BibTex RIS Kaynak Göster

Konaklama Sektöründe Çevre Dostu Yönetimin Önemi

Yıl 2011, Cilt: 2011 Sayı: 1, 45 - 51, 01.03.2011

Öz

Kaynakça

  • Aslan Z. ve Aktaş, G. (1994). “Turizm Açısından Çevre Sorunlarına Genel Bir Yaklaşım”. Çevre Dergisi Nisan-Haziran 1994, Sayı:11, s:43-45.
  • Barrow, C.J. (2006). “Tourism and environmental management”. Environmental Management for sustainable development. London:Routledge.
  • Brown, M. (1996) “Environmental policy in the hotel sector: “green”strategy or stratagem?” International Journal of Contemporary Hospitality Management, 8/3 [1996] 18–23.
  • Chatak, G.R. (2007). Sustainable Tourism Codes and Guidelines. Cyber Tech Publications, New Delhi, 239 pp.
  • Cooper, C. Fletcher, J. Fyall, A., Gılbert, D. and Wanhıll, S (2005), “Tourism Principles and Practices”, Third Edition, London: Printice Hall.
  • Cooper, C., Fletcher, J., Fyall, A., Gılbert, D. and Wanhıll, S., (2008). “Tourism Principles and Practice”. Fourth Edition, Prentice Hall, Harlow, England, 363-364, 704 pp.
  • Drakopoulou, A., (2004). “Tourism Certification and community-based Ecotourism as Tools for Promoting Sustainabilityin the Greek Tourism Sector-the example of Zagori”, International Master in Environmental Sciences Degree, Lund University, Sweden.
  • Eagles, P.F.J., McCool, S. F. and Haynes, C.D., (2002), “Sustainable Tourism in Protected Areas: Guidelines for Planning and Management”. IUCN Gland, Switzerland and Cambridge, UK. xv + 183pp.
  • Emeksiz, M. (2007). “Küçük Otel İşletmeleri ve Çevre Yönetimi”. Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 10, Sayı 18, Aralık 2007, ss.141-156.
  • Environmentally Friendly Hotels (2011), Best Green Hotels (http://www.environmentallyfriendlyhotels.com/ 29.07.2011).
  • Erdogan, N. and Tosun, C. (2009). “Environmental performance of tourism accommodations in the protected areas: Case of Goreme Historical National Park”. International Journal of Hospitality Management 28 (2009) 406–414.
  • Gonzalez, M. and Leon, CJ. (2001). “The adoption of environmental innovations in the hotel industry of Gran Canaria”. Tourism Economics, Volume 7, Number 2, 1 June 2001 , pp. 177-190 (14).
  • Hamele, H. (2004). “Eco-labels for Tourism in Europe:Moving the Market towards more Sustainable Practices”.Tourism Forum International.
  • Holiday Inn, 2010. “Çevreye yardım için bize yardım eder misiniz?”
  • Holjevac I.A. (2003). “A vision of tourism and the hotel industry in the 21st century”. Hospitality Management 22 (2003) 129–134.
  • İçöz, O, Günlü, E., Yılmaz, B.S., Aktaş, G., Özdoğan, O.N., Öter, Z., Yılmaz, D., Şahin, N., (2007). “Genel Turizm –Turizmde Temel Kavramlar ve İlkeler”. Editör: Orhan İçöz, 383 s., Turhan Kitabevi, Ankara.
  • Koetting, M. and Widener, F. (2008). “Ten Business Travel Trends for 2010”. CWTvIsIon Issue 3 - January 2008, p:42-43.
  • Mastny, L. (2001). “Traveling Light: New Paths for International Tourism”. Worldwatchpaper 159, pp.46
  • Mathıeson, A and Wall, G , (1982). “Tourism: Economic, Physical and Social Impacts”. Longman Group, UK Ltd. England.
  • Middleton, V.T.C. and Hawkins, R. (1998). “Sustainable Tourism: A Marketing Perspective”. Butterworth-Heinemann, Oxford, 266 pp.
  • OECD (2010). “OECD Tourism Trends and Policies 2010”.OECDpublishing, 344 pp.
  • Oktayer, N., Susam, N. ve Çak, M., (2007). “Türkiye’de Turizm Ekonomisi”. İstanbul Ticaret Odası Yayın No:200769, İstanbul, 194 s.
  • Ovalı, PK. (2007). “Kitle Turizmi ve Ekolojik Turizmin Kavramının Mimari ve Çevresel Etkiler Bakımından Karşılaştırılması”. YTÜ Mim. Fak. E-Dergisi Cilt 2, Sayı 2, 2007, 64-79.
  • Öneş, H. (2008). “Turizm Yeşeriyor”. Gastronomi, Sayı:68, Şubat – Mart 2008, İstanbul: Boyut Yayıncılık AŞ.
  • Özdemir, G. (2008), “Destinasyon Pazarlaması”, Detay Yayıncılık, Ankara, 175 s.
  • UNWTO (2009) “Tourism Highlights 2008” (www. unwto.org – 2.12.2009).
  • UNWTO (2010) “Tourism Highlights 2009” (www. unwto.org – 13.05.2011).
  • UNWTO (2011) “Tourism Highlights 2010” April 2011 - Interim Update, (www.unwto.org - 13.05.2011).

