Tarihi

26 Nisan 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çakır, E. (2023). Tefsirde Bir Müşkil Olarak Allah’ın Zafer Vaadine Rağmen Peygamberlerin Öldürülmesi. Kocaeli İlahiyat Dergisi, 7(1), 86-105. https://doi.org/10.5281/zenodo.8033286
AMA
1.Çakır E. Tefsirde Bir Müşkil Olarak Allah’ın Zafer Vaadine Rağmen Peygamberlerin Öldürülmesi. Kider. 2023;7(1):86-105. doi:10.5281/zenodo.8033286
Chicago
Çakır, Erkan. 2023. “Tefsirde Bir Müşkil Olarak Allah’ın Zafer Vaadine Rağmen Peygamberlerin Öldürülmesi”. Kocaeli İlahiyat Dergisi 7 (1): 86-105. https://doi.org/10.5281/zenodo.8033286.
EndNote
Çakır E (01 Haziran 2023) Tefsirde Bir Müşkil Olarak Allah’ın Zafer Vaadine Rağmen Peygamberlerin Öldürülmesi. Kocaeli İlahiyat Dergisi 7 1 86–105.
IEEE
[1]E. Çakır, “Tefsirde Bir Müşkil Olarak Allah’ın Zafer Vaadine Rağmen Peygamberlerin Öldürülmesi”, Kider, c. 7, sy 1, ss. 86–105, Haz. 2023, doi: 10.5281/zenodo.8033286.
ISNAD
Çakır, Erkan. “Tefsirde Bir Müşkil Olarak Allah’ın Zafer Vaadine Rağmen Peygamberlerin Öldürülmesi”. Kocaeli İlahiyat Dergisi 7/1 (01 Haziran 2023): 86-105. https://doi.org/10.5281/zenodo.8033286.
JAMA
1.Çakır E. Tefsirde Bir Müşkil Olarak Allah’ın Zafer Vaadine Rağmen Peygamberlerin Öldürülmesi. Kider. 2023;7:86–105.
MLA
Çakır, Erkan. “Tefsirde Bir Müşkil Olarak Allah’ın Zafer Vaadine Rağmen Peygamberlerin Öldürülmesi”. Kocaeli İlahiyat Dergisi, c. 7, sy 1, Haziran 2023, ss. 86-105, doi:10.5281/zenodo.8033286.
Vancouver
1.Erkan Çakır. Tefsirde Bir Müşkil Olarak Allah’ın Zafer Vaadine Rağmen Peygamberlerin Öldürülmesi. Kider. 01 Haziran 2023;7(1):86-105. doi:10.5281/zenodo.8033286


Kocaeli İlahiyat Dergisi  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Kocaeli Journal of Theology is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Licence.