Etik İlkeler ve Yayın Politikası

ETİK İLKELER 

KMUSEKAD çalışmaların değerlendirme ve yayın aşamasında Yayın Etiği Kurulu (COPE) ve Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Kurulu (ICMJE)’nun ilkelerini referans alan; "Yayın Etiği", "Araştırma Etiği" ve "Yasal/Özel İzin Belgesi Alınması" ile ilgili kurallara riayet eden bilimsel bir dergidir.

Dergideki her bir çalışma için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmektedir.


Yayın Etiği
Dergide yayın etiğine ilişkin bazı ilkeler takip edilir. Bu doğrultuda dergiye gönderilen her bir makaleye kalite ve özgünlük için intihal (Turnitin veya iThenticate) taraması yapılır. Bunun yanında makalelerde yer alan görüşler ve düşünceler tümüyle yazarları bağlar; kurumumuzun ve dergimizin görüşlerini yansıtmaz. Makalelerin bütün bilimsel ve hukuki sorumluluğu, dolayısıyla yayın etiği sorumluluğu yazarlara ait olmakla birlikte, Editörlerin ve Hakemlerin de bazı sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumluluklar aşağıda ayrı başlıklarda açıklanmıştır.

Araştırma Etiği
Dergiye gönderilen makalelerde kullanılan her bir ölçek, fotoğraf, şekil vb. için sahiplerinden izinlerin alınması, fikir ve sanat eserlerinin kullanılmasında telif hakları düzenlemelerine uyulması ve uyulduğunun belirtilmesi gerekir. Makaleler deneysel veya ampirik olarak yapılıyor ise uluslararası standartlara uygun gerçekleştirilmeli ve bu durum belirtilmelidir.

Yasal/Özel İzin Belgesi
Dergiye gönderilen makalelerde kullanılan veriler kurum veya kişilerle ilgili ise yazarların yasal /özel izin alması gerekmektedir.
Dergi 2020 yılından itibaren “Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.” kuralı gereği, ilgili çalışmalar için “etik kurul onayı” belgesi talep etmektedir. Söz konusu izinlerin alınması durumunda iznin alındığı kurum, tarih ve karar veya sayı numarası açıkça verilmelidir. Etik kurul onayı gerektiren durumlar aşağıda belirtilmiştir:
1. Mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, anket ve görüşme tekniklerinin kullanıldığı ve bu doğrultuda verilerin toplandığı nitel ya da nicel her türlü araştırmalarda,
2. İnsanların veya hayvanların deneysel ve diğer bilimsel amaçlarla kullanılması durumunda,
3. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalarda,
4. Kişisel verilerin korunması kanunu gereği, retrospektif çalışmalarda etik kurul onayı gerekmektedir.

Etik kurul onayı gerekmeyen çalışmalarda "Bu Çalışma Etik kurul Onayı Gerektirmemektedir" yazılı bir PDF dosyası yüklenmesi yeterlidir. 


Editöre ait sorumluluklar
1. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi editörü dergiye gönderilen çalışmaları akademik niteliklerine göre değerlendirmektedir.
2. Çalışmanın önemi, özgünlüğü ve alana katkısı son derece önemlidir.
3. Dergi editörü dergide hangi yayının yayınlanıp yayınlanmayacağına dair tam yetkiye sahiptir. Editör yayın kararını telif hakkı ihlali, çıkar çatışması, onur kırıcı yayın ve intihal ile ilgili yasal gereklilikleri dikkate alarak vermelidir. Yayınların değerlendirilme aşamasında ırk, cinsiyet, etnik köken, dini inanç veya siyasi görüş gibi kriterler kesinlikle göz önünde bulundurulmamalıdır. Gönderilen yayınlar önyargı olmaksızın incelenmelidir (Yayın ve Sorumluluk Kararı ve Tarafsızlık).
4. Dergiye gönderilen yayınlar için tarafsızlık ve çeşitlilik ilkelerine göre farklı kurumlardan alana uygun hakem atanmalıdır.
5. Dergiye gönderilen yayınlara ait herhangi bir bilgi editör tarafından hiçbir yerde ve hiçbir şekilde ifşa edilmemelidir (Gizlilik).
6. Editör gönderilen çalışmalara ait bilgileri veya materyalleri yazar onayı olmaksızın asla kendi çıkarı için kullanmamalıdır. Editör kabul edilen veya reddedilen çalışmalarla ilgili asla çıkar çatışması içinde olmamalıdır (Çıkar Çatışmaları ve İfşa Etme).
7. Editör hakemlere ait bilgileri saklı tutmalı ve intihale ve sahte veriye engel olmalıdır (Bilimsel Suiistimal).


