Cilt: 2 Sayı: 2, 29.12.2023

Yıl: 2023

KARESİ Mimarlık Dergisi; bilginin serbest dolaşımı ve dağıtımını amaçlayan açık erişimli, akademik ve uluslararası hakemli bir dergidir. 2022 yılından itibaren Haziran, Aralık ayları olmak üzere yılda iki kez çevrimiçi olarak yayımlanmakta olan elektronik dergidir. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Mimarlık, tasarım, şehir ve bölge planlama, kentsel planlama, peyzaj mimarlığı, endüstriyel ürün tasarımı, yapı fiziği, sürdürülebilirlik ve kültürel miras alanlarındaki güncel konu, kuram, tasarım, planlama, uygulama çalışmalarının yanı sıra bu alanlarla bağlantılı sosyal bilimler temelinde hazırlanmış çalışmalara da yer vermektedir. Dergide yer alan eserlerin, uluslararası özgünlüğe sahip, ilgili literatüre katkısı nitel, deneysel ve analitik yöntemlerle kanıtlanmış özgün ve bilimsel araştırma çalışmaları olması beklenmektedir.

Dergi açık erişimlidir, makale gönderme, makale işlemleri ve yayın için herhangi bir ücret alınmamaktadır. Derginin web sayfasından, yayınlanan sayılara ücretsiz olarak ulaşılabilmektedir.

Anılan alanlardaki özgün araştırma makaleleri öncelikli olmak üzere eleştiri, değerlendirme ve derleme makaleleri, vaka çalışmaları, teknik raporlar ve notlar, editöre mektup, tartışma, yarışma kritikleri ve analiz çalışmaları gibi yazılar da dergiye kabul edilmektedir. Ayrıca mimarlık ve tasarıma dair her türlü alanda düzenlenen kongrelerde sunulan bildirilerden seçilen çalışmaların oluşturduğu özel dosyalara da yer verilecektir.

KARESİ Mimarlık Dergisi, belirtilen ilgi alanlarında üretilen yayına dönük katkılara açıktır. Dergideki yazıların, tasarım ve mimarlık alanındaki güncel konularla yüzleşmesi ve ilgili konularda bilimsel tartışmaları teşvik etmesi beklenmektedir.

Dergide yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, editör ön incelemesinden sonra çift kör hakemlik yöntemiyle yapılan inceleme ve değerlendirmeden geçirilmektedir. Hakem değerlendirme süreci ve yayın süreci 6 ay ila 12 ay arasında değişmektedir. Tüm makaleler için gerekli formlar, dergi web sayfasından temin edilebilmektedir.

Mimarlık, tasarım, şehir ve bölge planlama, kentsel planlama, peyzaj mimarlığı, endüstriyel ürün tasarımı, yapı fiziği, sürdürülebilirlik ve kültürel miras alanlarındaki güncel konu, kuram, tasarım, planlama, uygulama çalışmalarının yanı sıra bu alanlarla bağlantılı sosyal bilimler temelinde hazırlanmış çalışmalara da yer vermektedir.

YAZI SUNUŞU
Makaleler, ‘Office Word’ programı kullanılarak A4 boyutunda hazırlanmalıdır ve uzunluğu tüm görsel-yazılı materyallerle birlikte 25 sayfayı ve 8000 sözcüğü geçmemelidir. Sözcük sayısı hesabına yazının tüm bölümleri dahil edilmelidir.

Yazarlar, bu kılavuzda belirtilen bütün kurallara uymak zorundadırlar. Kurallara uymayan yazılar, hakem incelemesine gönderilmeden önce düzeltilmek üzere yazarlara geri yollanır.

Karesi MD’de yayınlanmak üzere sunulacak yazılar, aşağıdaki bölümlerden oluşmalı ve belirtilen elektronik sistem üzerinden Genel Yayın Yönetmenine iletilmelidir. Başka yöntemlerle yapılacak başvurular dikkate alınmayacaktır.

