AMAÇ: Bu çalışmanın amacı palyatif bakım merkezinde takip edilen hastaların nutrisyonel durumlarının ve sonuçlarının incelenmesidir.
GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmaya palyatif bakım merkezinde yatarak takip edilen 250 hasta ardışık olarak çalışmaya alındı. Hastalar yatış ve taburculuk durumlarındaki beslenme durumlarına göre gruplandırıldı.
BULGULAR: Çalışmaya katılan hastaların ortalama yaşı 73±19,22 olarak saptandı. Hastalardan 125’i kadın cinsiyete sahipti. Hastaların günlük ortalama ihtiyacı olan kalori 1463,71±21,55 kcal/gün olarak hesaplanırken yattığı dönemde hastalarımızın maksimum tolere edebildiği kalori 1030,54 ±320,54 kcal/gün olarak saptandı (P =0,039). Diyabetik bireylerde hesaplanan kalori ile alabildikleri kalori arasında anlamlı değişiklik saptanmadı (P=0,083). Beslenme şekilleri incelendiğinde palyatif bakım merkezine kabulleri sırasında hastaların %51,60' sının oral yolla beslendiği, perkütan gastrostomi (PEG)/perkütan jejunostomi (PEJ)/nasogastrik tüp ile beslenen hasta oranının ise %32,05 olduğu belirlendi ve hastaların %13,21' si total paranteral nutrisyon (TPN) almıştır. Hastaların %67,06'sı oral yolla beslenme, %30,53'ü PEG/PEJ/nasogastrik tüp ve 4'ü (%2,39) uzun süreli TPN beslenme yöntemleri ile taburcu edilmiştir. Hastalar kalori tüketimlerine göre yüzdelere ayrıldığında, 0-25 persantil kalori alan grupta hastanede yatış gününün anlamlı olarak daha kısa olduğunu tespit ettik (P=0,021) fakat mortalite oranı(%71,42) anlamlı olarak daha yüksekti (P=0,018). 50-75 persentil kalori alımı olan grupta 14(%13,59) hasta ile anlamlı olarak en az oranda yatış süresince mortalite gözlenmiştir(P=0,003). Enfeksiyonlar (%28,57) ise 0-25 grubunda anlamlı derecede yüksekti (P=0,051).
SONUÇ: Palyatif bakım merkezlerinde yaşam sonu yönetimimin yanı sıra hastanın tüm ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekmektedir. Katı kalori hesapları yapmak yerine yeni tüm hastalar ile uyumlu beslenme hedeflerinin geliştirilmesi gereklidir.
OBJECTIVE: The aim of this study is to examine the nutritional status and results of the patients followed in the palliative care center.
MATERIAL AND METHODS: 250 consecutive patients who were hospitalized in the palliative care center were included in this study. The patients were grouped according to their nutritional status during hospitalization and discharge.
RESULTS: The mean age of the patients subjected to this study is 73±19.22 years. Out of these patients, 125 are female. The average daily calorie requirement of the patients was calculated as 1463.71±21.55 kcal/day, while the maximum tolerated calorie intake was determined to be 1030.54 ±320.54 kcal/day in our patient (P =0.039). No significant change was detected between the calculated calories and the calories consumed by diabetic individuals (P = 0.083). When the nutritional patterns were examined, it was determined that 51.60 % of the patients were orally fed at the time of admission to the palliative care center, the rate of patients fed with a Percutan gastrostomy (PEG)/Percutan jejunostomy (PEJ)/nasogastric tube was 32.05%, and 13.21% of the patients fed total parenteral nutrition (TPN). 67.06% of the patients were discharged with oral feeding, 30.53% with PEG/PEJ/nasogastric tube and 4 (2.39%) with long-term TPN feeding methods. When the patients were divided into percentages according to their calorie consumption, we found that the hospitalization day was significantly shorter in the group consuming 0-25 percentile calories (P = 0.021) but had a significantly higher rate of mortality (%71.42) (P=0.018). In the group with 50-75 percentile calorie intake, mortality was observed significantly at the lowest rate during hospitalization, with 14 (13.59%) patients. (P=0.003). Infections (28.57%) were significantly higher in the 0-25 group (P = 0.051).
CONCLUSIONS: At palliative care centers, besides end-of-life management, all needs of patients should be identified. Instead of making strict calorie calculations, it is necessary to develop new nutritional goals compatible with all patients.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | Makaleler-Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 29 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 7 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |