Güncel Sayı

Cilt: 10 Sayı: 2, 31.12.2024

Yıl: 2024

Makaleler

AMAÇ

Derginin amacı, Mühendislik, Fen Bilimleri alanlarında  özgün araştırma makaleleri, derlemeler, kısa makaleler, teknik not, vaka takdimleri, kitap eleştirileri ve bilimsel nitelikli editöre mektup türü çalışmaları yayınlayan hakemli uluslararası ve saygın bilimsel bir dergi olmaktır.

YAYIM İZNİ

Bireysel kullanım dışında, Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi'nde yayımlanan makaleler, şekiller ve çizelgeler yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, bir sistemde arşivlenemez veya reklam ya da tanıtım amaçlı mataryellerde kullanılamaz. Bilimsel makalelerde, uygun şekilde kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir.

ABONE İŞLEMLERİ

Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi'nde yayımlanan  tüm sayılarına ve makalelerin tam metnine https://dergipark.org.tr/klujes/archive adresinden ücretsiz olarak erişilebilmektedir.

YAZILARIN BİLİMSEL VE HUKUKİ SORUMLULUĞU

Yayımlanan yazıların bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir. Yazıların içeriğinden ve kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Editör, Yardımcı Editörler, Yayın ve Danışma kurulu üyeleri ve Yayımcı, dergideki hatalardan veya bilgilerin kullanımından doğacak olan sonuçlardan dolayı sorumluluk kabul etmez. Yayınlanmak üzere gönderilen eserlerin başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. bu konuda doğacak olan hukuki ve etik sorumluluk yazarlara aittir. İntihal olduğu tespit edilen eserlerde hukuki sorumluluk yazarlarına aittir.

KAPSAM

Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi'nde, Mühendislik, Fen Bilimleri ve Mimarlık alanlarında "özgün araştırma makaleleri, derlemeler, kısa makaleler, teknik not, vaka takdimleri, kitap eleştirileri ve bilimsel nitelikli editöre mektup" türü çalışmalar yayımlamaktadır. 

Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi'nde yayınlanan makaleler, bağımsız ve ön yargısız çift kör hakem inceleme (peer-review) ilkeleri doğrultusunda, bir danışma kurulu tarafından değerlendirilir. Makaleler başlıca altı kategoride yayımlanır: (1) "Araştırma Makaleleri", (2) "Derleme Makaleler",(3) "Kısa Makaleler", (4) "Teknik Not ve Vaka Takdimleri", (5) "Editöre Mektuplar", (6) "Kitap ve Yazılım Programı eleştirileri". Makaleler Türkçe veya İngilizce dillerinde yazılabilir; İngilizce veya Türkçe Özetler ile anahtar sözcükler içermelidir. 

Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanmaktadır ve DergiPark internet sitesi üzerinden takip edilebilir.


      Başlık 14 Punto ile Yazılmalı ve Kelimelerin İlk Harfleri Büyük Yazılmalı (“ve, ile, vs.” gibi Kelimeler Küçük Harfle Yazılmalı)


                                                                Birinci Yazar1* , İkinci Yazar2 , Üçüncü Yazar3

                                   1Kimya Bölümü, Fen Edebiyat Fakültesi, Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli, Türkiye

                       2 İnşaat Mühendisliği Bölümü, Mühendislik Fakültesi, Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli, Türkiye

                                                  3Fizik Bölümü, Fen Edebiyat Fakültesi, Fırat Üniversitesi, Elazığ, Türkiye
                                             Geliş: 00.00.0000, Kabul: 00.00.0000, Yayınlanma: 00.00.0000



ÖZ
Özün 150 ile 250 kelime arasında olmasını sağlayınız. Öz tanımlanmamış kısaltmaları içermemelidir. Öz, Times New Roman karakteri ile 11 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Tek satır aralığı kullanılmalıdır. Öz iki yana yaslı seçeneği kullanılarak yazılmalı ve sayfa kenarındaki boşluklar arasına hizalanmalıdır. Özde paragraf girintisi kullanılmadan tek paragraf halinde sunulmalıdır. 3 ile 5 arasında anahtar kelime kullanılmalıdır. Anahtar kelimelerin ilk harfleri büyük yazılmalı ve anahtar kelimeler arasında noktalı virgül kullanılmalıdır. 

