Mavi Okyanus Stratejisi: Covid-19 Pandemi Dönemine Yönelik Dünyadan ve Türkiye’den Örneklerle Bir Değerlendirme
Öz
Kızıl okyanuslar yaratan pazarlarda işletmeler sürekli bir rekabet halindedirler. Bu rekabetin sonu kimi zaman kazananı olmayan bir zafere dönüşebilmektedir. Bu nedenle rakiplerin olmadığı pazarlar daha güvenilir olabilir. Mavi Okyanus Stratejisi, rekabeti anlamsız kılmaktadır ve düşük maliyetlerle oluşturulmuş değer yenileme ile başarılı olmanın mümkün olduğunu taahhüt etmektedir. Bu çalışma, Mavi Okyanus Stratejisi’ne ilişkin kavramsal bir çerçeve sunarak mevcut bilgi birikimini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, Mavi Okyanus Stratejisi ile ilgili Türkiye’de ve uluslararası alanda yapılmış araştırmalar ele alınmış, bu bakış açısıyla Covid-19 salgın süreci değerlendirilmiş ve çeşitli uygulama örneklerine yer verilmiştir. Yapılmış araştırmalara ve uygulama örneklerine bakıldığında, Mavi Okyanus Stratejisi’nin çeşitli sektörlerde uygulanabilir olduğu görülmüştür. Araştırma, kapsamlı bir literatür taraması içermesi ve güncel olması nedeniyle önem taşımaktadır. Ayrıca Covid-19 salgın sürecinde giderek zorlaşan pazar ortamında, mavi okyanuslara daha çok ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Covid-19 salgını gibi olağanüstü durumlar, yeni pazarlar oluşturabilmek için işletmelere fırsatlar sunabilmektedir. Bu bağlamda araştırmanın, işletmelere ve araştırmacılara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Agnihotri, A. (2016), “Extending Boundaries of Blue Ocean Strategy”, Journal of Strategic Marketing, 24(6), s.519-528.
- Ağraş, S., Atbaş, F. ve Şeyba, E. (2017), “Mavi Okyanus Stratejisi: Dünyadan Ve Türkiye’den Örnekler”, Yönetim Ekonomi Edebiyat İslami ve Politik Bilimler Dergisi, 2(2), s.126-144.
- Alabay, M. N. (2010), “Geleneksel Pazarlamadan Yeni Pazarlama Yaklaşımlarına Geçiş Süreci”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 15(2), s.213-235.
- Alam, S. ve Islam, M. T. (2017), “Impact Of Blue Ocean Strategy On Organizational Performance: A Literature Review Toward İmplementation Logic”, IOSR Journal of Business and Management, 19(1), s.1-19.
- Albayrak, G. ve Beybur, M. (2018), “In İnvestigation On The İmplementation Of Blue Ocean Strategy İn Participation Bank Located in Turkey . Journal of Economics Bibliography, 5(3), s.186-192.
- Aspara J., Hietanen J., Parvinen P. ve Tikkanen H. (2008), “An Exploratory Empirical Verification Of Blue Ocean Strategies: Findings From Sales Strategy”, Proceedings of the Eighth International Business Research (IBR) Conference, March, 2008.
- Au, A. ve Tucker, J. (2018), “Blue Ocean Strategy For Microenterprises”, International Journal of Information, Business and Management, 10(2), s.92-98.
- Baykal, E. ve Mızrak, F. (2019), “Leadıng Factors Contrıbutıng Internatıonal Organızatıons To Be Agile and Blue Ocean Strategy; An Evıdence From Turkısh Civil Avıatıon Sector”, Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3 (3), s.465-490.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İşletme
Bölüm
Derleme
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
24 Haziran 2022
Gönderilme Tarihi
4 Ekim 2021
Kabul Tarihi
6 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 1
APA
Özden, A. T. (2022). Mavi Okyanus Stratejisi: Covid-19 Pandemi Dönemine Yönelik Dünyadan ve Türkiye’den Örneklerle Bir Değerlendirme. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, 8(1), 116-139. https://izlik.org/JA53WR22SC
AMA
1.Özden AT. Mavi Okyanus Stratejisi: Covid-19 Pandemi Dönemine Yönelik Dünyadan ve Türkiye’den Örneklerle Bir Değerlendirme. JEBPIR. 2022;8(1):116-139. https://izlik.org/JA53WR22SC
Chicago
Özden, Aybike Tuba. 2022. “Mavi Okyanus Stratejisi: Covid-19 Pandemi Dönemine Yönelik Dünyadan ve Türkiye’den Örneklerle Bir Değerlendirme”. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi 8 (1): 116-39. https://izlik.org/JA53WR22SC.
EndNote
Özden AT (01 Haziran 2022) Mavi Okyanus Stratejisi: Covid-19 Pandemi Dönemine Yönelik Dünyadan ve Türkiye’den Örneklerle Bir Değerlendirme. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi 8 1 116–139.
IEEE
[1]A. T. Özden, “Mavi Okyanus Stratejisi: Covid-19 Pandemi Dönemine Yönelik Dünyadan ve Türkiye’den Örneklerle Bir Değerlendirme”, JEBPIR, c. 8, sy 1, ss. 116–139, Haz. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53WR22SC
ISNAD
Özden, Aybike Tuba. “Mavi Okyanus Stratejisi: Covid-19 Pandemi Dönemine Yönelik Dünyadan ve Türkiye’den Örneklerle Bir Değerlendirme”. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi 8/1 (01 Haziran 2022): 116-139. https://izlik.org/JA53WR22SC.
JAMA
1.Özden AT. Mavi Okyanus Stratejisi: Covid-19 Pandemi Dönemine Yönelik Dünyadan ve Türkiye’den Örneklerle Bir Değerlendirme. JEBPIR. 2022;8:116–139.
MLA
Özden, Aybike Tuba. “Mavi Okyanus Stratejisi: Covid-19 Pandemi Dönemine Yönelik Dünyadan ve Türkiye’den Örneklerle Bir Değerlendirme”. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, c. 8, sy 1, Haziran 2022, ss. 116-39, https://izlik.org/JA53WR22SC.
Vancouver
1.Aybike Tuba Özden. Mavi Okyanus Stratejisi: Covid-19 Pandemi Dönemine Yönelik Dünyadan ve Türkiye’den Örneklerle Bir Değerlendirme. JEBPIR [Internet]. 01 Haziran 2022;8(1):116-39. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53WR22SC