Bu araştırma, Amasya ili merkez ilçesi ve köylerinde yiyecek hazırlama ve pişirme uygulamalarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini Amasya ili, merkez ilçesi ve köylerinde yaşayan basit tesadüfi…
Bu araştırma, Amasya ili merkez ilçesi ve köylerinde yiyecek hazırlama ve pişirme
uygulamalarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini Amasya ili, merkez ilçesi ve
köylerinde yaşayan basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiş 300 birey oluşturmuştur. Araştırma
verileri; araştırma kapsamındaki ailelerin yiyecek pişirme işlevinden sorumlu olan bireyi ile “Karşılıklı
Görüşme Tekniği” kullanılarak, anket formları uygulanarak toplanmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre; köylerdeki kadınların % 38.6’sı, şehirdekilerin % 50.7’si sebzeleri
pişirmeden önce yıkayıp-ayıklayıp-doğramaktadır. Köylerde yaşayan kadınların % 18.7’sinin,
şehirdekilerin ise %80.0’inin sebzeleri kendi suyunda veya az suda pişirdikleri saptanmıştır. Köydeki
kadınların % 90.0’ı, şehirdeki kadınların % 74.7’si makarnayı haşlayıp suyunu dökerek pişirmektedir.
Kuru baklagilleri; köydekilerin % 84.0’ü, şehirdekilerin % 58.0’i suda ıslatıp, haşlayıp suyunu dökerek
pişirmektedir. Köydeki kadınların % 98.7’si etleri kuru baklagiller ile birlikte, şehirdekilerin % 89.3’ü
ızgara seklinde tüketmektedir. Araştırmanın sonucuna göre önerilerde bulunulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2012 |
Gönderilme Tarihi | 19 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 4 Sayı: 7 |