In a rapidly globalizing world, the human population continues to increase. The increasing population needs food to continue its existence. Situations such as climate change in line with global warming have made the food industry very important. In addition, the effects of globalization have also been reflected in the food sector. The food industry is considered an important industry that progresses in parallel with human existence and well-being and contributes to the national and international economy. Performance evaluations of enterprises operating in an important sector are of vital importance for the continuation of their existence. This research was conducted to evaluate the general performance of a food company between 2019 and 2023 based on the determined criteria. Performance evaluation criteria were determined as “production, sales, operating profit and number of employees” in line with the opinions of expert academicians. Data on the determined criteria were obtained from the activity reports of the company in question. The criteria, which were weighted objectively with the entropy method, were ranked from highest to lowest in importance as “operating profit”, “sales”, “production” and “number of employees”. The weighted criteria were analyzed with TOPSIS and Multi-MOORA methods and the results were compared. The research results show that the food company in question increased its performance every year from 2019 to 2023 according to both methods.
Production Performance Evaluation Entropy Topsıs Multi-MOORA
Hızlı bir şekilde küreselleşen dünyada insan nüfusu artmaya devam etmektedir. Artan nüfus ise varlığını devam ettirebilmek için gıdaya muhtaçtır. Küresel ısınma doğrultusunda iklim değişikleri gibi durumlar gıda endüstrisini oldukça önemli bir hale getirmiştir. Ayrıca küreselleşmenin etkileri de gıda sektörüne yansımıştır. Gıda endüstrisi, insan varlığı ve refahıyla paralel ilerleyen, ulusal ve uluslararası ekonomiye katkı sağlayan önemli bir endüstri olarak kabul edilmektedir. Önem arz eden sektörde faaliyet gösteren işletmelerin performans değerlemeleri işletmelerin varlıklarını devam ettirebilmeleri açısından hayati önem taşımaktadır. Bu araştırma bir gıda işletmesinin 2019-2023 yılları arasında sergilediği genel performansın belirlenen kriterler üzerinden değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Performans değerleme kriterleri uzman akademisyen görüşleri doğrultusunda “üretim, satış, faaliyet kârı ve çalışan sayısı” olarak belirlenmiştir. Belirlenen kriterlere ilişkin veriler söz konusu işletmenin faaliyet raporlarından elde edilmiştir. Objektif olarak entropi yöntemiyle ağırlıklandırılan kriterler önem derecesi en yüksekten en düşüğe “faaliyet kârı” , “satış”, “üretim” , “çalışan sayısı” olarak sıralanmıştır. Ağırlıklandırılan kriterler TOPSIS ve Multi-MOORA yöntemleriyle analiz edilmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçları, söz konusu gıda işletmesinin iki yönteme göre de 2019 yılından 2023 yılına kadar her yıl performansını arttırdığını göstermektedir.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Mikro İktisat (Diğer) |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 14 Mayıs 2025 |
| Kabul Tarihi | 23 Haziran 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 3 Sayı: 1 |