OBJECTIVE: This study was conducted to determine the effect of the quarantine process applied in the COVID-19 pandemic on the anxiety levels and eating behaviors of individuals.
MATERIAL AND METHODS: The study was made in a cross-sectional type with students studying in the health department of a university. 510 students participated in the study. Data were collected using a sociodemographic questionnaire, the Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ), and the Generalized Anxiety Disorder Test (GAD-7).
RESULTS: The mean age of the students participating in the study was 21.82±4.45, 21.4% were male and 78.6% were female. During the stay at home, individuals frequently stated that they consume more home-cooked food and eat healthy. In the study, a significant correlation was found between the ages of the students and the TFEQ sub-dimension, uncontrolled eating and emotional eating. The mean score of the students from the Generalized Anxiety Disorder Scale was found to be 8.73±5.80. In addition, when their anxiety levels were graded, it was found that 25.9% had mild anxiety, 35.5% had moderate anxiety, 21.8% had high anxiety and 17.8% had severe anxiety. The general anxiety groups and TFEQ total scores and the scores of the TFEQ subgroups were compared and the TFEQ total score of the generalized anxiety groups was 38.03 ± 10.57, while those with moderate anxiety were 41.65 ± 10.74 and those with high anxiety were 45.22. ± 8.58 and those with severe anxiety were determined as 41.97 ± 11.62.
CONCLUSIONS: This study reveals that a significant portion of university students experienced changes in eating behaviors and anxiety disorders during the nationwide quarantine caused by the pandemic. Quarantine measures taken to protect public health have shown that eating disorders have increased especially in the overweight and obese group.
COVID-19 Quarantine Eating disorder Uncontrolled eating Anxiety.
Yok
Yok
.
AMAÇ: Bu çalışma COVİD-19 pandemisinde uygulanan karantina sürecinin bireylerin kaygı düzeyleri ve yeme davranışlarına etkisini belirlemek için yapılmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma bir üniversitenin sağlık bölümünde okuyan öğrenciler ile kesitsel tipte yapılmıştır. Çalışmaya 510 öğrenci katılmıştır. Veriler sosyodemografik anket formu, Üç Faktörlü Yeme Anketi (TFEQ) ve Yaygın Anksiyete Bozukluğu Testi (YAB-7) kullanılarak toplanmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21.82±4.45, %21.4’ü erkek, %78.6’sı kadındır. Evde kalınan süre zarfında bireyler daha fazla ev yemeği tükettiğini ve sağlıklı beslendiğini sıklıkla ifade etmiştir. Araştırmada öğrencilerin yaşları ile TFEQ alt boyutu olan kontrolsüz yemek yeme ve duygusal yemek yeme arasında anlamlı bir korelasyon saptanmıştır. Öğrencilerin Yaygın Anksiyete Bozukluğu Ölçeğinden aldıkları puan ortalaması 8.73±5.80 olarak bulunmuştur. Ayrıca anksiyete düzeyleri derecelendirildiğinde ise %25.9’unun hafif anksiyete, %35.5’inin orta derece anksiyete, %21.8’inin yüksek anksiyete ve %17.8’inin ciddi anksiyete yaşadığı saptanmıştır. Yaygın anksiyete grupları ile TFEQ toplam puanları ve TFEQ alt gruplarına ait puanları karşılaştırılmış olup yaygın anksiyete gruplarından hafif anksiyetesi olan kişilerin TFEQ toplam puanı 38,03 ± 10,57 iken orta seviyede anksiyetesi olanların 41,65 ± 10,74 yüksek anksiyetesi olanların 45,22 ± 8,58 ve ciddi anksiyetesi olanların ise 41,97 ± 11,62 olarak belirlenmiştir.
SONUÇ: Bu çalışma, pandemiden kaynaklı ülke çapında uygulanan karantina sırasında, üniversite öğrencilerinin önemli bir bölümünün yeme davranışlarında değişimler ve anksiyete bozukluğu yaşadığını ortaya koymaktadır. Toplum sağlığını korumak için alınan karantina önlemleri özellikle hafif şişman ve şişman grupta yeme bozukluklarının arttığını göstermiştir.
COVİD 19 Karantina Yeme bozukluğu Kontrolsüz yeme Anksiyete.
Yok
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Makaleler-Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yok |
Yayımlanma Tarihi | 13 Temmuz 2023 |
Kabul Tarihi | 11 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 24 Sayı: 3 |