Yazar(lar) kimlik ve özgeçmiş bilgileri
Başlık, Özet (İngilizce ve Türkçe) ve Anahtar Sözcükler
Metin
Kaynaklar
Hakem Önerileri
Görsel Belgeler

1. başlık ve 2-7. başlıklar, iki ayrı MS Word dosyası halinde gönderilmelidir.
Özgeçmiş
Kimlik sayfası, ayrı bir MS Word dosyası olarak hazırlanmalıdır. Kimlik sayfası; Yazar(lar)ın ad(lar)ı, bağlı oldukları kurumları, görevlerini, yaşadıkları şehir, bölge, ülke bilgileri ile özgeçmiş metnini içermelidir.
Özgeçmişler İngilizce ve gerekirse ayrıca Türkçe olarak iletilmeli, her yazar için ayrı ayrı hazırlanmalı ve 50 sözcüğü aşmamalıdır. Her özgeçmişin sonuna yazarın e-posta adresi ve ORCID ID'si eklenmelidir.

Başlık, Özet ve Anahtar Sözcükler
Yazının başlık sayfası, Türkçe ve İngilizce başlık (14 punto ve koyu), özet ve abstract (10 punto) ve anahtar kelimelerden oluşmalıdır. Yazı başlıkları, içeriği en iyi şekilde yansıtacak ve mümkün olduğunca kısa olacak şekilde hazırlanmalıdır.
Yazının dilinden bağımsız olarak İngilizce ve Türkçe özet iletilmelidir. Özetle birlikte yazı başlığı çevirisi de teslim edilmelidir. Yazının uzunluğuna göre özetin 200-800 sözcük arasında olması beklenmektedir. Her koşulda 1000 sözcüğü aşmamalıdır. Özet; yazının amacına, temel tespit ve sonuçlarına ilişkin açıklayıcı bilgiye yer vermeli, gerekmedikçe kaynak gösterimi içermemelidir. Özetin kendi dilinde en az 3, en fazla 5 adet anahtar sözcük hazırlanmalıdır. Yazının tüm bölümlerini kapsayan sözcük sayısı ve anahtar sözcükler, ilgili özetin altında yer almalıdır.

ANA METİN
Yazılar, ‘Office Word’ programı kullanılarak A4 boyutunda hazırlanmalıdır ve uzunluğu tüm görsel-yazılı materyallerle birlikte 25 sayfayı ve 8000 sözcüğü geçmemelidir. İletilmeden önce “izleme” özelliğinin kapatılmış olması istenmektedir. Aşağıda belirtilenlerden başka herhangi bir biçim değişikliği yapılmamalıdır.

Yazı; 11 punto, ‘Times New Roman’ karakteri ile ve bir buçuk satır aralığı kullanılarak yazılmalıdır. Yazımda, virgül, nokta, noktalı virgül gibi noktalama işaretlerinden sonra bir karakter boşluk bırakılmalıdır.

Paragraflarda başlangıç girintisi kullanılmamalı, paragraftan sonra ise 6nk boşluk bırakılmalıdır. Metin iki yana yaslı olarak düzenlenmelidir. Paragraflar arasında ayrıca boş satır bulunmamalıdır.

Yazı alt bölümlere ayrılmışsa bu bölümler, metnin sol tarafına konan sayılarla belirtilir. Ana ve alt başlıkları, koyu (bold) ve sola yaslı (girintisiz) olarak yazılmalıdır. Alt başlıklar; 1., 1.1., 1.1.1., 1.1.2 gibi ondalıklı şekilde numaralandırılmalıdır. Üçüncü düzey en son alt bölümlenme olarak kabul edilmiş olup daha fazla ayrıntıya girilmemelidir. Ana başlıkların bütün harfleri büyük ve 12 punto olarak yazılmalı, alt başlıkların ise yalnızca baş harfleri büyük yazılmalı, tüm ana ve ara başlıklar 11 punto büyüklüğüne olmalıdır. Başlıklar en fazla 5 düzeye kadar bölümlendirilmelidir. Ana başlıklardan önce 1 satır boşluk bırakılmalı, başlık sonrasında ise boşluk bırakılmamalıdır. Alt başlıkların ise hem öncesinde hem de sonrasında herhangi bir satır boşluğu bırakılmamalıdır.

