BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Su Yabancı Otlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2012, Cilt: 15 Sayı: 4, 37 - 46, 01.02.2013

Öz

Bazı Su Yabancı Otlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

 

Özet

Bu çalışmada dört farklı su yabancı otunun (su civanperçemi (Myriophyllum verticillatum L.), su mercimeği (SM) (Lemna minor L.), su teresi (Nasturtium officinale R. Br.) ve su baldıranı (Apium nodiflorum (L.) LAG.)) kök, gövde ve yapraklarında bulunan makro, mikro ve ağır metallerin belirlenmesi amacıyla 2005-2006 yıllarını kapsayan 12 aylık bir periyotta her ay bitki örnekleri alınarak yapılmıştır. Örnekler Kahramanmaraş'da bulunan Evri göllünden toplanmıştır. Çalışmada organik madde açısından en yüksek (ortalama %78) su baldıranı bitkisinden elde edilirken, ham protein oranı bakımından ise su teresinden (yaklaşık %27) sağlanmıştır. Makro elementlerden Na ve K su baldıranından, Ca elementi su mercimeğinden ve Mg ise su civanperçeminden elde edilmiştir. Mikro elementlerden ise Zn, ve Mn su civanperçeminden, Fe ise su teresinden sağlanmıştır. Ağır metallerden nikel ise 12 ay boyunca su baldıranından tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Su yabancı otları, makro ve mikro elementler, ham protein, organik madde, Kahramanmaraş, Türkiye

 

Determination of Some Chemical Properties of Some Aquatic Weeds

Abstract

This study was carried out to determine macro, micro and heavy metal in the root, stem and leaves of different four aquatic weeds (Myriophyllum verticillatum L., Lemna minor L., Nasturtium officinale R. Br. and Apium nodiflorum (L.) LAG.) between the yeras of 2005-2006. The study was conducted by collecting plant samples on monthly basis and conducted under loboratory. Plant samples were collected from Evri Lake.  While organic matter was mostly concentrated from N. officinale (about 78%), crude protein was mostly from A. nodiflorum (about 27%). Na, K, Ca and Mg from macro element  were mostly concectrated from N. officinale, L. minor and M. verticillatum, respectivly. Zn, Mn and Fe from micro element were mostly concectrated from M. verticillatum and A. nodiflorum, respectivly. Also, Ni from heavy metals was mostly concectrated from N. officinale.

Key words: Aquatic weeds, macro and elements, crude protein, organic matter, Kahramanmaraş, Turkey

Bazı Su Yabancı Otlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2012, Cilt: 15 Sayı: 4, 37 - 46, 01.02.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm HERBOLOJİ (Herbology)
Yazarlar

Nihat Tursun

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 15 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Tursun, N. (2013). Bazı Su Yabancı Otlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 15(4), 37-46. https://doi.org/10.18016/ksujns.79018
AMA Tursun N. Bazı Su Yabancı Otlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. Şubat 2013;15(4):37-46. doi:10.18016/ksujns.79018
Chicago Tursun, Nihat. “Bazı Su Yabancı Otlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 15, sy. 4 (Şubat 2013): 37-46. https://doi.org/10.18016/ksujns.79018.
EndNote Tursun N (01 Şubat 2013) Bazı Su Yabancı Otlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 15 4 37–46.
IEEE N. Tursun, “Bazı Su Yabancı Otlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 15, sy. 4, ss. 37–46, 2013, doi: 10.18016/ksujns.79018.
ISNAD Tursun, Nihat. “Bazı Su Yabancı Otlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 15/4 (Şubat 2013), 37-46. https://doi.org/10.18016/ksujns.79018.
JAMA Tursun N. Bazı Su Yabancı Otlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2013;15:37–46.
MLA Tursun, Nihat. “Bazı Su Yabancı Otlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, c. 15, sy. 4, 2013, ss. 37-46, doi:10.18016/ksujns.79018.
Vancouver Tursun N. Bazı Su Yabancı Otlarının Bazı Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi. 2013;15(4):37-46.