Gıda insan hayatının devamı için şarttır. Gıdanın üretimi, işlenmesi, tedariki gibi aşamalar, üretici ve tüketicinin mekânsal olarak uzaklaştığı oranda zorlaşmaktadır. Nüfusun önemli bir kısmının şehirlerde yaşadığı günümüzde, şehirlerin gıda bakımından başka şehirlere ve/veya kırsal alana bağımlı olması, olası gıda ve tedarik krizlerinde şehirleri dirençsiz hale getirmektedir. Şehirlerin sadece gıda stoğu bakımından değil aynı zamanda gıda üretimi bakımından da dirençli olması önemlidir. Gıdanın önemli bir kısmı tarımsal faaliyetler ile sağlanmaktadır. Tarımsal faaliyetler toprak, su ve iklim koşullarına ihtiyaç duymaktadır. Bu koşullar şehirlerde sağlandığında pek çok tarım ürünü şehirlerde de üretilebilir. Gelişen teknolojilerle birlikte dikey tarım uygulamaları, toprak, su ve iklim koşullarına bağlılığı en aza indirmektedir. Açık alanda sebze- meyve yetiştiriciliği, şehir peyzajı ve bitki yetiştiriciliği arıların ihtiyaç duyduğu nektarı temin etmektedir. Arıcılık bu sayede şehir tarımı ile bütünleşen bir uygulamadır. Şehir tarımı, dikey tarım, çatı bahçeciliği şehir dirençliliğinin sosyo-ekonomik ve çevresel göstergeleri içerisindedir. Şehir arıcılığı ise sosyo-ekonomik açıdan dirençli şehirler sınıflandırmasında yer alır. Şehir tarımı ve arıcılığı, gıda bakımından şehir dirençliliğinin sağlanmasında önemlidir ancak bunların geliştirilmesi gerekmektedir. Bu makalede şehir tarım arıcılığı ile şehir dirençliliği literatür taraması yapılarak anlatılmış ardından bu literatür taramasına dayanılarak şehir tarımı ve arıcılığının SWOT analizi yapılmıştır. SWOT analizi ile şehir tarımı ve arıcılığının, güçlü ve zayıf yönleri, sahip olduğu fırsatlar ve tehditler net bir şekilde ortaya konularak şehir dirençliliği ekseninden değerlendirilmesi yapılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 22 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 3 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 15 Sayı: 28 |