1. BÖLÜM (kalın, koyu, büyük harf)
2. Kesim (kalın) İlk Harfler Büyük
3. Alt Başlık (kalın stil, ilk harfler büyük)

ALINTI VE GÖNDERMELER
Alıntılar
Metin içinde, kaynak göstermek koşuluyla, etik kriterlere uygun alıntı yapılabilir. Doğrudan alıntı yapılmasından kaçınılması önerilmektedir. Ancak kaçınılmaz hallerde; alıntı çift tırnak içine alınmalı, soldan 1 cm içerden başlatılarak 9 punto ve tek satır aralığıyla yazılmalıdır. Alıntının sonunda atıf ya da kaynak bilgisi verilmelidir. Bu şekilde alıntı yapıldığında, atlanan kısımlar üç nokta ile gösterilmelidir. Alıntı içinde yazarın görüşü, köşeli parantez içinde eklenebilir. Türkçedeki yapı ve yer isimlerinin aynen korunması gereklidir. Matematiksel gösterimlerde, dizgi aşamasında kullanılabilecek kolaylaştırılmış gösterimler yeğlenmelidir. Denklemler metnin sağ yanında ve ayraç içinde numaralanmalıdır. Yaygın olmayan veya dergi uzmanlık konularının dışında bir alanda yaygın olan simge ve isimlerin ilk kullanımda altlarının çizilerek tanımlanması istenmektedir.

1. Metin İçinde Kaynak Gösterimi
Metin içinde açık kaynak gösterimi

Turna (2011); toprak üzerindeki bitki örtüsünün köklerinin, suyun toprak tarafından emilmesini kolaylaştırarak daha iyi tutulmasını sağladığı için toprağı ağırlaştırdığını ve toprak kaymalarına neden olabildiğini söylemektedir.

İki yazarlı kaynak gösterimi:
İkiden fazla yazarı bulunan kaynak gösteriminde yalnızca ilk yazarın soyadı kullanılır. Soyad yazıldıktan sonra; “ve diğerleri” kısaltması olarak vd kullanılır. Örnek olarak:
Şahin vd. (2001) tarafından Doğal afetler; toplumun sosyo-ekonomik ve kültürel etkinliklerinde kesintiye neden olan veya bu etkinlikleri olumsuz yönde etkileyen, önemli oranda can ve mal kaybına neden olan, ağırlıklı olarak doğal nedenlerden kaynaklanan olaylar olarak tanımlanmaktadır.
Diğer hususlar, APA stiline uygun olarak düzenlenmelidir.
Metin içinde kapalı kaynak gösterimi
Tek yazarlı normal örnek:
1951-1980 arası dönemde, afet sonrası alınacak önlemlere yönelik düzenlemelere ağırlık verilmiştir. 1976 Friulu ve 1980 Irpinian depremlerinden sonra 1977 ‘de çıkarılan 546 sayılı yasayla hasar gören binaların onarımı ve yeni konutların inşası için bir düzenleme yapılmıştır. Ancak afet alanının tanımlanmasına yönelik bir düzenleme yapılmamıştır (Alexander, 1985).
İki yazarlı kaynak gösterimi:
Depremler, ani olarak gerçekleşen jeolojik/jeomorfolojik kökenli tehlikelerdir. Yer kabuğu hareketlerine bağlı olarak meydana gelen kısa süreli salınım ve titreşim hareketlerine, deprem denmektedir (Şahin ve Sipahioğlu, 2009)
İkiden fazla yazarlı kaynak gösterimi:
Marmara Denizi kıyılarına uygulandığında, Marmara denizine ilişkin üç farklı tsunami senaryosu elde edilmiştir (Yalçıner, vd., 2001).
Diğer hususlar, APA stiline uygun olarak düzenlenmelidir.
Çevrimiçi kaynaklar
İnternet üzerinden temin edilen kaynaklara ilişkin gösterimlerde, metin içinde yazar ya da kurum isminin ardından yayın yılı bilgisi verilir.
Doğal tehlike olayları, büyüklükleri, şiddetleri, başlama hızları, süreleri ve etkileme alanları ile karakterize edilmektedirler (UNISDR, 2009).

