Avokado (Persea americana Mill.) Lauraceae ailesine ait çift çenekli bir bitkidir. Avokado, sağlıklı beslenme ve besin değeri yüksek gıdalar arasında öne çıkan bir meyvedir. İçinde bulunan yüksek miktarda fitokimyasallar nedeniyle süper gıda olarak kabul edilmektedir. Avokado, bir dizi biyoaktif fitokimyasal içerir. Bu bileşenler, avokadonun sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden sorumlu olan antioksidan, anti-inflamatuar ve diğer sağlık yararlarına katkıda bulunan özelliklere sahiptir. Avokado, özellikle tekli doymamış yağlar bakımından zengindir. Bu yağlar, kalp sağlığını destekler ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Avokado, C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, folik asit, potasyum gibi birçok vitamin ve mineral içerir. Bu besin öğeleri, bağışıklık sistemini güçlendirmek, kemik sağlığını desteklemek ve enerji üretimine katkıda bulunmak gibi çeşitli sağlık yararlarına sahiptir. Avokado, yağda çözünen vitaminler olan A, D, E ve K vitaminlerini içerir. Bu vitaminler, göz sağlığı, kemik sağlığı ve genel vücut fonksiyonları için önemlidir. Avokado, antioksidanlar açısından zengin bir besindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyabilir ve hücresel yaşlanmayı geciktirebilir. Avokado yüksek antioksidan özellikleri ve biyobileşikleri ile antimikrobiyal, antihipertansif, antiviral, antiinflamatuar etkiler göstermektedir. Bu özellikleriyle avokado, dengeli bir beslenme planının önemli bir parçası olarak kabul edilir ve birçok sağlık yararı sağlar. Bu derleme çalışmada avokadonun besinsel bileşimleri, antioksidan özellikleri ve potansiyel sağlık yararları sunulmuştur.
Antioksidan Beslenme ve diyetetik Fonksiyonel besin Sağlıklı beslenme
Avocado (Persea americana Mill.) is a dicotyledonous plant belonging to the Lauraceae family. Avocado is a fruit that stands out among healthy nutrition and foods with high nutritional value. It is considered a super food due to the high amount of phytochemicals it contains. It contains several bioactive phytochemicals. These ingredients have properties that contribute to antioxidant, anti-inflammatory, and other health benefits that are responsible for avocado's positive effects on health. Avocado is especially rich in monounsaturated fats. These fats support heart health and may help lower bad cholesterol. Avocado contains many vitamins and minerals such as vitamin C, vitamin K, vitamin B6, folic acid and potassium. These nutrients have various health benefits, such as strengthening the immune system, supporting bone health, and contributing to energy production. Avocado contains fat-soluble vitamins A, D, E and K. These vitamins are important for eye health, bone health and general body functions. Avocado is a food rich in antioxidants. Antioxidants can protect the body from the harmful effects of free radicals and delay cellular aging. Avocado has antimicrobial, antihypertensive, antiviral, and anti-inflammatory effects with its high antioxidant properties and biocompounds. With these properties, avocado is considered an important part of a balanced diet plan and provides many health benefits. In this review study, the nutritional composition, antioxidant properties and potential health benefits of avocado were presented.
Antioxidant Nutrition and dietetics Functional food Healthy nutrition
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Biyoteknolojisi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 24 Ocak 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 30 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 17 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
KMUJENS’nde yayınlanan makaleler Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) ile lisanslanmıştır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı yasaktır. Dergide yer alan makaleler, yazarına ve orijinal kaynağa atıfta bulunulduğu sürece kullanılabilir.