Konaklama Sektöründe Çevre Dostu Yönetimin Önemi

Yıl 2011, Cilt: 2011 Sayı: 1, 45 - 51, 01.03.2011

Öz

Konaklama, turizmin en temel bileşenlerindendir. Ancak her sektörde olduğu gibi konaklama sektörü de iyi yönetilmediğinde çevre üzerinde olumsuz etkiler ortaya koymaktadır. Günümüzde tüm dünyada çevre dostu uygulamalara olan eğilim giderek artmaktadır. Bu doğrultuda özellikle daha eğitimli, orta ve yüksek gelirli turistlerin tercihleri doğrultusunda çevre dostu konaklama işletmelerinin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada, turizme konu olan kaynakların sürdürülebilirliği için konaklama sektöründe çevre dostu yönetimin önemine değinilmiş; çevre dostu otel işletmelerinden ve söz konusu işletmelerin turizmin olumsuz etkilerini azaltan ve işletmeye kar sağlayan uygulamalarından örnekler verilmiş; öneriler ortaya konmuştur

Kaynakça

  • Aslan Z. ve Aktaş, G. (1994). “Turizm Açısından Çevre Sorunlarına Genel Bir Yaklaşım”. Çevre Dergisi Nisan-Haziran 1994, Sayı:11, s:43-45.
  • Barrow, C.J. (2006). “Tourism and environmental management”. Environmental Management for sustainable development. London:Routledge.
  • Brown, M. (1996) “Environmental policy in the hotel sector: “green”strategy or stratagem?” International Journal of Contemporary Hospitality Management, 8/3 [1996] 18–23.
  • Chatak, G.R. (2007). Sustainable Tourism Codes and Guidelines. Cyber Tech Publications, New Delhi, 239 pp.
  • Cooper, C. Fletcher, J. Fyall, A., Gılbert, D. and Wanhıll, S (2005), “Tourism Principles and Practices”, Third Edition, London: Printice Hall.
  • Cooper, C., Fletcher, J., Fyall, A., Gılbert, D. and Wanhıll, S., (2008). “Tourism Principles and Practice”. Fourth Edition, Prentice Hall, Harlow, England, 363-364, 704 pp.
  • Drakopoulou, A., (2004). “Tourism Certification and community-based Ecotourism as Tools for Promoting Sustainabilityin the Greek Tourism Sector-the example of Zagori”, International Master in Environmental Sciences Degree, Lund University, Sweden.
  • Eagles, P.F.J., McCool, S. F. and Haynes, C.D., (2002), “Sustainable Tourism in Protected Areas: Guidelines for Planning and Management”. IUCN Gland, Switzerland and Cambridge, UK. xv + 183pp.
  • Emeksiz, M. (2007). “Küçük Otel İşletmeleri ve Çevre Yönetimi”. Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 10, Sayı 18, Aralık 2007, ss.141-156.
  • Environmentally Friendly Hotels (2011), Best Green Hotels (http://www.environmentallyfriendlyhotels.com/ 29.07.2011).