Kaynaklar
Makalelerin referans sistemi, dipnot gösterme biçimi ve kaynakça düzenlenmesinde American Psychological Association (APA) veya IEEE stili kullanılmalıdır. Atıflar metin içerisinde bağlaç yöntemi kullanılarak, parantez içinde (yazar soyadı, tarih: sayfa no) veya köşeli parantez içinde [sayı] yapılmalıdır. Yazar adının olmaması durumunda, kurum adı yazılabilir. Açıklama notları olması durumunda sayfa altında dipnot şeklinde ve 8 punto olarak yazılmalıdır. Aynı yazarın bir yıl içinde yayınlanmış birden fazla eserine atıf yapılıyorsa, eserlerde yılın yanına a, b, c, şeklinde harfler verilerek gösterilmelidir.
Kaynak bir internet sitesi ise ve yazarı biliniyorsa, süreli yayınlardakine benzer şekilde atıf yapılmalıdır. Yazarı bilinmiyorsa internet sitesinin kurumu yazılmalıdır. İnternet kaynağının tarihi verilmemişse, bilinmeyen tarih (b.t.) kısaltması tarih yerine yazılmalıdır. Siteye erişim tarihi ve web adresi verilmelidir.
Makalede kullanılan tüm kaynaklar, kaynakça bölümünde bulunmalıdır. Kaynaklar, yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Aynı yazarın farklı yıllardaki eserleri “en eski tarihli” olandan başlanarak kaynakçaya koyulmalıdır. Aynı yazarın aynı yıl içindeki eserlerine, ilk harflerinin alfabetik sırasına göre a, b, c gibi harflendirme yapılarak sıralandırılmalıdır.

GÖRSEL MALZEME
Tablolar
Makale içinde yer alan tüm görsel materyaller (tablo, şekil, grafik vs.) metnin uygun yerlerinde ardışık olarak numaralandırılmış bir şekilde ve sayfaya ortalı olarak yerleştirilmelidir. Her görsel materyalin bir başlığı olmalıdır. Bir başlık için birden çok görsel materyal bulunacaksa a, b, c gibi harflerle ifade edilerek başlıkta buna göre açıklama yapılabilir. Başlık; görsel materyalin altında, sayfaya ortalı, yalnızca ilk kelimenin ve özel isimlerin baş harfleri büyük olacak şekilde ve 10 punto olarak yazılmalıdır. Görsel materyal içindeki metin 8-10 punto aralığında ve ‘Times New Roman’ yazı karakteriyle hazırlanmış olmalıdır. Görsel materyalin boyutları, okunaklı ve anlaşılır olmasını sağlayacak şekilde düzenlenmelidir.
Tablolar MSWord içinde ve koşullara uygun olarak yaratılmışsa metnin içinde iletilebilir. Ancak Editörün yayına hazırlamakla ilgili teknik zorunluluklar yüzünden ayrıca isteme haklı saklıdır. Tablolar MSword dışında bir programda iletilmiş ise “pdf”, “jepg” ya da “tiff” formatında ayrı dosyalar halinde, numarası ve altı başlığı belirtilerek iletilmelidir. Ayrıca metinde konumu belirlenmiş olmalıdır. Tablo başlıkları, metinde tablonun bulunması gereken yerlerde verilmelidir. Gösterim; Tablo 1….. şeklinde olmalıdır.

     AA          BB          CC     
12 2
xy z

Tablo 1 AA-CC arası grubun x y z olarak dağılımı
Görsel Belgeler
Yazarlardan, görsel belgelerin aslının sunulması istenmektedir. Yayınlanmış görsel belgelerin sahiplerinin yazılı izni olmadan yayınlanabilmeleri için teknik konularda 10, güzel sanat konularında ise 50 yıllık bir zaman aşımı gerekmektedir. Uluslararası ve ulusal yayın hakkı anlaşmaları, telif hakkı ve yayın yasaları uygulanmaktadır. Dergide yayınlanan her türlü özgün yazı, resim, çizim ve fotoğrafın telif hakkı yazara aittir. Başka kişi veya kuruma ait zaman aşımına girmeyen bu tür belgelerin kullanılabilmesi için, yazarı tarafından ilgili kişi veya kurumlardan yazılı izin alınarak editöre sunulması gerekmektedir.

