Araştırma Makalesi

Kuşakların İnternet Alışverişlerinde Algıladıkları Riskler Üzerine Bir Araştırma

Cilt: 24 Sayı: 42 27 Haziran 2022
PDF İndir
TR EN

Kuşakların İnternet Alışverişlerinde Algıladıkları Riskler Üzerine Bir Araştırma

Öz

Bu araştırma, aktif tüketici konumunda bulunan Bebek Patlaması Kuşağı, X, Y ve Z kuşaklarının internet alışverişlerinde algıladıkları risk türleri arasındaki farklılıkları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, zaman kaybı, psikolojik, finansal, fiziksel, ürün performans ve sosyal risk türleri açısından kuşakların internet alışverişlerinde algıladıkları riskleri incelemek amacıyla hazırlanan anket formu, çevrimiçi olarak Karaman ilinde yaşayan tüketicilere rastgele gönderilmiş ve 580 katılımcıdan çalışmanın verileri elde edilmiştir. Toplanan bu veriler Ki-Kare, t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Kruskal Wallis testi yardımıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, Karaman ilindeki kuşakların algıladıkları risk düzeyi ortalamaları en çok algılanandan en az algılanana doğru sırasıyla; ürün performans riski (X̄=4,17), fiziksel risk (X̄=3,60), finansal risk (X̄=3,58), zaman kaybı riski (X̄=2,36), sosyal risk (X̄=2,05) ve psikolojik risk (X̄=1,83) şeklinde sıralandığı görülmüştür. Yapılan hipotez testleri sonucunda, ürün performans, fiziksel ve finansal riskler açısından kuşaklar arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Ancak zaman kaybı, sosyal ve psikolojik riskler açısından anlamlı farklılıkların olduğu görülmüştür. Ayrıca, X (X̄=2,86) ve Y (X̄=2,87) kuşaklarının algılanan risk düzeylerinin Bebek Patlaması (X̄=3,10) ve Z (X̄=3,11) kuşağına göre daha düşük olduğu, Y kuşağı (X̄=2,87) ile Z kuşağı (X̄=3,11) arasında da algılanan risk düzeyi açısından anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ada, A. ve Aksoy, R. (2020). Giyilebilir Teknolojik Ürünlerde Tüketicilerin Algıladıkları Risklerin Farklılaşması: Akıllı Saat Kullanıcılarına Dönük Bir Araştırma. Herkes için Spor ve Rekreasyon Dergisi, 2 (1), 50-61.
  2. Adıgüzel, O., Batur, H. Z. ve Ekşili, N. (2014). Kuşakların Değişen Yüzü ve Y Kuşağı ile Ortaya Çıkan Yeni Çalışma Tarzı: Mobil Yakalılar. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(19), 165-182.
  3. Aka, B. (2018). Bebek Patlaması, X ve Y Kuşağı Yöneticilerin Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Kamu ve Özel Sektör Farklılıklarına Göre İncelenmesi: Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 9(20), 118-135.
  4. Algür, S. ve Cengiz, F. (2011). Türk Tüketicilere Göre Online Alışverişin Riskleri ve Yararları. Journal Of Yasar University, 22(6), 3666-3680.
  5. Akgemici, T., Bağcı, İ. C. ve Kalfaoğlu, S. (2019). Kuşak Farklılıklarına Göre İş Yaşam Dengesi Algısının Araştırılması: Kahramanmaraş’ta Çalışan Avukatlar Örneği. International EMI Entrepreneurship ve Social Sciences Congress, Lefkosa.
  6. Akgül, A. ve Çevik, O. (2003). İstatistiksel Analiz Teknikleri- SPSS’te İşletme Yönetimi Uygulamaları. Eskişehir: Emek Ofset.
  7. Alkibay, S. ve Demirgunes, B.K. (2016). Evaluating Trust and Perceived Risk Dimensions in Online Clothing Shopping. Research Journal of Business and Management, 3(2), 157-172.
  8. Altuntuğ, N. (2012). Kuşaktan Kuşağa Tüketim Olgusu ve Geleceğin Tüketici Profili. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4(1), 203-212.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

21 Nisan 2022

Kabul Tarihi

24 Mayıs 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 24 Sayı: 42

Kaynak Göster

APA
Çil, B., & Çevik, O. (2022). Kuşakların İnternet Alışverişlerinde Algıladıkları Riskler Üzerine Bir Araştırma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 24(42), 462-487. https://izlik.org/JA46HF98CN
AMA
1.Çil B, Çevik O. Kuşakların İnternet Alışverişlerinde Algıladıkları Riskler Üzerine Bir Araştırma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2022;24(42):462-487. https://izlik.org/JA46HF98CN
Chicago
Çil, Bilge, ve Osman Çevik. 2022. “Kuşakların İnternet Alışverişlerinde Algıladıkları Riskler Üzerine Bir Araştırma”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 24 (42): 462-87. https://izlik.org/JA46HF98CN.
EndNote
Çil B, Çevik O (01 Haziran 2022) Kuşakların İnternet Alışverişlerinde Algıladıkları Riskler Üzerine Bir Araştırma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 24 42 462–487.
IEEE
[1]B. Çil ve O. Çevik, “Kuşakların İnternet Alışverişlerinde Algıladıkları Riskler Üzerine Bir Araştırma”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, c. 24, sy 42, ss. 462–487, Haz. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46HF98CN
ISNAD
Çil, Bilge - Çevik, Osman. “Kuşakların İnternet Alışverişlerinde Algıladıkları Riskler Üzerine Bir Araştırma”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 24/42 (01 Haziran 2022): 462-487. https://izlik.org/JA46HF98CN.
JAMA
1.Çil B, Çevik O. Kuşakların İnternet Alışverişlerinde Algıladıkları Riskler Üzerine Bir Araştırma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2022;24:462–487.
MLA
Çil, Bilge, ve Osman Çevik. “Kuşakların İnternet Alışverişlerinde Algıladıkları Riskler Üzerine Bir Araştırma”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, c. 24, sy 42, Haziran 2022, ss. 462-87, https://izlik.org/JA46HF98CN.
Vancouver
1.Bilge Çil, Osman Çevik. Kuşakların İnternet Alışverişlerinde Algıladıkları Riskler Üzerine Bir Araştırma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2022;24(42):462-87. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46HF98CN

     EBSCO        SOBİAD            ProQuest      Türk Eğitim İndeksi

18302 18303   18304  18305