Türkiye’de Franchising Sisteminin Gelişimi ve Franchise Alan Girişimcilerin İş Memnuniyeti Belirleyicilerinin Analizi Üzerine Bir Araştırma

Sayı: 10 1 Aralık 2005
  • Sima Nart
PDF İndir
TR EN

Türkiye’de Franchising Sisteminin Gelişimi ve Franchise Alan Girişimcilerin İş Memnuniyeti Belirleyicilerinin Analizi Üzerine Bir Araştırma

Öz

Bu çalışmada, Türkiye’de Franchising sisteminin gelişimi ve bugünkü konumu incelendikten sonra Ulusal Franchising Derneği (UFRAD) üyesi Franchise-veren firmalardan Franchise-alan girişimcilerin iş memnuniyetlerini belirleyen etkenler üzerine bir anket çalışması yapılmıştır. Bulgular, franchise-alan işletmelerin memnuniyetlerinde sistem motivasyonu, işbirliği, güç dengesi, beklentiler ve franchise veren firmanın imajının belirleyici rol oynadığını göstermektedir. Araştırma sonuçları franchiseveren ve alan girişimcilerin karşılıklı ilişkilerinde nasıl davranmaları gerektiğine yönelik ipuçları sunmaktadır. Böylece franchise-alan girişimcilerin iş memnuniyetleri arttırılarak sistemin ülkemizdeki gelişimine olumlu katkılar sağlayan öneriler geliştirilebilir

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alacaklıoğlu, Süha, Franchising, İstanbul Ticaret Odası Yayın No: 10, İstanbul, 1994.
  2. Altunışık, Remzi ve diğ., Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Gel. 3. Basım, Sakarya Ki- tabevi, Sakarya, 2004.
  3. Baron,Steve - Ruth A. Schmidt, “Operational Aspects Of Retail Franchises”, International Journal of Retail and Distribution Management, Vol.19, (2),1991, s. 15.
  4. Brown, James R.. - Chekitan S. Dev, “The Franchisor- Franchisee Relationship: A Key to Franchise Performance”, Hotel and Restaurant Administartion Quarterly, Vol.38, (6),1997, s.32.
  5. Churchill, G. A., Ford, N. M. Jr., and Walker, O. C. Jr., “Measuring the Job Satisfaction of Industrial Salesmen”, Journal of Marketing Research, Vol.11, August, 1974,s.254-260.
  6. Combs, James G. et al., “A Strategic Groups Approach to the Franchising – Performance Relationship”, Journal of Business Venturing, Vol.19, (6), November 2004, s.877-897.
  7. Cooper, Arnold C. - Kendall Artz, “Determinants Of Satisfaction For Entrepreneurs”, Fron- tiers of Entrepreneurship Research, Babson College, Wellesley, MA., 1992.
  8. Dant, Rajiv P. et al., “Linking Relationship Quality in Franchise Systems: Model and Meas- urement”, Journal of Marketing Channels, Vol.4, (1\2), 1995, s.111.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2005

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2005

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2005 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA
Nart, S. (2005). Türkiye’de Franchising Sisteminin Gelişimi ve Franchise Alan Girişimcilerin İş Memnuniyeti Belirleyicilerinin Analizi Üzerine Bir Araştırma. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10, 123-149. https://izlik.org/JA39CT66NR
AMA
1.Nart S. Türkiye’de Franchising Sisteminin Gelişimi ve Franchise Alan Girişimcilerin İş Memnuniyeti Belirleyicilerinin Analizi Üzerine Bir Araştırma. KOSBED. 2005;(10):123-149. https://izlik.org/JA39CT66NR
Chicago
Nart, Sima. 2005. “Türkiye’de Franchising Sisteminin Gelişimi ve Franchise Alan Girişimcilerin İş Memnuniyeti Belirleyicilerinin Analizi Üzerine Bir Araştırma”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 10: 123-49. https://izlik.org/JA39CT66NR.
EndNote
Nart S (01 Aralık 2005) Türkiye’de Franchising Sisteminin Gelişimi ve Franchise Alan Girişimcilerin İş Memnuniyeti Belirleyicilerinin Analizi Üzerine Bir Araştırma. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10 123–149.
IEEE
[1]S. Nart, “Türkiye’de Franchising Sisteminin Gelişimi ve Franchise Alan Girişimcilerin İş Memnuniyeti Belirleyicilerinin Analizi Üzerine Bir Araştırma”, KOSBED, sy 10, ss. 123–149, Ara. 2005, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39CT66NR
ISNAD
Nart, Sima. “Türkiye’de Franchising Sisteminin Gelişimi ve Franchise Alan Girişimcilerin İş Memnuniyeti Belirleyicilerinin Analizi Üzerine Bir Araştırma”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 10 (01 Aralık 2005): 123-149. https://izlik.org/JA39CT66NR.
JAMA
1.Nart S. Türkiye’de Franchising Sisteminin Gelişimi ve Franchise Alan Girişimcilerin İş Memnuniyeti Belirleyicilerinin Analizi Üzerine Bir Araştırma. KOSBED. 2005;:123–149.
MLA
Nart, Sima. “Türkiye’de Franchising Sisteminin Gelişimi ve Franchise Alan Girişimcilerin İş Memnuniyeti Belirleyicilerinin Analizi Üzerine Bir Araştırma”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy 10, Aralık 2005, ss. 123-49, https://izlik.org/JA39CT66NR.
Vancouver
1.Sima Nart. Türkiye’de Franchising Sisteminin Gelişimi ve Franchise Alan Girişimcilerin İş Memnuniyeti Belirleyicilerinin Analizi Üzerine Bir Araştırma. KOSBED [Internet]. 01 Aralık 2005;(10):123-49. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39CT66NR

**