Yazıda kullanılacak görsellerin tamamı, ayrı birer dosya olarak teslim edilmeleri, isimlendirmenin, belge içinde verilen isme ve konuma uygun olarak yapılması gerekmektedir (Resim 1.). Görsellerin çözünürlüklerinin 300 dpi, yatay kenarlarının 10 cm (1200 pixel) olması istenmektedir. Sonradan boyutlandırma yapılan görseller baskıda doğru çıkmayacağından kabul edilememektedir.

Görselin teknik nedenlerle büyük olması gerektiğinde Editöre bildirilmeli, sayfa içine yerleştirilebilmesi için en fazla 18 cm x 24 cm ebatta olmalıdır.

Görsel Belge Adlandırma
Görsellerin isimlendirilmeleri, türüne göre ve metin içinde kullanıldıkları sıraya göre yapılmalıdır. Fotograf, çizim ve resim adlandırmalarının metin içinde; (Resim 1), (Resim 2) gibi gösterilmesi istenmektedir. Görselin altında ise Görselle aynı hizada:
Resim 1. Yanardağ kesiti (kaynak, tarih)
Şeklinde verilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde tablo ve çizelgelerde ise metin içinde; (Tablo 1) (Tablo 2) şeklinde isimlendirme yapılmalıdır. Formüller
Formül gösterimlerinde; denklem, dizi ve simgeleme işaretlerini kolaylaştıracak seçenekler yeğlenmelidir. Örneğin:
Exp[(x2+ab-y2)1/4/b]
(3.1)
açılımının kullanılması dizgi sürecinde hataları önleyeceği gibi işlemleri kısaltacak ve hızlandıracaktır. Denklemler, sağ yanlarında ayraç içinde numaralandırılmalı ve metin içinde bu numaralar ile ilgili bağlantılar kurulmalıdır. Yaygın olmayan simgelerin ve terimlerin, ilk kullanımda altı çizilerek açıklaması sağlanmalıdır.
Simge ve kısaltmalar
Metin içinde yapılan tüm özel kısaltmalar ve formüllerde kullanılan simgeler metnin altında, kaynakçadan önce verilmelidir.
Tümce başına gelen tüm rakamlar, yazı ile belirtilmelidir.

HAKEM ÖNERİLERİ
Başvuru sahiplerinden, yazılarını akademik olarak değerlendirebileceğini düşündükleri 2 (iki) uzmanı hakem olarak önermeleri beklenmektedir. Hakem önerilerini içeren ve ayrıca iletilmesi gereken dosyada; hakemlerin iletişim bilgileri yer almalıdır. Hakem ataması yapılırken yazar önerisi dikkate alınmakta ancak öneriler bağlayıcı olmamaktadır.

KABUL SONRASI
Yayınlanmak üzere kabul edilen yazıların yazarlarına e-posta yoluyla bilgilendirme yapılmaktadır. Bu aşamadan sonra yazarlarla iletişime geçilerek yazının yayına hazırlanması için yazarlar tarafından yapılması gereken hususlar iletilmekte ve ivedilikle tamamlanması beklenmektedir. BU aşamada tespit edilen sorun ve eksikliklerin giderilmesi sorumluluğu yazara aittir.

Yazının dizgi işlemi tamamlandıktan sonra gözden geçirme ve onay için yazarına gönderilmektedir. BU aşamada, sadece biçimsel müdahalelere izin verilmektedir. İçerik değişikliğinin yazar tarafından elzem görüldüğü durumlarda ise editörün yazıyı yeniden hakeme gönderme hakkı saklıdır.

