Prematüre bebeklerde seri kantitatif kemik ultrasonografi ölçümleri ile osteopeninin değerlendirilmesi
Öz
AMAÇ: Son yıllarda perinatal tıbbi uygulamaların gelişmesiyle preterm bebeklerde mortalite önemli ölçüde azalmıştır. Bu bebeklerde prematüre osteopenisini de içeren çok sayıda komplikasyon gelişebilmektedir. Bu çalışmanın amacı prematüre osteopenisinin epidemiyolojik özelliklerinin ve risk faktörlerinin belirlenmesidir.
GEREÇ VE YÖNTEM: Yenidoğan yoğun bakım ünitesine 6 aylık süreçte başvuran prematüre bebekler çalışmaya alındı. Hastaların kemik mineral yoğunluklarını belirlemek için kantitatif kemik ultrasonografiyle kemik ses hızları ve z skorları ölçüldü. Ölçümler ilk haftadan itibaren ardışık 5 hafta boyunca haftada bir kez olmak üzere tekrarlandı. Z skoru değeri <-1 olan hastalar osteopenik, ≥ -1 olanlar normal kemik mineral içeriğine sahip hastalar olarak tanımlandı. BULGULAR: 81 prematüre bebek çalışmaya alındı. Gestasyonel yaşları median 33 (24-36) hafta, doğum ağırlıkları ortalama 1834±476 gramdı. Olguların kemik ses hızı ve z skoru değerlerinin beş haftalık süre içinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı görüldü (p<0.001). Kemik ses hızı ve z skoru ölçüm değerleri ile doğum sayısı, çoğul gebelik, annede hastalık varlığı ve annenin ilaç kullanımı arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). Osteopenik hastalarda doğum ağırlığının ve gestasyonel yaşın daha küçük olduğu (sırasıyla; p=0.042, p=0.015) saptandı.
SONUÇ: Uygun enteral ve parenteral beslenme rejimlerine rağmen prematürelerde ve çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde osteopeni gelişebilir. Ancak prematüre osteopenisi üzerine etkili diğer nedenlerin oluşturacağı riskler yeterli vitamin ve mineral desteğiyle azaltılabilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Referans1. Greer, FR. Calcium and Phosphorus and the Preterm Infant. NeoReviews, 2016;17(4): e195–e202.
- Referans2. Demarini S. Calcium and phosporus nutrition in preterm infants. Acta Pediatrica 2005; 94: 87-92.
- Referans3. Specker B. Nutrition influences bone development from infancy through toddler years. J Nutr. 2004;134(3): 691–5.
- Referans4. Bowden LS, Jones CJ, Ryan SW. Bone mineralisation in ex-preterm infants aged 8 years. Eur J Pediatr. 1999;158(8): 658–61.
- Referans5. Rigo J, De Curtis M, Pieltain C, et al. Bone mineral metabolism in micropremie. Clin Perinatol 2000; 27: 147.
- Referans6. Greer FR. Osteopenia of prematurıty.Annu. Rev. Nutr.1994; 14: 169-85.
- Referans7. Evans JR. Allen AC, Stinson DA, Ham¬ilton DC, Brown BS, et al. Effect of high-dose vitamin D supplementation on radiographically detectable bone dis¬ease of very low birth weight infants, J Pediatr 1989; 115: 779-86.
- Referans8. Lyon AJ, Mcintosh N, Wheeler K, Wil¬liams JE. Radiological rickets in extremely low birth weight infants. Pedi¬atr. Radiol 1987; 17: 56-8.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Sara Erol
*
0000-0002-8758-7662
Türkiye
Ayşegül Zenciroğlu
Bu kişi benim
0000-0002-3488-4962
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
25 Şubat 2019
Gönderilme Tarihi
26 Kasım 2018
Kabul Tarihi
24 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 20 Sayı: 1