Anahtar Kelimeler: Anahtar kelime 1; Anahtar kelime 2…


Title Should Be Centred Written in 14 Font, First Letters Should Be Capitalized (Do not Capitalize “of, not, a, the, and, or”)

ABSTRACT
Provide an abstract of 150 to 250 words. The abstract should not contain any undefined abbreviations. It should be written in 11-point font in Times New Roman. Single line spacing should be used. Abstract should be justified; text is aligned with both margins. Do not use paragraph indentation in the abstract and all sentences should be presented in a single paragraph. Between 3 and 5 keywords should be used. Capitalize the first letters of the keywords and use semicolon between keywords.

Keywords: Keyword 1; Keyword 2; …


1. GİRİŞ
Giriş, çalışmanın temelini sunar, konuyu ve amacını belirler, makalenin genel bir özetini verir. Bu kısımda, kapsamlı bir literatür araştırması yapmanız önerilir ve bu literatür taraması ve çalışmanın konusu hakkında bilgi verilir.
Makaleler İngilizce veya Türkçe olarak gönderilebilir. Bölüm (birinci derece) başlıkları, Times New Roman-Koyu yazı tipinde 12 punto büyüklüğünde, tüm harfler büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Her bölüm ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Gerektiğinde ilave bölümler eklenebilir. Ayrıca, bölüm başlıkları isteğe bağlı olarak yeniden adlandırılabilir. Tüm bölüm başlıklarının ardından en az iki satır yazı olmalıdır. Aksi halde, başlık ve içerik bir sonraki sayfaya taşınmalıdır.
Tüm makale boyunca, ana metin Times New Roman yazı tipinde 11 punto büyüklüğünde ve 1,5 satır aralığıyla yazılmalıdır. Ana metin paragrafı, sayfanın her iki kenarına hizalanmalıdır. Ana metinde paragraf girintisi verilmemelidir. Her yeni bölümden önce bir satır boşluk bırakılmalıdır.

2. BÖLÜM BAŞLIĞI
Metnin içeriğine bağlı olarak ilave bölümler eklenebilir. Tüm alt bölüm başlıklarında, sadece ilk harf büyük olacak şekilde yazılmalıdır. En fazla üçüncü dereceden alt bölüm başlığı bulunabilir ve numaralandırmalar için ondalık sistem kullanılmalıdır. Her yeni bölümden önce bir satır boşluk bırakılmalıdır.

2.1. İkinci derece alt bölüm başlığı
İkinci derece alt bölüm başlığı, Times New Roman-İtalik ve Koyu olarak 12 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. İkinci derece alt bölüm başlığı numaralandırılmasında, iki sayı arasına nokta yerleştirilmelidir. Her ikinci derece alt bölüm başlıkları ardışık olarak numaralandırılmalıdır, örneğin 2.1., 2.2. vb.

2.1.1. Üçüncü derece alt bölüm başlığı
Gerekirse, üçüncü derece alt bölüm başlığı kullanılabilir. Üçüncü derece alt bölüm başlığı, Times New Roman-İtalik olarak 12 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Üçüncü derece alt bölüm başlığı numaralandırılmasında, her sayı arasına nokta yerleştirilmelidir. Her üçüncü derece alt bölüm başlıkları ardışık olarak numaralandırılmalıdır, örneğin 2.1.1, 2.1.2 vb.

3. SONUÇLAR BÖLÜMÜ BAŞLIĞI
Bu bölümde bulgular ve sonuçlar, açık ve uygun bir şekilde sunulmalıdır. Açıklamalar net olmalıdır. Ayrıca, bölüm başlığı gerektiğinde yeniden adlandırılabilir.

3.1. İkinci derece alt bölüm başlığı
Denklemler, aşağıdaki gibi 11 punto büyüklüğünde Cambria Math yazı tipiyle yazılmalıdır:


Denklemlerdeki her parametre açıklanmalıdır. Her denklem ardışık olarak numaralandırılmalıdır, örneğin (1), (2), (3) vb. Denklemler sola hizalanmalı ve denklem numaraları ise sağa hizalanmalıdır. Metinde bir herhangi bir denkleme atıf "... Denklem 1..." şeklinde olmalıdır.
Metinde kullanılan şekiller ortalanmalıdır. Şekiller uygun bir boyutta olmalı ve gereksiz boşluk içermemelidir. Her şeklin altına başlık konulmalı ve numaralandırılmalıdır. Ana metinde, her şekle atıfta bulunulmalıdır. Şekil numaraları 1'den başlamalı ve ardışık olarak devam etmelidir. Şekil numaraları, Times New Roman-Koyu olarak 10 punto büyüklüğünde yazılmalı ve şekil numaralarından sonra iki nokta üst üste kullanılmalıdır, örneğin "Şekil 1:". Şekil başlıkları, Times New Roman yazı tipinde 10 punto büyüklüğünde yazılmalı, ortalanmalı ve bir nokta ile bitirilmelidir, örneğin "Şekil 1: Bilinmeyen bir numunenin EDX spektrumu." Birden fazla şekil için, her şekle etiket (örneğin (a), (b), (c) vb.) eklenmelidir. Etiketler şeklin içine yerleştirilebilir veya şeklin altına da konulabilir (Şekil 2'ye bakınız). Çok satırlı şekil başlıklarında, başlık tüm satırlarda iki yana yaslı ve hizalı olmalıdır (Şekil 2'ye bakınız). Ayrıca, birden fazla satır içeren şekil başlıkları, tek satır aralığında yazılmalı ve sonrasında 6 puntoluk bir boşluk bulunmalıdır.



Şekil 1: Bilinmeyen bir numunenin EDX spektrumu.


Şekil 2: Birden fazla satır içeren şekil başlıkları için, başlığın tüm satırlarının iki yana yaslı ve hizalı olmasına önem verilmelidir. Birden fazla satır içeren şekil başlıkları için, başlığın tüm satırlarının iki yana yaslı ve hizalı olmasına önem verilmelidir.

3.2. İkinci derece alt bölüm başlığı
Her çizelge için kısa bir açıklayıcı başlık olmalıdır. Çizelge başlıkları çizelgenin üzerine yerleştirilmeli ve ortalanmalıdır. Çizelge numaraları 1'den başlamalı ve ardışık olarak devam etmelidir. Çizelge numaraları, Times New Roman-Koyu olarak 10 punto büyüklüğünde yazılmalı ve çizelge numaralarından sonra iki nokta üst üste kullanılmalıdır, örneğin "Çizelge 1:". Çizelge başlıkları ve içeriği, Times New Roman'da 10 punto büyüklüğünde yazılmalı, ortalanmalı ve bir nokta ile bitilmelidir, örneğin "Çizelge 1: 4-NP'nin 4-AP'ye indirgenmesinde bu çalışmanın sonuçlarının diğer bildirilen yöntemlerle karşılaştırılması.". Zorunlu durumlarda, çizelge içeriğinin yazı karakteri Times New Roman olarak en fazla 8 puntoya kadar küçültülebilir. Birden fazla satır içeren çizelge başlıklarında, başlık tüm satırlarda iki yana yaslı ve hizalı olmalıdır (Çizelge 2'ye bakınız). Ayrıca, Birden fazla satır içeren çizelge başlıkları, tek satır aralığında yazılmalı ve sonrasında ise 6 puntoluk bir boşluk bırakılmalıdır. Ana metinde, her çizelgeye atıfta bulunulmalıdır. Çizelgeler tek satır aralığında yazılmalıdır. Gerekirse, bir çizelgenin içeriği sola hizalı (Çizelge 1'e bakınız) veya ortalanmış (Çizelge 2'ye bakınız) olacak şekilde hizalanabilir. Ancak, aynı çizelgede çizelge içeriği hizalama seçeneklerinden yalnızca biri kullanılmalıdır.

Çizelge 1: Çalışmada elde edilen sonuçların literatür ile karşılaştırılması.