DİĞER HUSUSLAR
Karesi Mimarlık Dergisi, dilin doğru ve temiz kullanımına, akademik terminolojinin yerindeliğine özen göstermektedir. Bu amaçla; Türkçede karşılığı olan sözcüklerin yabancı karşılıklarının kullanılmasını önermekte, karşılığı olmayan teknik kavram ve kalıplara karşılık üretmenin akademik sorumluluk kapsamında olduğunu değerlendirmektedir. Zorunlu hallerde kullanılacak olan yabancı sözcük ya da kavramlar, italik olarak yazılmalıdır. Önceden var olmayan veya kullanımı yaygın olmayan Türkçe sözcük ve kavramlar, yabancı dildeki karşılığı yanına parantez içinde yazılmalı, sonrasında metnin devamında Türkçe karşılık kullanılmaya devam edilmelidir.

Yazım kuralları konusunda yukarıda belirtilmeyen durumlarda, bilimsel yazımlarda benimsenen hususlar dikkate alınmalıdır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ
Yayın aşamasında yazının durumu derginin web sayfası üzerinden takip edilebilmektedir. Ayrıca web sitesinde belirtilen e-posta adresleri ve iletişim kutusundan bağlantıya geçilebilmektedir.

ETİK VE YAYIN POLİTİKASI
KARESİ Mimarlık Dergisi, evrensel yayın kurallarına uygun şekilde yayın yapmayı ilke edinmiştir. Bilimsel ve uluslararası kurallar çerçevesinde hazırlanan çalışmalarda; yayın sürecinin tüm bileşenlerinin (yayıncı, editörler, yazarlar, hakemler ve okuyucular) etik ilkelere uymaları gerekmektedir.

Bu etik ilkeler; Yayın Etiği Komitesi (COPE/Committee on Publication Ethics), (https://publicationethics.org/) tarafından hazırlanan ve açık erişimde yayınlanan Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi. aspx) kılavuz ve yönetmeliklerine göre hazırlanmıştır.

YAZARLARIN ETİK SORUMLULUKLARI
1. Yazar(lar), başka bir yayın organında yayınlanmış ya da yayınlanmak üzere gönderilmiş bir çalışmayı, KARESİ Mimarlık Dergisi’ne göndermemelidir.

2. Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmalar, özgün olmalıdır. Yazar(lar), makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde atıfta bulunmalı ve alıntı yapmalıdır. Ayrıca görsel malzemeler için gerekli durumlarda, telif hakkı iznini almak yazarın sorumluluğundadır.

3. Yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalar ile ilgili çıkar çatışması/çıkar birliği teşkil edebilecek durum ve ilişkiler açıklanmalıdır.

4. Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir. Yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, ve yazar ekleme önerilmemelidir.

5. Değerlendirme sürecinde yazar(lar)dan makalelerine ilişkin bilgi, açıklama ya da ham veri talep edilebilir.

6. Yazar(lar) kullanılan verinin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onaylarının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.

7. Yazar(lar)ın, değerlendirme veya erken görünüm aşamasında, çalışmayla ilgili bir hatayı fark etmesi durumunda; bilgi verme, düzeltme ya da geri çekme işlemleri için editör ve/veya editör kuruluyla iletişime geçme ve işbirliği yapma hakkı ve yükümlülüğü bulunmaktadır.

8. Yazar(lar), etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı alındığını gösteren belgeyi (etik kurul adı, karar tarih/sayısının makalenin ilk veya son sayfasında ya da yöntem bölümünde belirtilen etik kurul kararı) makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir.

9. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler, içerikleri genişletilerek KARESİ Mimarlık Dergisi’nde makale olarak yayınlanmak üzere teklif edilebilir. Makale; daha önce bildiri, tez vb. şekilde herhangi bir yerde sunulmuş ya da proje/araştırma desteğinden yararlanılarak hazırlanmış ise (yazıya temel olan çalışma, hangi kişi/kurumlarca desteklendiği) dergi yazım formatındaki ‘Teşekkür ve Bilgi Notu’ kısmında belirtilmelidir.

