Araştırma Makalesi

Ataerkil Sisteme Kadın İş Birliği: Sadakatsiz Örneği

Cilt: 5 Sayı: 1 19 Haziran 2023
PDF İndir

Ataerkil Sisteme Kadın İş Birliği: Sadakatsiz Örneği

Öz

Dijital medya ve akıllı teknolojiler neredeyse gündelik yaşamın kendisine dönüşecek kadar içselleştirilmiş olmasına rağmen, televizyon ona yöneltilen bütün eleştirilerle birlikte hâlâ en fazla tüketilen mecralar arasında yer almaktadır. Bu durum televizyonun dijital dönüşüme kolay ve hızlı şekilde uyum sağlaması ve yeni izleme deneyimlerini mümkün kılması sayesinde olmuştur. Bu izleme deneyimlerinin büyük ölçüde dijital ile yöndeşmesi, televizyon ve sosyal medya birlikteliğine dayanan sosyal televizyonu temel izleme pratiği haline getirerek izleme edimini hiç olmadığı kadar etkileşimli kılmıştır. Bu durumun araştırmacılara katkısı ise izleyicinin eş zamanlı ve müdahalesiz yöntemlerle araştırılmasını sağlamasıdır. Televizyon, izleme deneyiminin türünden bağımsız olarak neredeyse iş dışı zamana egemen olması, bireylerin dünyayı anlama ve anlamlandırma pratikleri üzerinde tartışmasız bir role sahiptir. Öyle ki, televizyon gerçekliği pek çok durumda gerçekliğin yerini alabilmekte; ‘gerçeklik’ televizyon üzerinden dolayımlanabilmektedir. Televizyonun ana akım anlatısının tek tip, cinsiyetçi ve saldırgan yönü ideolojik bir aygıt olarak hâkim değerlerin taşıyıcısı ve yeniden üreticisi konumunu pekiştirmektedir. Bu çalışma ile küresel popüler kültürün önemli televizyon metinleri arasında yer alan ve uyarlama türünün başarılı bir örneğini temsil eden ‘Sadakatsiz’ dizisi ve izleyicileri ile yürütülmüştür. Sadakatsiz’in sosyal televizyon izleyicilerinden elde edilen Twitter verileri Maxqda ile çekilmiş ve eş zamanlı olarak kendisini dizinin takipçisi olarak tanımlayan 14 katılımcı ile yüz yüze derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler neticesinde tweetlerin yüz yüze görüşmelerden farklılaşmadığı görülmüştür. Hâkim değerlerin dizi anlatısında sürdürüldüğü, katılımcıların söz konusu değerlerin kendi pozisyonlarına tehdit içerecek durumlarda dahi savunucusu ve yeniden üreticisi olduğu görülmüştür. Kadın katılımcılar arasında dahi alternatif kadınlık biçimlerinin kabul görmediği dikkate değerdir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim ve Medya Çalışmaları (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

19 Haziran 2023

Gönderilme Tarihi

24 Ocak 2023

Kabul Tarihi

19 Nisan 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Akcan, B., & Kazaz, A. (2023). Ataerkil Sisteme Kadın İş Birliği: Sadakatsiz Örneği. Kritik İletişim Çalışmaları Dergisi, 5(1), 27-43. https://izlik.org/JA97GN26ZJ
AMA
1.Akcan B, Kazaz A. Ataerkil Sisteme Kadın İş Birliği: Sadakatsiz Örneği. Kritik. 2023;5(1):27-43. https://izlik.org/JA97GN26ZJ
Chicago
Akcan, Burçe, ve Arzu Kazaz. 2023. “Ataerkil Sisteme Kadın İş Birliği: Sadakatsiz Örneği”. Kritik İletişim Çalışmaları Dergisi 5 (1): 27-43. https://izlik.org/JA97GN26ZJ.
EndNote
Akcan B, Kazaz A (01 Haziran 2023) Ataerkil Sisteme Kadın İş Birliği: Sadakatsiz Örneği. Kritik İletişim Çalışmaları Dergisi 5 1 27–43.
IEEE
[1]B. Akcan ve A. Kazaz, “Ataerkil Sisteme Kadın İş Birliği: Sadakatsiz Örneği”, Kritik, c. 5, sy 1, ss. 27–43, Haz. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97GN26ZJ
ISNAD
Akcan, Burçe - Kazaz, Arzu. “Ataerkil Sisteme Kadın İş Birliği: Sadakatsiz Örneği”. Kritik İletişim Çalışmaları Dergisi 5/1 (01 Haziran 2023): 27-43. https://izlik.org/JA97GN26ZJ.
JAMA
1.Akcan B, Kazaz A. Ataerkil Sisteme Kadın İş Birliği: Sadakatsiz Örneği. Kritik. 2023;5:27–43.
MLA
Akcan, Burçe, ve Arzu Kazaz. “Ataerkil Sisteme Kadın İş Birliği: Sadakatsiz Örneği”. Kritik İletişim Çalışmaları Dergisi, c. 5, sy 1, Haziran 2023, ss. 27-43, https://izlik.org/JA97GN26ZJ.
Vancouver
1.Burçe Akcan, Arzu Kazaz. Ataerkil Sisteme Kadın İş Birliği: Sadakatsiz Örneği. Kritik [Internet]. 01 Haziran 2023;5(1):27-43. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97GN26ZJ

Kritik İletişim Çalışmaları Dergisi © 2018 by Nuri Paşa Özer is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International. 

Journal of Critical Communication © 2018 by Nuri Paşa Özer is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International.