Çizelge 2: Birden fazla satır içeren çizelge başlıklarının, tüm satırlarının iki yana yaslı ve hizalı olmasına önem verilmelidir.


4. SONUÇ
Sonuç kısmında, makalenin amacı ve önemi açıklamalıdır. Bu bölümde, makalenin ana sonuçları yeniden belirtilir. Gelecekteki çalışmalar için öneriler verilebilir.

ÇIKAR ÇATIŞMASI BEYANI
Yazarlar arasında çıkar çatışması bulunmamaktadır.

TEŞEKKÜR
Bu bölümde varsa, destekleyen kuruluşlar, ve kurumlar belirtilebilir. Eğer proje bir kurum veya organizasyon tarafından finanse edildiyse, destek sağlayanlar fon veya proje numarasıyla belirtilmelidir.
Not: Belirtilmemiş fonlar için Kırklareli Üniversitesi....... dergisi herhangi bir sorumluluk kabul etmez.

YAZARLARIN KATKILARI
Yazarların katkıları (örneğin, kavramsallaştırma, formel analiz, araştırma, doğrulama, yazı - orijinal taslak, yazı - gözden geçirme ve düzenleme vb.) açık bir şekilde belirtilmelidir. Aşağıdaki kısaltmalar kullanılmalıdır: B.Y. - Birinci Yazar, İ.Y. - İkinci Yazar ve Ü.Y. - Üçüncü Yazar vb.
Örnek olarak:
B.Y.: Kavramsallaştırma, yöntem, yazılım, doğrulama, formel analiz, araştırma, kaynaklar, yazı yazma - orijinal taslak hazırlama.
İ.Y.: Yöntem, yazılım, doğrulama, araştırma, kaynaklar, yazı yazma - gözden geçirme ve düzenleme.
Ü.Y.: Yazılım, doğrulama, yazı yazma - orijinal taslak hazırlama.

KAYNAKLAR
Makaledeki alıntılarda, APA 6. sürüme ait kurallar kullanılmalıdır. Mendeley, Zotero, Endnote vb. gibi farklı referans yönetim yazılımları tercih edilebilir. Bu durumda, stil editörü olarak APA 6. Sürümü seçiniz. APA 6. sürüm kuralları hakkında daha fazla bilgi için https://www.apa.org/ web adresini kontrol ediniz.
Kaynaklar bölümü, Times New Roman yazı karakterinde 10 punto büyüklüğünde ve tek satır aralığında olmalıdır. Kaynaklar bölümü, iki yana yaslı ve hizalanmış bir şekilde düzenlenmelidir.

Copyright Tranfer Form





Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE)’nin tavsiyeleri ve Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” temelinde etik görev ve sorumlulukları yerine getirmeyi taahhüt etmektedir. Yazarların ve hakemlerin de bu temellere göre davranması beklenmektedir.

Dergiye gönderilen makalelerde, etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan klinik ve deneysel çalışmalarda etik kurul onayı alınmış olmalıdır ve bu izin ile ilgili bilgilere yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde yer verilmelidir. Gerektiğinde, Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi ilgili belgeleri talep etme hakkına sahiptir.

YAZARLARIN ETİK SORUMLULUKLARI

- Yazarlar, gönderdikleri makaleleri daha önce başka bir yerde yayınlamamış veya yayınlanmak üzere başka bir dergiye göndermemiş olmalıdır.
- Yazarlar makalelerinde kullandıkları tüm alıntılara kaynak göstermiş olmalıdır.
- Yazarlar, makalenin kendi çalışmaları olduğunu, intihal yapmadıklarını ve intihalden doğan tüm sorumluluğun kendilerine ait olduğunu beyan etmelidirler. Bu beyanla birlikte derginin konuyla ilgili hiçbir sorumluluğunun olmadığını kabul etmiş olurlar.
- Yazarlar, makaleye bilimsel katkıda bulunduklarını garanti etmeli ve tüm yazarların makale üzerinde eşit sorumluluğa sahip olduğu bilinmelidir.
- Sorumlu yazar, makalede adı geçen tüm ortak yazarların yayına ve ortak yazar olarak adlandırılmaya razı olduğunu garanti etmelidir. Çalışmaya önemli katkılar sağlayan tüm kişiler ortak yazar olarak adlandırılmalı, diğer katkı sağlayan kişilere ise teşekkür kısmında yer verilmelidir.
- Yazarlar, gönderdikleri çalışmaları destekleyen kuruluşları, finansal kaynakları veya çıkar çatışmalarını beyan etmekle yükümlüdürler.
- Yazarlar, gerektiğinde makalede yer alan veri setlerine erişim imkânı sağlamalıdır.
- Yazarlar, gönderilen yayının her hangi bir şekilde öncelikli hale getirilmesini isteyemezler.
- Yazarlar, dergide yayımlanmak üzere gönderdikleri makaleleri araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlamalıdırlar. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.

