Bu araştırma, Bursa koşullarında ikinci
ürün olarak yetiştirilen mısırda uygun bitki sıklığı ve ekim şeklinin
belirlenmesi ve bunların verim ve kalite üzerine olan etkilerini incelemek, bu
konuda ileride yapılacak araştırmalara ışık tutmak ve bölge çiftçilerine yardımcı
olmak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada bitki materyali olarak Bora çeşidi
kullanılmıştır. Deneme, 2009-2010 yıllarında Uludağ Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde yürütülmüştür. Bölünmüş
Parseller Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Denemede 3
farklı ekim şekli (50 cm,
70 cm ve
25+45 cm)
ve 4 farklı bitki sıklığı (5500, 7500, 9500 ve 11500 bitki da-1) kullanılmıştır. İki yıl süren bu araştırmada,
bitki boyu, sap kalınlığı, yaprak oranı, yeşil ot verimi, kuru madde verimi,
ham protein oranı belirlenmiştir.
Araştırmada,
bitki boyu ekim şekillerinden etkilenmiş, bitki sıklığı arttıkça bitki boyunda
artış saptanmıştır. Çift sıra ekim şeklinin daha kalın saplı bitki oluşturduğu
belirlenmiştir. Artan bitki sıklıklarıyla birlikte sap kalınlığında azalma
meydana gelmiştir. Çift sıra ekim yönteminde (25+45 cm) yaprak oranı, diğer
ekim şekillerine göre daha yüksek bulunmuştur. En yüksek yaprak oranı, en
yüksek bitki sıklığında elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, çift sıra
ekiminde yeşil ot verimi önemli oranda artmıştır. Artan bitki sıklığı ve birim
alandaki bitki sayısının da artmasıyla yeşil ot verimde artış olmuştur. Sonuç
olarak, denemenin tarımsal ekolojik koşullarında ikinci ürün mısır üretiminde
11500 bitki da-1 yoğunluğu
ve 25+45 cm ekim şeklinin daha iyi sonuç verdiği saptanmıştır.
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 18 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |