Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE)’nin tavsiyeleri ve Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” temelinde etik görev ve sorumlulukları yerine getirmeyi taahhüt etmektedir. Yazarların ve hakemlerin de bu temellere göre davranması beklenmektedir.

Dergiye gönderilen makalelerde, etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan klinik ve deneysel çalışmalarda etik kurul onayı alınmış olmalıdır ve bu izin ile ilgili bilgilere yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde yer verilmelidir. Gerektiğinde, Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi ilgili belgeleri talep etme hakkına sahiptir.

YAZARLARIN ETİK SORUMLULUKLARI

- Yazarlar, gönderdikleri makaleleri daha önce başka bir yerde yayınlamamış veya yayınlanmak üzere başka bir dergiye göndermemiş olmalıdır.
- Yazarlar makalelerinde kullandıkları tüm alıntılara kaynak göstermiş olmalıdır.
- Yazarlar, makalenin kendi çalışmaları olduğunu, intihal yapmadıklarını ve intihalden doğan tüm sorumluluğun kendilerine ait olduğunu beyan etmelidirler. Bu beyanla birlikte derginin konuyla ilgili hiçbir sorumluluğunun olmadığını kabul etmiş olurlar.
- Yazarlar, makaleye bilimsel katkıda bulunduklarını garanti etmeli ve tüm yazarların makale üzerinde eşit sorumluluğa sahip olduğu bilinmelidir.
- Sorumlu yazar, makalede adı geçen tüm ortak yazarların yayına ve ortak yazar olarak adlandırılmaya razı olduğunu garanti etmelidir. Çalışmaya önemli katkılar sağlayan tüm kişiler ortak yazar olarak adlandırılmalı, diğer katkı sağlayan kişilere ise teşekkür kısmında yer verilmelidir.
- Yazarlar, gönderdikleri çalışmaları destekleyen kuruluşları, finansal kaynakları veya çıkar çatışmalarını beyan etmekle yükümlüdürler.
- Yazarlar, gerektiğinde makalede yer alan veri setlerine erişim imkânı sağlamalıdır.
- Yazarlar, gönderilen yayının her hangi bir şekilde öncelikli hale getirilmesini isteyemezler.
- Yazarlar, dergide yayımlanmak üzere gönderdikleri makaleleri araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlamalıdırlar. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.

HAKEMLERİN ETİK SORUMLULUKLARI

- Bir hakem, araştırmayı yeterli nitelikte inceleyemeyeceğini, tartışmalı bir konuda kendi bulguları nedeniyle taraf olacağını veya makaleyi hızlı bir şekilde değerlendiremeyeceğini fark ederse, bu durumu editöre bildirmeli ve inceleme sürecinden çekilmeyi talep etmelidir.
- Hakemler, kendilerine ulaşan makaleleri gizli tutmalı ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamalıdırlar.
- Hakemler, raporlarını veya makale hakkındaki bilgileri başkalarıyla paylaşmamalı ve editörün izni olmadan yazarlarla doğrudan iletişim kurmamalıdırlar.
- Hakemler, makalede yayın etiğine aykırı bir durum kuşkusu varsa editöre bu konuyu delilleriyle birlikte açıklamalıdır. Bu durumda karar verici olmamalı ve konunun incelenip sonuçlandırılmasını editöre bırakmalıdır. Bu, değerlendirmedeki makale ile hakemin kişisel bilgi sahibi olduğu herhangi başka bir yayınlanmış çalışma arasındaki özlü benzerlik ve örtüşmeyi de içerir.
- Hakemlik tarafsız bir şekilde yapılmalı, yazarlara dair kişisel eleştirilerde bulunulmamalıdır. Değerlendirmeler yapıcı, dürüst ve kibar olmalıdır.
- Hakemler, makale hakkında ret kararı verseler dahi nedenini yazara iletmeli, kendisini geliştirmesi için fırsat sunmalıdır.
- Hakemler, herhangi bir yazarla rekabetçi, işbirlikçi veya başka bir ilişki veya bağlantıdan kaynaklanabilecek potansiyel bir çıkar çatışması olduğu durumlarda, makaleyi değerlendirmeyi kabul etmeden önce editöre danışmalıdır.

EDİTÖR KURULUNUN ETİK SORUMLULUKLARI

- Dergide yayınlanacak makalelere karar vermek editör kurulunun sorumluluğundadır. Editör kurulu, yazarların makalelerini değerlendirirken, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık veya politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirme yapmalıdır. Kararlar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayandırılmalıdır. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal gibi mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır.
- Editör veya editör kurulu üyeleri, ilgili yazarlar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncılardan başka hiç kimseye bir makale hakkında bilgi vermemelidir.
- Sunulan bir makalede açıklanan ancak yayınlanmamış içerikler, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editör veya editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır.

BENZERLİK ORANI BİLGİ NOTU

- Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi’ne gönderilen yayınlar, Teknik Editör ve/veya Yayın Kurulu tarafından ön değerlendirmeye alınır. iThenticate programı ile benzerlik oran kontrolü yapılır. Çalışmaların niteliğine ve alıntı yoğunluğuna göre, %20 oranı altında benzerliğe sahip çalışmalar değerlendirme aşamasına alınır. %20 ile %30 arasında benzerlik oranına sahip çalışmalar değerlendirmeye alınarak incelemeye tabii tutulacaktır. %30 üzerindeki oranlara sahip çalışmalar değerlendirmeye alınmayacak, yazara düzenlenmesi için iade edilecek veya reddedilecektir.

Son Güncelleme Zamanı: 25.03.2024 16:30:47