10. Yazar(lar), metinde önyargı, genel görüş, argo, baskın kültür ve kültürel varsayımlardan uzak durmalıdır.

11. Yazar(lar), hakemlerin değerlendirmelerine zamanında cevap vermelidir.

EDİTÖR, EDİTÖR YARDIMCILARI VE ALAN EDİTÖRLERİNİN ETİK SORUMLULUKLARI
1. Editörler tarafsızdır. Hakemlerin, yazar(lar)ın, araştırmacı, uygulayıcı ve okuyucuların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim gereksinimlerini karşılamaya, gerektiğinde geri bildirim vermeye, yayın sürecinde düzeltme, açıklama gerektiren konularda açıklık ilkelerine göre davranmaya çaba göstermelidirler.

2. Editörler, makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin özgün olmasına, bilimsel alan yayına, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen gösterirler.

3. Editörler, çalışmaların özgün değeri, alana katkısı, araştırma yönteminin geçerli ve güvenirliği, anlatımın açıklığı ile derginin amaç ve kapsamını göz önünde bulundurarak değerlendirme yaparlar.

4. Editörler, başvurusu yapılan çalışmaları editör kurulu tarafından ön değerlendirme aşamasına alır???, hakem önerilerini göz önünde bulundurur ve gerekmedikçe önceki editör(ler) tarafından verilen kararları değiştirmezler.

5. Editörler, derginin yayın politikaları arasında bulunan çift taraflı kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygularlar, hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlarlar.

6. Editörler, yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlarlar.

7. Editörler, makaleleri alan editörleri ve hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak gönderir, değerlendirmelerin tarafsız ve bağımsız yapılmasını desteklerler.

8. Editörler, hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberliği sağlarlar.

9. Editörler, makalenin tarafsız değerlendirilmesi için editörler, hakemler ve yazar(lar) arasındaki çıkar çatışması - çıkar birliği olup olmadığını gözeterek çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şeklide tamamlanmasını garanti ederler.

10. Editörler, hakem havuzunun kapsayıcı olmasını sağlar ve sürekli geliştirirler.

11. Editörler, akademik görgü kurallarına uymayan ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engeller.

12. Editörler, dergi yayın süreçlerinin, yayın politikalarına ve kılavuzlara uygun işletilmesini sağlar, süreçte görev alanları yayın politikaları konusundaki gelişmelerden haberdar eder ve gerektiğinde eğitim programları hazırlarlar.

13. Editörler, yayın sürecinde görev alan herkesle etkili bir iletişim içinde olur, yayın politikalarının ve derginin gelişimi için belirli aralıklarla toplantılar düzenlerler.

14. Editörler, dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludurlar.

15. Editörler, değerlendirilen çalışmalardaki kişisel verilerin korunmasını sağlar, yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korurlar.

16. Editörler, değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdürler. Çalışmalarda katılımcıların açık onayının belgelendirilmesini önemserler ve, çalışmanın katılımcılarına ilişkin etik kurul onayı gerektiği deneysel araştırmalarda izinlerin olmadığı durumda çalışmayı reddetmekle yükümlüdürler.

17. Editörler, görevi kötüye kullanmaya yönelik şikâyetler olması durumunda, nesnel bir soruşturma yaparak, konuyla ilgili bulguları paylaşır.

18. Editörler, çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirmeler içeren yargıların düzeltilmesini sağlar.

19. Editörler, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur, ihlal olması durumunda derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunurlar. Ayrıca yayımlanan makalelerin içeriğinin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi konusunda gerekli önlemleri alırlar.

20. Editörler, dergide yayınlanan çalışmalara yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alırlar, eleştirilen makalelerin yazar(lar)ına yanıt hakkı tanırlar.

21. Editörler, yazar, hakem ya da okuyuculardan gelen şikâyetlerini inceleyerek, gerekli açıklamaları yapmakla yükümlüdür.

HAKEMLERİN ETİK SORUMLULUKLARI
KARESİ Mimarlık Dergisi makale değerlendirme sürecinde, yazar(lar)ın hakemleri, hakemlerin yazarları tanımadıkları çift taraflı kör hakemlik ilkesi uygulanır. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramaz; makale değerlendirme formları ve metin üzerinde belirtilen notlar ile düzeltme istemleri dergi yönetim sistemi üzerinden editörler aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda KARESİ Mimarlık Dergisi ’ne başvurusu yapılan makaleleri değerlendirecek hakemler şu etik sorumlulukları taşımalıdır:

1. Yalnız uzmanlık alanıyla ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.

2. Tarafsız olmalı, nesnel ve bilimsel değerlendirmeyi gizlilik içinde yapmalıdır.

3. Gizlilik ilkesi gereği, inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra yok etmeli, ancak yayınlandıktan sonra kullanmalıdır.

4. Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriğiyle ilgili olarak yapmalı; uyruk, cinsiyet, dinsel inanç, siyasal görüş ve ticari kaygı gibi hususlar değerlendirmenin tarafsızlığını bozmamalıdır.

5. Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması/çıkar birliği olduğunu anladıklarında, çalışmayı incelemeyi reddederek, editörleri bilgilendirmelidir.

6. Akademik görgü kurallarına uygun biçimde yapıcı eleştiriler yapmalı, hakaret ve düşmanlık içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.

7. Değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmelidir.

8. Şüphelendikleri etik ihlaller konusunda Editör(ler)’ü bilgilendirmelidir.

YAYIN POLİTİKASI
KARESİ Mimarlık Dergisi, DOAJ (Directory of Open Access Journals / https://doaj.org/apply/transparency/) Açık Erişimli Dergiler Rehberini kullanmaktadır. Bilimsel yayıncılıkta şeffaflık ilkeleri referans alınmaktadır. Yayın politikası gereği derginin içeriğine herhangi bir ücret ödemeden çevrimiçi olarak erişilebilir. KARESİ- Mimarlık Dergisi, herhangi bir ürün işleme ücreti ve makale gönderme ücreti talep etmez. Herkes, derginin web sayfası üzerinden makaleleri görüntüleyebilir ve PDF formatında indirebilir.

Yaygın-süreli bir yayındır ve yılda iki kez yayımlanır.
KARESİ - Mimarlık Dergi sistemine, bir makale yüklendikten sonra değerlendirme süreci ve süresi olarak;

1. Ön Kontrol (4 ila 6 hafta),

2. Değerlendirme (10 ila 14 hafta)

3.Düzenleme (4 hafta) olmak üzere 3 aşamada ve toplam en az 24 haftada gerçekleştirilmektedir.

Ancak tüm bu süreçler yoğunluğa bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Sisteme yüklenmiş çalışmalar, sadece ön kontrol süreçlerinde yazarlar tarafından geri çekilebilmektedir.

SORUMLULUK REDDİ
KARESİ Mimarlık Dergisi ’nde yayımlanan yayınlardan yazarlar sorumludur. Derginin herhangi bir kurulu, yayımlanan yazılarda yer alan görüş ve düşüncelerden sorumlu değildir.

TELİF HAKLARI
Makale gönderim aşamasında, yazar(lar) ile KARESİ Mimarlık Dergisi arasında bir yayın anlaşması imzalanır. Bu anlaşma yayınlanan makalenin telif haklarını yazar(lar)a verir, dergi sisteminde yer alan ‘Telif Hakkı Devir Formu’nu doldurarak, yayın haklarını ve bununla ilgili tüm ayrıcalıklarını KARESİ- Mimarlık Dergisi’ne devreder.

ETİK İLKELERE UYMAYAN DURUMUN EDİTÖRE BİLDİRİLMESİ
KARESİ- Mimarlık Dergisi'nde, editörler, hakemler, yazarlarla ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış; ya da değerlendirme sürecindeki, ön değerlendirmedeki ya da yayımlanmış bir makale ile ilgili ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda dergi web adresine e-posta yoluyla bildirilmelidir.

İNTİHAL DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazarlar çalışmalarının içeriğinden sorumludur ve yazarların etik sorumlulukları başlığında sunulan ilkelere uymalıdırlar. Gönderilen çalışmalar yazarlar tarafından iThentcate® (Plagiarism Detection Software) ve benzeri programlar ile (kaynaklar hariç) intihal için kontrol edilir. %20'den fazla benzerlik oranına sahip olan çalışmalar, dergi editör kurulu tarafından reddedilir.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.
Makale işlem ücreti yoktur.