Araştırma Makalesi

Girişimcilik ve İnovasyon İlişkisi: Teorik Bir Değerlendirme

Cilt: 1 Sayı: 2 31 Aralık 2015
PDF İndir
TR

Girişimcilik ve İnovasyon İlişkisi: Teorik Bir Değerlendirme

Öz

Günümüzde ileri teknoloji firmalarının yükselişinin ardında, girişimcinin yeteneklerine ve risk üstlenmesine bağlı olan inovasyon yoluyla gerekli

teknolojilerin uygulanması yatmaktadır. Bu teknolojilerin ortaya çıkartılmasında ise girişimcilik etkin bir rol üstlenmektedir. Girişimcilik süreci beraberinde

inovatif süreçleri getirmek suretiyle iktisadi büyümeyi teşvik etmektedir. Bu iki faktörün geliştirilmesinde ve teşvik edilmesinde kamu kurumlarına, sanayi

sektöründe faaliyet gösteren firmalara, teknoloji merkezlerine, iletişim ağlarına ve üniversitelere büyük iş düşmektedir. Bu gelişmeleri takiben girişimcilik ve inovasyonun ülkeler açısından arz ettiği önem artmış, ülkeler inovatif girişimlere yönelik ekonomik reformlar geliştirmişlerdir. İnovasyonun önemli bir göstergesi olan Ar-Ge harcamaları uluslararası ekonomide çok uluslu firmaların etkin bir rol üstlenmelerine zemin hazırlamıştır. Gelinen noktada birçok girişimci emek gücünün bol ve ucuz olduğu ülkelerde yatırım ve inovasyon faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Bu çalışmada girişimcilik ve inovasyon arasındaki teorik bağlantı üzerine bir perspektif çizilmiş, Türkiye ve seçilmiş ülkelerin girişimcilik ve inovasyon konusundaki performansı değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Braunerhjelm, P., (2010), “Entrepreneurship, Innovation and Economic Growth Past Experiences, Current Knowledge and Policy Implications”, http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:484894/FULLTEXT01.pdf Erişim Tarihi: 05.06.2014.
  2. Brem, A., (2008), The Boundaries of Innovation and Entrepreneurship-Conceptual Background and Essays on Selected Theoretical and Empirical Aspects,, Wiesbaden: Betriebswirtschaftlicher Verlag.
  3. Cuervo, Á., Ribeiro, D., ve Roig, S., (2007), "Entrepreneurship: Concepts, Theory and Perspective. Introduction” http://www.uv.es/bcjauveg/docs/LibroCuervoRibeiroRoigIntroduction.pdf Erişim Tarihi: 10.06.2014.
  4. Da Silva, M. A. P., Dergint, D. E. A., (2006), I”nnovation Models: An Entrepreneurial Point of View”, Third International Conference on Production Research, 1-14.
  5. Demircan, K., (2006), “The Role of R&D and Innovation In Us Economy as a Benchmark For Turkish Economy”, http://www.ekonomi.gov.tr/upload/BF09AE98-D8D3-8566-4520B0D124E5614D/Koray_Demircan.pdf Erişim Tarihi: 03.07.2014.
  6. Dess, G., ve Lumpkin, D., T., (2005), “Entrepreneurial Orientation as a Source of Innovative Strategy”, Floyd, S. W., Roos, J., Claus D. Jacobs, ve Kellermanns, F. W., (Ed.,) Innovating Strategy Process içinde (ss.3-9), Malden: Blackwell Publishing Ltd.
  7. Dodgson, M., Gann, D., ve Salter, A., (2008), The Management of Technological Innovation Strategy and Practice, New York: Oxford University Press Inc.
  8. Doğan, S., (2010), “Avrupa Birliği’nin Girişimcilik Politikası-KOBİ Yaklaşımı ve Türkiye”, İstanbul Ticaret Odası Avrupa Birliği Araştırmaları, http://www.ito.org.tr/itoyayin/0022458.pdf, Erişim Tarihi: 02.08.2014.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Nihat Işık *
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Türkiye

H. Bayram Işık
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Türkiye

Efe Can Kılınç
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2015

Gönderilme Tarihi

1 Kasım 2015

Kabul Tarihi

1 Aralık 215

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Işık, N., Işık, H. B., & Kılınç, E. C. (2015). Girişimcilik ve İnovasyon İlişkisi: Teorik Bir Değerlendirme. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, 1(2), 57-90. https://izlik.org/JA53MG78AK
AMA
1.Işık N, Işık HB, Kılınç EC. Girişimcilik ve İnovasyon İlişkisi: Teorik Bir Değerlendirme. JEBPIR. 2015;1(2):57-90. https://izlik.org/JA53MG78AK
Chicago
Işık, Nihat, H. Bayram Işık, ve Efe Can Kılınç. 2015. “Girişimcilik ve İnovasyon İlişkisi: Teorik Bir Değerlendirme”. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi 1 (2): 57-90. https://izlik.org/JA53MG78AK.
EndNote
Işık N, Işık HB, Kılınç EC (01 Aralık 2015) Girişimcilik ve İnovasyon İlişkisi: Teorik Bir Değerlendirme. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi 1 2 57–90.
IEEE
[1]N. Işık, H. B. Işık, ve E. C. Kılınç, “Girişimcilik ve İnovasyon İlişkisi: Teorik Bir Değerlendirme”, JEBPIR, c. 1, sy 2, ss. 57–90, Ara. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53MG78AK
ISNAD
Işık, Nihat - Işık, H. Bayram - Kılınç, Efe Can. “Girişimcilik ve İnovasyon İlişkisi: Teorik Bir Değerlendirme”. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi 1/2 (01 Aralık 2015): 57-90. https://izlik.org/JA53MG78AK.
JAMA
1.Işık N, Işık HB, Kılınç EC. Girişimcilik ve İnovasyon İlişkisi: Teorik Bir Değerlendirme. JEBPIR. 2015;1:57–90.
MLA
Işık, Nihat, vd. “Girişimcilik ve İnovasyon İlişkisi: Teorik Bir Değerlendirme”. Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, c. 1, sy 2, Aralık 2015, ss. 57-90, https://izlik.org/JA53MG78AK.
Vancouver
1.Nihat Işık, H. Bayram Işık, Efe Can Kılınç. Girişimcilik ve İnovasyon İlişkisi: Teorik Bir Değerlendirme. JEBPIR [Internet]. 01 Aralık 2015;1(2):57-90. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53MG78AK

.