  • Erdogan, N. and Tosun, C. (2009). “Environmental performance of tourism accommodations in the protected areas: Case of Goreme Historical National Park”. International Journal of Hospitality Management 28 (2009) 406–414.
  • Gonzalez, M. and Leon, CJ. (2001). “The adoption of environmental innovations in the hotel industry of Gran Canaria”. Tourism Economics, Volume 7, Number 2, 1 June 2001 , pp. 177-190 (14).
  • Hamele, H. (2004). “Eco-labels for Tourism in Europe:Moving the Market towards more Sustainable Practices”.Tourism Forum International.
  • Holiday Inn, 2010. “Çevreye yardım için bize yardım eder misiniz?”
  • Holjevac I.A. (2003). “A vision of tourism and the hotel industry in the 21st century”. Hospitality Management 22 (2003) 129–134.
  • İçöz, O, Günlü, E., Yılmaz, B.S., Aktaş, G., Özdoğan, O.N., Öter, Z., Yılmaz, D., Şahin, N., (2007). “Genel Turizm –Turizmde Temel Kavramlar ve İlkeler”. Editör: Orhan İçöz, 383 s., Turhan Kitabevi, Ankara.
  • Koetting, M. and Widener, F. (2008). “Ten Business Travel Trends for 2010”. CWTvIsIon Issue 3 - January 2008, p:42-43.
  • Mastny, L. (2001). “Traveling Light: New Paths for International Tourism”. Worldwatchpaper 159, pp.46
  • Mathıeson, A and Wall, G , (1982). “Tourism: Economic, Physical and Social Impacts”. Longman Group, UK Ltd. England.
  • Middleton, V.T.C. and Hawkins, R. (1998). “Sustainable Tourism: A Marketing Perspective”. Butterworth-Heinemann, Oxford, 266 pp.
  • OECD (2010). “OECD Tourism Trends and Policies 2010”.OECDpublishing, 344 pp.
  • Oktayer, N., Susam, N. ve Çak, M., (2007). “Türkiye’de Turizm Ekonomisi”. İstanbul Ticaret Odası Yayın No:200769, İstanbul, 194 s.
  • Ovalı, PK. (2007). “Kitle Turizmi ve Ekolojik Turizmin Kavramının Mimari ve Çevresel Etkiler Bakımından Karşılaştırılması”. YTÜ Mim. Fak. E-Dergisi Cilt 2, Sayı 2, 2007, 64-79.
  • Öneş, H. (2008). “Turizm Yeşeriyor”. Gastronomi, Sayı:68, Şubat – Mart 2008, İstanbul: Boyut Yayıncılık AŞ.
  • Özdemir, G. (2008), “Destinasyon Pazarlaması”, Detay Yayıncılık, Ankara, 175 s.
  • UNWTO (2009) “Tourism Highlights 2008” (www. unwto.org – 2.12.2009).
  • UNWTO (2010) “Tourism Highlights 2009” (www. unwto.org – 13.05.2011).
  • UNWTO (2011) “Tourism Highlights 2010” April 2011 - Interim Update, (www.unwto.org - 13.05.2011).
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gül Güneş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 2011 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Güneş, G. (2011). Konaklama Sektöründe Çevre Dostu Yönetimin Önemi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2011(1), 45-51.

     EBSCO        SOBİAD            ProQuest      Türk Eğitim İndeksi

18302 18303   18304  18305