Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Kişilerarası nörobiyoloji perspektifinden bağlanma, kaygı ve korku

Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 2, 99 - 106, 25.06.2018

Öz

Kişilerarası nörobiyoloji yaklaşımına göre zihin, beyin ve kişilerarası ilişkiler bir bütündeki enerji ve bilgi akışının üç farklı yönünü temsil etmektedir. Yaklaşım, zihinsel iyilik halinin kişinin “zihni”, “beyni” ve “kişilerarası ilişkileri” arasında bir bütünlük (entegrasyon) olması halinde var olabileceğini öne sürmektedir. Diğer bir ifadeyle, ilişkilerimiz ve beynimiz zihnimizi, zihnimiz ve beynimiz ilişkilerimizi, ilişkilerimiz ve zihnimiz de beynimizi an be an şekillendirmektedir. Zihnimiz, beynimiz ve kişilerarası ilişkilerimiz arasındaki entegratif işleyiş kaygı, korku gibi duyguların düzenlenebilmesine olanak tanırken, bütünlüğün bozulması halinde sistemimiz kaosa ve katılığa yaklaşmaktadır. Bu derleme makalesi ile ülkemiz psikoloji alan yazınında henüz yaygınlaşmamış olan kişilerarası nörobiyoloji yaklaşımının tanıtılması, bu yaklaşım çerçevesinden klinik psikolojinin temel konularından olan bağlanma örüntüleri, kaygı ve korku düzenlenmesi arasındaki bağlantının açıklanması amaçlanmıştır.

Attachment, anxiety and fear from an interpersonal neurobiology perspective

Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 2, 99 - 106, 25.06.2018

Öz

According to interpersonal neurobiology approach, mind, brain and interpersonal relationships represent three aspects of the flow of the information and energy in a living system and it is suggested that mental health is a related concept with the integration and harmony of mind, brain and interpersonal relationships. In the other words, our relationships and brain shape our mind, our mind and brain shape our relationships and lastly, our relationships and mind shape our brain interactively. The integrative functioning among the three aspects enables the regulation of anxiety and fear; however, the unbalance among these aspects approaches the individuals towards chaos and rigidity. In the current review, it was aimed to introduce interpersonal neurobiology perspective, which has not been a wide-spread approach in our country yet, and explain the relationship among attachment styles, anxiety and fear regulation, which are among the main topics in clinical psychology, from interpersonal neurobiology perspective.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Psikoloji
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Dilay Eldoğan Bu kişi benim 0000-0003-2415-1260

Eda Cengiz Bu kişi benim

Ezgi Erkan Bu kişi benim

Didem Kaya Bu kişi benim

Beliz Toroslu Bu kişi benim

Çağıl Ünal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 10 Mart 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Eldoğan, D., Cengiz, E., Erkan, E., Kaya, D., vd. (2018). Kişilerarası nörobiyoloji perspektifinden bağlanma, kaygı ve korku. Klinik Psikoloji Dergisi, 2(2), 99-106.