Harvester ants are species of ants that survive by collecting seeds. In this study, we planned to examine seasonal effects of abiotic factors and nutrient sources on the feeding activity of the harvester ant species Messor semirufus (André, 1883). Activation rhythms and feeding regimes were observed for M. semirufus workers in three seasons, spring, summer and autumn, for one year. Abiotic factor measurements were made every month and the recorded values were recorded in the follow-up tables. It was determined which plant seeds M. semirufus workers preferred from the plants naturally growing in the observed nest habitat. In addition, different food seeds that are not naturally found in the nest habitat of M. semirufus were placed near the nest and seed preferences among these were observed and noted. Activation of M. semirufus workers was at its maximum level when the soil temperature reached 30°C. Two plant families that M. semirufus prefers the most in the natural environment are the Poaceae (Grains) and Asteraceae (Daisy) seeds. On the other hand, in experimental studies on seed preferences, 12 types of seeds with different nutritional values, separate from the plants in the natural environment, were left around the M. semirufus nest. Of these, wheat, which contains 61% carbohydrates, was the most preferred seed by workers. The workers' second choice was flaxseed, which contains more oil. The later preferred types are oat, spinach seed, sesame, millet, chickpea seeds. Safflower, sunflower, rapeseed, hemp and broad bean are among the seeds that are not preferred.
Harvester ants seasonal activity seed preference nutrient source abiotic factors
I hereby declare that I have created this article in accordance with academic and scientific ethical rules, stating the information I have obtained as a result of the research I have conducted during my article studies, citing the sources I have personally found and used for this study.
Hasatçı karıncalar tohum toplayarak yaşamlarını sürdüren karınca türleridir. Bu çalışmada abiyotik faktörlerin ve besin kaynaklarının bir hasatçı karınca türü olan Messor semirufus (André, 1883)’un beslenme aktivitesi üzerindeki mevsimsel etkileri incelenmiştir. Bir yıl boyunca M. semirufus için ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında olmak üzere 3 mevsim aktivasyon ritimleri ve beslenme rejimleri gözlemlenmiştir. Her ay abiyotik faktör ölçümleri yapılarak kaydedilen değerler takip tablolarına kaydedilmiştir. Gözlem yapılan yuva habitatında doğal olarak yetişen bitkilerden, M. semirufus türünün hangi bitki tohumlarını tercih ettiği saptanmıştır. Ayrıca, M. semirufus türünün yuva habitatında doğal olarak bulunmayan farklı besin tohumları da yuva yakınına konularak bunlar arasından tohum tercihleri gözlenerek not edilmiştir. M. semirufus işçilerinin toprak sıcaklığı 30°C’yi bulduğunda aktivasyonlarının maksimum düzeyde olduğu gözlenmiştir. M. semirufus’un doğal ortamda en çok tercih ettiği iki familya Poaceae (buğdaygiller) ve Asteraceae (papatyagiller) familyalarıdır. Tohum tercihlerine yönelik deneysel çalışmalarda, M. semirufus yuvası çevresine doğal ortamdaki bitkilerden ayrı, farklı besin değerlerinde 12 çeşit tohum bırakılmıştır. Bunlardan % 61 oranında karbonhidrat içeren buğday en çok tercih edilen olmuştur. İkinci sırada içeriği daha çok yağ olan keten tohumu olmuştur. Yulaf, ıspanak tohumu, susam, darı, nohut tohumları öncelikli türlerden sonra yuvaya taşınılan türlerdendir. Aspir, ayçiçeği, kolza, kenevir ve bakla ise tercih edilmeyen tohumlardandır.
Hasatçı karıncalar mevsimsel aktivite tohum tercihi besin kaynağı abiyotik faktörler.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Davranışsal Ekoloji, Entomoloji |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 23 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 18 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 10 Sayı: 2 |