Araştırma Makalesi

Otoimmün Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Hastalıkla İlgili Algı ve Başa Çıkma Süreçlerinin İncelenmesi

Cilt: 5 Sayı: 2 31 Aralık 2025
PDF İndir
TR EN

Otoimmün Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Hastalıkla İlgili Algı ve Başa Çıkma Süreçlerinin İncelenmesi

Öz

Bu araştırma, otoimmün hastalık tanısı almış bireylerin hastalığa yönelik algılarını ve bu hastalıklarla başa çıkma süreçlerini anlamaya yönelik olarak yürütülmüştür. Kronik ve belirsizlik içeren yapısıyla otoimmün hastalıklar, bireylerin yalnızca fiziksel sağlığını değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyal işlevselliğini de etkilemektedir. Literatürde hastalıkların fizyopatolojik süreçlerine odaklanılırken, bireysel deneyimlerin sınırlı şekilde ele alınması bu çalışmanın çıkış noktasını oluşturmuştur. Nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji kullanılarak yürütülen bu çalışmada, 21- 46 yaşları arasında değişen 9 kadın katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. MAXQDA yazılım programı aracılığıyla yapılan analizler neticesinde ““Hastalığı Anlamlandırma ve Tanı Deneyimi”, “Hastalığın Yansımaları: Günlük Yaşamda Dönüşen Bedensel ve Psikososyal Deneyimler”, “Sağlık Sisteminde Yolculuk: Deneyimler ve Engeller” ve “Hayatla Yeniden Uzlaşmak: Hastalıkla Başa Çıkmada Uyum ve Anlam Arayışı” olmak üzere dört ana temaya ulaşılmıştır. Katılımcılar, baş etme biçimlerini duygusal (kabullenme, maneviyat) ve davranışsal (yardım alma, dikkat dağıtıcı uğraşlar) stratejilerle şekillendirmiştir. Sağlık sisteminde yer alan yetersiz bilgi aktarımı ve kısıtlı iletişim, bireylerin psikososyal olarak yalnızlaştığını ve alternatif yöntemlere yöneldiğini ortaya koymuştur. Bu çalışma, hastalık deneyiminin öznel yönlerine ışık tutarak, sağlık hizmetlerinde bütüncül ve insan merkezli yaklaşımların yaygınlaştırılmasına dikkat çekmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abacı, A., Böber, E. ve Büyükgebiz, A. (2007). Tip 1 diyabet. Güncel Pediatri, 5, 1-10.
  2. Abend, A. H., He, I., Bahroos, N., Christianakis, S., Crew, A. B., Wise, L. M., Lipori, G. P., He, X., Murphy, S. N., Herrick, C. D., Avasarala, J., Weiner, M. G., Zelko, J. S., Matute-Arcos, E., Abajian, M., Payne, P. R., Lai, A. M., Davis, H. A., Hoberg, A. A., Ortman, C. E., … Fairweather, D. (2024). Estimation of prevalence of autoimmune diseases in the United States using electronic health record data. The Journal of clinical investigation, 135(4), e178722. https://doi.org/10.1172/JCI178722
  3. Baki, A. M. (2011). Graves hastalığında “Vascular Endothelıal Growth Factor” gen polimorfizminin incelenmesi. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. İ̇stanbul Üni̇versi̇tesi̇.
  4. Batmaz, H. (2018). Otoimmün hastalıklar ile benlik saygısı ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişki. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. İstanbul Üni̇versi̇tesi̇
  5. Binay, Ç. ve Şimşek, E. (2016). Çocuk ve adolesanlarda Hashimoto Tiroiditi/Hashimoto. Osmangazi Tıp Dergisi, 38(2), 1-8.
  6. Boztepe, H. (2012). Tip 1 diyabetin yönetiminde riskli bir dönem: Ergenlik. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 19(1), 82-89.
  7. Caturegli, P., De Remigis, A., & Rose, N. (2014). Hashimoto thyroiditis: Clinical and diagnostic criteria. Autoimmunity Reviews, 13(4-5), 391-397. https://doi.org/10.1016/j.autrev.2014.01.007
  8. Charmaz, K. (1983). Loss of self: A fundamental form of suffering ın the chronically Ill. Sociology of Health and Illness, 5 (2): 168-197. https://doi.org/10.1111/1467-9566.ep10491512

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Klinik Psikoloji, Psikolojik danışmanlık

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

29 Ekim 2025

Kabul Tarihi

23 Aralık 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Urhan, S., & Balcı, N. (2025). Otoimmün Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Hastalıkla İlgili Algı ve Başa Çıkma Süreçlerinin İncelenmesi. Klinik ve Ruh Sağlığı Psikolojik Danışmanlığı Dergisi, 5(2), 64-85. https://izlik.org/JA32EJ69RG
AMA
1.Urhan S, Balcı N. Otoimmün Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Hastalıkla İlgili Algı ve Başa Çıkma Süreçlerinin İncelenmesi. KRSPDD. 2025;5(2):64-85. https://izlik.org/JA32EJ69RG
Chicago
Urhan, Sümeyye, ve Neslihan Balcı. 2025. “Otoimmün Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Hastalıkla İlgili Algı ve Başa Çıkma Süreçlerinin İncelenmesi”. Klinik ve Ruh Sağlığı Psikolojik Danışmanlığı Dergisi 5 (2): 64-85. https://izlik.org/JA32EJ69RG.
EndNote
Urhan S, Balcı N (01 Aralık 2025) Otoimmün Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Hastalıkla İlgili Algı ve Başa Çıkma Süreçlerinin İncelenmesi. Klinik ve Ruh Sağlığı Psikolojik Danışmanlığı Dergisi 5 2 64–85.
IEEE
[1]S. Urhan ve N. Balcı, “Otoimmün Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Hastalıkla İlgili Algı ve Başa Çıkma Süreçlerinin İncelenmesi”, KRSPDD, c. 5, sy 2, ss. 64–85, Ara. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32EJ69RG
ISNAD
Urhan, Sümeyye - Balcı, Neslihan. “Otoimmün Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Hastalıkla İlgili Algı ve Başa Çıkma Süreçlerinin İncelenmesi”. Klinik ve Ruh Sağlığı Psikolojik Danışmanlığı Dergisi 5/2 (01 Aralık 2025): 64-85. https://izlik.org/JA32EJ69RG.
JAMA
1.Urhan S, Balcı N. Otoimmün Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Hastalıkla İlgili Algı ve Başa Çıkma Süreçlerinin İncelenmesi. KRSPDD. 2025;5:64–85.
MLA
Urhan, Sümeyye, ve Neslihan Balcı. “Otoimmün Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Hastalıkla İlgili Algı ve Başa Çıkma Süreçlerinin İncelenmesi”. Klinik ve Ruh Sağlığı Psikolojik Danışmanlığı Dergisi, c. 5, sy 2, Aralık 2025, ss. 64-85, https://izlik.org/JA32EJ69RG.
Vancouver
1.Sümeyye Urhan, Neslihan Balcı. Otoimmün Hastalık Tanısı Almış Bireylerin Hastalıkla İlgili Algı ve Başa Çıkma Süreçlerinin İncelenmesi. KRSPDD [Internet]. 01 Aralık 2025;5(2):64-85. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32EJ69RG