Yazarlara ait sorumluluklar
1. Dergiye gönderilecek her çalışma özgün ve daha önce herhangi bir yerde yayınlanmamış olmalıdır. Yazarlar çalışmaları için “Telif Hakkı Devir Formu” doldurmalıdır. Ayrıca çalışmalarda Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer vermelidir.
2. Gönderilen özgün çalışmalarda yazarlar çalışmanın amacını, önemini, metodunu ve sonuçlarını nesnel bir şekilde sunmalıdır.
3. Yazarlar gönderdikleri çalışmaların detaylı bir şekilde incelenmesini kabul etmiş sayılırlar.
4. Yazarlar çalışmaları, derginin yazım kurallarına göre hazırlayıp göndermek zorundadır.
5. Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalarda kullandıkları verilerin orijinal ve gerçek olduğunu beyan etmiş sayılmaktadır.
6. Yazarlar hakem değerlendirme sürecinde, hakem veya editör tarafından yapılması istenen her türlü değişiklik ve düzenlemeyi yapmak mecburiyetindedir.
7. Çalışmada faydalanılan kaynaklarla ilgili doğru ve açık referanslar vermelidir.
8. Çalışmanın içeriğine, veri toplama sürecine, analizine, bulguların yorumlanmasına katkıda bulunmak, içeriğin oluşturulmasına entelektüel olarak katkı sağlamak ve çalışmanın son halini görüp yayınlanmasına onay vermiş olmak yazar olma ölçütlerini sağlamaktadır. Yazar olma ölçütlerini sağlayan kişiler çalışmanın yazarı olarak nitelendirilmelidir.
9. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılacak deneysel çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı almış olmalı ve bu onay makalelerde belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
10. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda izne ilişkin bilgilere yöntem bölümünde ve çalışmanın ilk ve son sayfalarında yer verilmelidir.
11. Çalışmalarda kullanılacak eserlere ilişkin telif hakları düzenlemeleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Hakemlere ait sorumluluklar
1. Gönderilen çalışmaları değerlendirecek hakemler objektif ve tarafsız olmalıdır. Yazarların dinine, cinsiyetine, ırkına veya siyasi görüşüne bakılmaksızın eserleri değerlendirmelidir. Ayrıca hakemler çalışmaların değerlendirilmesi aşamasında adil bir kör hakemlik süreci sağlamalıdır.
2. Hakemler düzenlenmesi veya düzeltilmesi istenen çalışmaları tekrar inceleme hakkına sahiplerdir.
3. Hakemler ile yazarlar, fon sağlayıcılar veya editörler arasında çıkar çatışması bulunmamalıdır.
4. Hakem değerlendirmesi için davet alan hakem, değerlendirmeyi kabul edip etmediğini en kısa sürede editöre bildirmelidir. Değerlendirmeyi kabul eden hakem ise kendisine verilen süre içerisinde (15 gün) gerekli değerlendirmeleri yapmalı ve çalışmaların iyileştirilmesinde yazarlara yardımcı olmalıdır. Tüm bu sorumlulukları yerine getirirken yazarların onurunu ve gururunu kıracak eleştirilerden kaçınmalı ve çalışmalara ilişkin tüm bilgileri gizli tutmalıdır.


YAYIN POLİTİKASI  

1. KMUSEKAD yılda 2 kez (Haziran ve Aralık) yayınlanan, hakemli uluslararası bir dergidir. Dergide iktisat, işletme, maliye, çalışma ekonomisi, ekonometri, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, hukuk, sosyal hizmetler, uluslararası ticaret, lojistik, sosyoloji ve felsefe alanlarındaki yazılara (Araştırma Makalesi, Derleme Makale, Kitap Tanıtımı, Kitap İncelemesi vb.) yer verilmektedir.
2. Dergiye gönderilen makalelerden ücret talep edilmemekte ve yazarlara makaleleri için ödeme yapılmamaktadır. Dergi tamamen açık erişimli bir dergi olup makalelere erişim için abonelik ücreti bulunmamaktadır.
3. Dergiye gönderilen çalışmaların yazım dili Türkçe veya İngilizce dilinde ve daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere sunulmamış olmalıdır. Bu konudaki sorumluluk makalenin yazar(lar)ına aittir.
4. Dergiye gönderilen makaleler alındıktan sonra en geç 15 gün içerisinde editöryal kurul tarafından dergi kapsamı ve yazım kuralları dikkate alınarak ön incelemeden geçirildikten sonra "kör hakemlik ilkesi" doğrultusunda iki hakeme iletilir. Hakemlere değerlendirmeyi kabul etmesi ve çalışmayı değerlendirmesi için 15’er gün süre tanınır. Hakem değerlendirmelerinin birisinin olumlu, bir diğerinin ise olumsuz olması durumunda çalışmayı değerlendirmek üzere üçüncü bir hakem ataması yapılır. Çalışma hakemler tarafından kabul edilirse yazarlardan istenilen düzeltmeleri en geç 20 gün içinde yaparak, Yayın Kurulu’na ulaştırması istenir.
5. Ayrıca dergiye gönderilen çalışmalardaki benzerliğin (Kaynakça hariç) %20 ve altında olması gerekmektedir.

     EBSCO        SOBİAD            ProQuest      Türk Eğitim İndeksi

18302 18303   18304  18305