Araştırma Makalesi

Tasavvuf Tarihyazımına Bir Katkı: Erken Dönem İslâm Tarihi Kaynaklarında Tasavvuf ve Sûfîler

Cilt: 9 Sayı: 1 15 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

Tasavvuf Tarihyazımına Bir Katkı: Erken Dönem İslâm Tarihi Kaynaklarında Tasavvuf ve Sûfîler

Öz

Bu makalede, h. IV. asrın ilk yarısına kadar tasavvuf ve sûfîlerin erken dönem İslâm tarihi kaynaklarında nasıl ele alındığı araştırılmış ve bunun tasavvuf tarihyazımına sağladığı etkileri/katkıları incelenmiştir. Kaynak seçiminde spesifik bir dönemlendirme yapılmamış, ağırlıklı olarak h. IV. asrın sonuna kadar kaleme alınmış olan kaynaklar tercih edilmiştir. Belirli bir ön kabulden bağımsız olarak bu kaynaklarda ne tür verilerin ortaya çıkacağının tespiti amaçlanmıştır. Zira tasavvuf tarihi daha çok kendi kaynaklarından hareketle yazılmıştır. Erken dönem İslâm tarihi kaynaklarının ise tasavvuf tarihi yazımına ne tür katkılar sunacağı görülmek istenmiştir. Kaynak tarama yöntemi ile yapılan çalışmada; İslâm’ın ilk yayıldığı coğrafyada sûf giyme fenomeni ve sûfî olarak isimlendirilen Sünnîlik dışı grupların varlığı; sûfîleri müstakil bir dinî fırka olarak kabul eden ilk kaynaklardaki tasavvuf algısı ile tasavvufa ve Hallâc-ı Mansûr’a (ö. 309/922) yönelik tenkitler ortaya çıkan derli toplu veri setleri olarak dikkat çekmiştir. Erken dönem İslâm tarihi kaynaklarındaki bu verilerin, tasavvufun kendi kaynaklarıyla ilişkisi karşılaştırmalı biçimde doküman analizi yöntemi ile incelenmiştir. Tasavvufun ilk kaynaklarında yer alan; sûfîlik isminin tercih edilmesindeki Sünnîlik vurgusunun İslâm tarihi kaynaklarındaki bilgilerle bazı noktalarda örtüşmediği sonucuna ulaşılmıştır. Sûfîleri bir dinî fırka olarak kabul eden İslâm tarihi kaynaklarındaki algının oldukça olumsuz (hulûlî-ibâhî gibi) olduğu görülmüştür. Sûfîlerin h. IV. asrın ortalarında dahi bazı tarihçiler tarafından henüz yeterince tanınmadığı fark edilmiştir. Tasavvuf tenkitlerine zemin hazırlamada Hallâc-ı Mansûr portresinin önemli bir unsur olduğu dikkat çekmiştir. Tasavvuf kaynaklarının, kendisine yöneltilen eleştirilerin farkında olup bunları içsel bir otokritikle reddettiği ve tasavvufu Sünnî ve şer‘î bir ilim olarak temellendirmeye çalıştıkları görülmüştür. Hallâc-ı Mansur hakkında ise tarih kaynaklarının olumsuz yaklaşımına karşılık tasavvuf kaynakları ona sahiplenici bir tavır sergilemişlerdir.

Anahtar Kelimeler

Tasavvuf, Erken Dönem İslam Tarihi Kaynakları, Tasavvuf Tarihyazımı, Tenkit, Hallâc-ı Mansûr.

