OBJECTIVE: This study aimed to compare the feeding behavior and sleep problems of young children with autism spectrum disorder (ASD), to compare depression and anxiety levels of their parents with healthy controls, and to evaluate the relationship between ASD symptom severity, parental anxiety and depression levels, and children's feeding behavior and sleep problems.
MATERIAL AND METHODS: The sample of the study consisted of 81 patients diagnosed with ASD and 60 healthy children between 18 months and 60 months. The diagnosis of ASD was made by a child and adolescent psychiatrist according to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5 (DSM). The Childhood Autism Rating Scale (CARS) was used to assess the severity of young children ASD symptoms in the patient group. The Children’s Eating Behavior Questionnaire (CEBQ), the Children’s Sleep Habits Questionnaire (CSHQ), and the Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) were filled out by the parents of the children included in the study.
RESULTS: In the ASD group, it was found that the subscale scores of the CEBQ desire to drink (z = -2.87, p = 0.004), the total score of the CSHQ (z = -3.013, p = 0.003), parental BDI (z = -5.213, p < 0.001), and parental BAI (z = 4.474, p < 0.001) were statistically significantly higher than healthy controls. No statistically significant difference was detected between the ASD and control groups in terms of other subscale scores of CEBQ. In the patient group, no relationship was found between ASD symptom level and CEBQ subscale scores, CSHQ, parent BDI and BAI total scores.
CONCLUSIONS: It was determined that young children with ASD had more sleep problems, more tendency towards beverages and their parents had higher levels of depression and anxiety than healthy children. This study shows that there is a significant relationship between ASD diagnosis and young children's sleep problems, their orientation towards beverages and their parents' mental health.
Child Psychiatry Feeding behavior Sleep Autism spectrum disorder Depression.
AMAÇ: Bu çalışmada, otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan küçük çocukların beslenme davranışı ve uyku sorunlarının, ebeveynlerinin depresyon ve kaygı düzeylerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması ve OSB semptom şiddeti, ebeveyn kaygı ve depresyon düzeyleri ile çocukların beslenme davranışı ve uyku sorunlarına yönelik ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmanın örneklemi, 18 ay ile 60 ay arasında OSB tanısı alan 81 hasta ve 60 sağlıklı çocuk ile oluşturmuştur. OSB tanısı Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders [DSM])’e göre çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı tarafından konulmuştur. Hasta grubundaki küçük yaş çocukların OSB semptom şiddeti, klinisyen tarafından Çocukluk Otizmi Derecelendirme Ölçeği (ÇODÖ) uygulanarak değerlendirilmiştir. Çocuklarda Beslenme Davranışı Anketi (ÇBDA), Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi (ÇUAA) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) çalışmaya alınan çocukların ebeveynleri tarafından doldurulmuştur.
BULGULAR: OSB grubunda ÇBDA içme tutkusu alt ölçeği (z = -2.87, p =0.004), ÇUAA toplam puanı (z = -3.013, p =0.003), ebeveyn BDÖ (z = -5.213, p < 0.001), ve ebeveyn BAÖ (z = 4.474, p < 0.001) toplam puanları sağlıklı kontrollere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır. OSB ve sağlıklı kontroller arasında ÇBDA diğer alt ölçek puanlarının istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Hasta grubunda, otizm belirti şiddeti ile ÇBDA alt ölçek puanları, ÇUAA, ebeveyn BDÖ ve BAÖ toplam puanları arasında bir ilişki bulunmamıştır.
SONUÇ: OSB olan küçük çocukların sağlıklı çocuklara göre daha çok uyku problemi yaşantıladıkları, içeceklere yönelimlerinin daha çok olduğu ve ebeveynlerinin depresyon ve anksiyete düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma OSB tanısı ile küçük çocukların uyku sorunları, içeceklere olan yönelimleri ve ebeveynlerinin ruh sağlığı arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Çocuk psikiyatrisi Beslenme davranışı Uyku Otizm spektrum bozukluğu Depresyon
Çalışma prosedürleri Helsinki Bildirgesi'ne uygun olarak yürütüldü. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi etik kurulundan çalışma için etik onayı alındı.
Yazarların açıklayacakları herhangi bir çıkar çatışması yoktur. Araştırmanın herhangi bir finansmanı yok.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları |
Bölüm | Makaleler-Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 17 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 25 Sayı: 4 |