Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Psikoloji Dergisi'ne yayın amacıyla gönderilen dosyalar aşağıda sunulduğu şekilde hazırlanmalıdır:
Tam Metin (İndirmek için tıklayabilirsiniz)
Dergiye yayın amacıyla gönderilen araştırmaların tam metinlerinin bu bölümde yer alan "Yazım Kuralları" başlığı altındaki kriterlere uygun olması gerekmektedir. Tam metinlerin dergiye Word formatında gönderilmesi gerekmektedir.
Telif Hakkı Devir Formu (İndirmek için tıklayabilirsiniz)
Etik Kurul Onay Belgesi
Hayvanlar ve/veya insan katılımcılar üzerinde yapılan anket, test, ölçek, gözlem, görüşme, kayıt alma gibi süreçlerle 2020 yılı ve sonrasında veri toplamaya dayalı olarak yapılan tüm araştırmalar için Etik Kurul Onay Belgesi sunulması zorunludur. Araştırmacı(lar) çalışmaları ile ilgili sundukları bu belgede araştırmalarının tüm aşamalarında Etik Kurul Onay Belgesi'nde yazılı tüm şartlara uymuş olduklarını taahhüt ederler. Etik Kurul Onayı gerektirmeyen çalışmalarda bu durum yazar(lar) tarafından ilgili dosyaların makaleye gönderimi sırasında beyan edilmelidir.
Etik Kurul Beyannamesi (indirmek için tıklayabilirsiniz)
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Psikoloji Dergisi'ne yayın amacıyla gönderilen ve etik kurul onayı gerektirmeyen araştırmaların sorumlu yazarı, tüm yazarlar adına Etik Kurul Beyannamesi'ni dergi sistemine yüklemelidir.
Benzerlik Raporu
Benzerlik raporlarındaki benzerlik oranı üst sınır olarak kaynakça hariç ve alıntılar dahil % 25 kabul edilmektedir. Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Psikoloji Dergisi yayın amacıyla gönderilen çalışmalardaki benzerlik oranını tespit etmek amacıyla "intihal.net" programını kullanmaktadır.
Yazarlık Katkısı Formu (indirmek için tıklayabilirsiniz)
Yazarlıktan Feragat Etme Formu (indirmek için tıklayabilirsiniz)
Çalışmaların sorumlu yazarı, yazarlık hakkından feragat etmek isteyen yazar(lar) olması durumunda feragat etmek isteyen yazar(lar) tarafından doldurulan "Yazarlıktan Feragat Etme Formu"nu makalenin sorumlu editörüne iletmelidir.
Yazım Kuralları
KİÜ Psikoloji Dergisi’nde yayımlanması amaçlanan çalışmaların aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir:
Dergiye gönderilecek çalışmalar, Türkçe ya da İngilizce dillerinde olmalıdır.
Yazım dili Türkçe olan çalışmalarda İngilizce; İngilizce olan çalışmalarda Türkçe özet olmalıdır.
Dergide yer alacak çalışmalar daha önce yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır.
Dergide yazım kurallarına uymayan çalışmalar değerlendirmeye alınmaz.
Aynı sayı içerisinde (çağrılı ve özel sayılar hariç olmak üzere) bir yazarın sadece bir makalesi yayımlanır. Yazarın yayına kabul edilmiş başka bir makalesi olsa dahi aynı sayı içerisinde bu makalenin yayımlanması mümkün değildir; bu makale ilerleyen sayılarda yayımlanmak üzere sıraya alınır.
Dergide kör hakemlik esastır.
Dergiye gönderilecek makalelerde benzerlik taraması yapılması istenir. Benzerlik raporlarındaki benzerlik oranı üst sınır olarak kaynakça hariç ve alıntılar dahil % 25 kabul edilmektedir.
“Etik kurul izni gerektiren” çalışmalar için ilgili Etik Kurul Raporu sisteme yüklenmelidir. Gerektirmeyen çalışmalarda bu durum yazar(lar) tarafından beyan edilmelidir.
Dergiye gönderilecek çalışmalarda uyulacak yazım kuralları aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
A4 belge boyutu dikey olarak ayarlanmalı ve sayfa kenarlarında 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır.
Özet bölümleri, Anahtar Sözcükler, Keywords ve Kaynakça sayfaları hariç metin kısmı 4000-12000 sözcük arasında olmalıdır. Yazı stili Times New Roman, 11 punto büyüklüğünde ve Microsoft World dosyası olarak oluşturulmalıdır.
Türkçe Başlık: Çalışmanın Türkçe başlığı 12 punto büyüklüğünde kalın karakter kullanılarak BÜYÜK HARFLERLE yazılmalı ve ortalı olmalıdır.
İngilizce Başlık: İngilizce Başlık, Türkçe başlıktan sonra, 12 punto büyüklüğünde kalın karakter kullanılarak BÜYÜK HARFLERLE yazılmalı ve ortalı olmalıdır. • •
Yazar/Yazarlar: Başlıklardan sonra, yazarın ilk harfi büyük olmak üzere adı ve tamamı büyük harflerle olmak üzere soyadı, 12 punto büyüklüğünde kalın karakter kullanılarak yazılmalıdır. Ardından yazar ile ilgili bilgiler (unvan, kurum, yazarın e-posta adresi ve “ORCID” bilgileri) verilmelidir.
Özet: Türkçe “Özet”, 10 Punto büyüklüğünde İtalik yazı tipi kullanılarak 1 satır aralığıyla yazılmalı ve 150-400 sözcük arasında olmalıdır.
Anahtar sözcükler: Çalışmaların konularını yansıtan en az üç, en fazla beş Türkçe anahtar sözcük eklenmelidir. Her bir anahtar sözcüğün sadece ilk harfleri büyük olmalı, her anahtar kelime noktalı virgülle ayrılmalı ve tüm sözcükler italik yazı tipi kullanılarak verilmelidir.
Abstract: “Özet” kısmında yazılı olan metin İngilizce italik olarak verilmelidir.
İngilizce Anahtar Sözcükler: Çalışmaların konularını yansıtan en az üç en fazla beş İngilizce anahtar sözcük, Türkçe verilen anahtar sözcüklerle aynı sırada ve aynı anlamda verilmelidir. Her bir anahtar sözcüğün sadece ilk harfleri büyük olmalı, her anahtar kelime noktalı virgülle ayrılmalı ve tüm sözcükler italik yazı tipi kullanılarak verilmelidir.
Uygulamalı araştırmalarda ise şu kısımlar yer almalıdır:
Giriş: Giriş kısmında çalışmanın bölümlerine yönelik özet bilgi, bilimsel alanyazındaki karşılığı, araştırmanın önemi, araştırma problemi ve amaçları net olarak ifade edilmelidir.
Yöntem: Araştırmanın türü, modeli, soruları ve hipotez(ler)i, araştırma grubu, veri toplama teknikleri, geçerliği ve güvenirliği, verilerin analizi, sınırlılıkları, gerekli ise etik kurul onayı yöntem kısmında yer almalıdır.
Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgular çalışmanın amacı ve problemini destekler nitelikte ve bütünlüğü koruyacak biçimde, ilgili tablo, şekil, grafik veya resimlerle açıklanmalıdır.
Tartışma ve Sonuç: Araştırma bulguları ışığında ortaya çıkan sonuçlar tartışılmalı, çalışmanın sonuçlarına uygun öneriler geliştirilmelidir. Ayrıca alanyazına katkı sağlayacak, gelecekte yapılabilecek çalışmalara ve alandaki uygulamalara yönelik öneriler de verilmelidir.
Teşekkür: Gerekli görüldüğü takdirde araştırmaya katkı sağlayan kişi ve kurumlara teşekkür sayfa sonu dipnotu olarak verilebilir.
Kaynak Gösterme: Metin içi ve referans listesinde gösterilecek tüm kaynaklarda APA’nın 7. versiyonu dikkate alınmalıdır. Metin içi gönderme ve atıflar, metnin diline uygun verilmelidir. Türkçe metin için Türkçe kaynak gösterme, İngilizce metin için İngilizce kaynak gösterme esasları dikkate alınmalıdır.
Kaynak olarak gösterilse dahi fotoğraf, şema vb. görsel malzeme kullanılması durumunda izin ya da telif konularındaki hukuki sorumluluk çalışmanın yazar(lar)ına aittir.
Dergimize yayın amacıyla çalışmalarını gönderen yazar(lar) metin içi ve metin altı kaynakçalarını bu dosyaya göre düzenleyebilirler (indirmek için tıklayınız).