HAKEMLERİN ETİK SORUMLULUKLARI

- Bir hakem, araştırmayı yeterli nitelikte inceleyemeyeceğini, tartışmalı bir konuda kendi bulguları nedeniyle taraf olacağını veya makaleyi hızlı bir şekilde değerlendiremeyeceğini fark ederse, bu durumu editöre bildirmeli ve inceleme sürecinden çekilmeyi talep etmelidir.
- Hakemler, kendilerine ulaşan makaleleri gizli tutmalı ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamalıdırlar.
- Hakemler, raporlarını veya makale hakkındaki bilgileri başkalarıyla paylaşmamalı ve editörün izni olmadan yazarlarla doğrudan iletişim kurmamalıdırlar.
- Hakemler, makalede yayın etiğine aykırı bir durum kuşkusu varsa editöre bu konuyu delilleriyle birlikte açıklamalıdır. Bu durumda karar verici olmamalı ve konunun incelenip sonuçlandırılmasını editöre bırakmalıdır. Bu, değerlendirmedeki makale ile hakemin kişisel bilgi sahibi olduğu herhangi başka bir yayınlanmış çalışma arasındaki özlü benzerlik ve örtüşmeyi de içerir.
- Hakemlik tarafsız bir şekilde yapılmalı, yazarlara dair kişisel eleştirilerde bulunulmamalıdır. Değerlendirmeler yapıcı, dürüst ve kibar olmalıdır.
- Hakemler, makale hakkında ret kararı verseler dahi nedenini yazara iletmeli, kendisini geliştirmesi için fırsat sunmalıdır.
- Hakemler, herhangi bir yazarla rekabetçi, işbirlikçi veya başka bir ilişki veya bağlantıdan kaynaklanabilecek potansiyel bir çıkar çatışması olduğu durumlarda, makaleyi değerlendirmeyi kabul etmeden önce editöre danışmalıdır.

EDİTÖR KURULUNUN ETİK SORUMLULUKLARI

- Dergide yayınlanacak makalelere karar vermek editör kurulunun sorumluluğundadır. Editör kurulu, yazarların makalelerini değerlendirirken, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık veya politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirme yapmalıdır. Kararlar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayandırılmalıdır. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal gibi mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır.
- Editör veya editör kurulu üyeleri, ilgili yazarlar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncılardan başka hiç kimseye bir makale hakkında bilgi vermemelidir.
- Sunulan bir makalede açıklanan ancak yayınlanmamış içerikler, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editör veya editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır.

BENZERLİK ORANI BİLGİ NOTU

- Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi’ne gönderilen yayınlar, Teknik Editör ve/veya Yayın Kurulu tarafından ön değerlendirmeye alınır. iThenticate programı ile benzerlik oran kontrolü yapılır. Çalışmaların niteliğine ve alıntı yoğunluğuna göre, %20 oranı altında benzerliğe sahip çalışmalar değerlendirme aşamasına alınır. %20 ile %30 arasında benzerlik oranına sahip çalışmalar değerlendirmeye alınarak incelemeye tabii tutulacaktır. %30 üzerindeki oranlara sahip çalışmalar değerlendirmeye alınmayacak, yazara düzenlenmesi için iade edilecek veya reddedilecektir.

Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi basım öncesi ve sonrasında yazar veya yazarlardan herhangi bir ücret talep etmemektedir.