Kaynakça

  1. Ağarı, Murat. “İslam Coğrafyacılarında Yedi İklim Anlayışı”. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 47/2 (Ağustos 2006), 195-214. https://doi.org/10.1501/Ilhfak_0000000055
  2. Bağdâdî, Abdülkâhir b. Tâhir. el-Fark beyne’l-fırak ve beyânü’l-fırkati’n-nâciye. Beyrut: Dâru’l-Âfâkı’l-Cedîde, 1977.
  3. Baldick, Julian. Mistik İslam Sufizm’e Giriş. çev. Yusuf S. Müftüoğlu. İstanbul: Birey Yayınları, 2002.
  4. Berkey, Jonathan Porter. The Formation of Islam Religion and Society in the Near East, 600–1800. New York: Cambridge University Press, 2003.
  5. Bilge, Mustafa L. “Ahsenü’t-Tekâsîm”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 2/179-180. İstanbul: TDV Yayınları, 1989.
  6. Câhiz, Ebû Osmân Amr b. Bahr b. Mahbûb el Kinânî. el-Beyân ve’t-tebyîn. 3 Cilt. Beyrut: Mektebetü’l-Hilâl, 1423.
  7. Câmî, Molla Nûreddin Abdurrahman b. Ahmed. Nefehâtü’l-üns min hadarâti’l-kuds. thk. Muhammed Edib el-Câdir. 3 Cilt. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1424/2003.
  8. Cebeci, Sevdenur. Kıta Avrupası’nda Tasavvuf Tarihi Yazımı. İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2023.
  9. Cengiz, Muammer. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Tasavvuf Tarihi Yazıcılığı (1910-1933). Ankara: İlâhiyat Yayınları, 2023.
  10. Çiftçi, Hasan. “Kitâbü’l-Bed’ ve’t-târîh‘i Bağlamında Mutahhar b. Tâhir el-Makdisî’nin (öl. 355/966) İslam Tarihindeki Yeri”. Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 4/2 (Aralık 2020), 187-207.

Kaynak Göster

APA
Çoban, A. (2026). Tasavvuf Tarihyazımına Bir Katkı: Erken Dönem İslâm Tarihi Kaynaklarında Tasavvuf ve Sûfîler. Kocatepe İslami İlimler Dergisi, 9(1), 43-59. https://izlik.org/JA54YF83HH
AMA
1.Çoban A. Tasavvuf Tarihyazımına Bir Katkı: Erken Dönem İslâm Tarihi Kaynaklarında Tasavvuf ve Sûfîler. Kocatepe İslami İlimler Dergisi. 2026;9(1):43-59. https://izlik.org/JA54YF83HH
Chicago
Çoban, Ali. 2026. “Tasavvuf Tarihyazımına Bir Katkı: Erken Dönem İslâm Tarihi Kaynaklarında Tasavvuf ve Sûfîler”. Kocatepe İslami İlimler Dergisi 9 (1): 43-59. https://izlik.org/JA54YF83HH.
EndNote
Çoban A (01 Haziran 2026) Tasavvuf Tarihyazımına Bir Katkı: Erken Dönem İslâm Tarihi Kaynaklarında Tasavvuf ve Sûfîler. Kocatepe İslami İlimler Dergisi 9 1 43–59.
IEEE
[1]A. Çoban, “Tasavvuf Tarihyazımına Bir Katkı: Erken Dönem İslâm Tarihi Kaynaklarında Tasavvuf ve Sûfîler”, Kocatepe İslami İlimler Dergisi, c. 9, sy 1, ss. 43–59, Haz. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54YF83HH
ISNAD
Çoban, Ali. “Tasavvuf Tarihyazımına Bir Katkı: Erken Dönem İslâm Tarihi Kaynaklarında Tasavvuf ve Sûfîler”. Kocatepe İslami İlimler Dergisi 9/1 (01 Haziran 2026): 43-59. https://izlik.org/JA54YF83HH.
JAMA
1.Çoban A. Tasavvuf Tarihyazımına Bir Katkı: Erken Dönem İslâm Tarihi Kaynaklarında Tasavvuf ve Sûfîler. Kocatepe İslami İlimler Dergisi. 2026;9:43–59.
MLA
Çoban, Ali. “Tasavvuf Tarihyazımına Bir Katkı: Erken Dönem İslâm Tarihi Kaynaklarında Tasavvuf ve Sûfîler”. Kocatepe İslami İlimler Dergisi, c. 9, sy 1, Haziran 2026, ss. 43-59, https://izlik.org/JA54YF83HH.
Vancouver
1.Ali Çoban. Tasavvuf Tarihyazımına Bir Katkı: Erken Dönem İslâm Tarihi Kaynaklarında Tasavvuf ve Sûfîler. Kocatepe İslami İlimler Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2026;9(1):43-59. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54YF83HH