Bu araştırma, meralar üzerinde otlatma
baskısını azaltmak ve kaliteli kaba yem açığını kapatmak için arpadan oluşan
hasıl meralarda otlatmayı taklit etmek üzere yapılan farklı anız yüksekliklerinden
(5, 7.5, 10, 12.5 ve 15 cm) biçimin ot verimi ve kalitesi üzerine etkilerini
belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla deneme 2014-15 ve 2015-16 yetiştirme
dönemlerinde ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesindeki Ziraat Fakültesi uygulama alanında
tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Biçimde
5, 7.5 ve 12.5 cm anız bırakılan parsellerde toplam 3 biçim, 10 ve 15 cm anız
kalacak şekilde biçilenlerde ise 4 biçim yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına
göre, en yüksek toplam ot verimi (yeşil ot
1206.4 kg da-1
ve kuru ot 494.1 kg da-1) 10 cm anız
kalacak şekilde yapılan biçimden elde edilmiştir. Otun besin maddesi üzerinde
anız yüksekliklerinin önemli etkisi olmamıştır. Biçim sayısının artışına bağlı
olarak ot verimi ile otun ham protein, sindirilebilir organik ve kuru madde
oranları azalmış; ham kül, NDF ve ADF oranları artmıştır. Genel olarak arpa meraları
ekimden itibaren 150-160 günde otlatma olgunluğuna ulaşabilmekte ve biçim
(otlatma) yüksekliği ve iklime bağlı olarak iki otlatma arasında 11-42 gün
geçmektedir. Çalışmada arpa ile oluşturulacak hasıl meraların 22.5 cm
boylanınca otlatmaya başlanıp, 10 cm anız kalınca son verilmesi gerektiği
sonucuna varılmıştır.
Arpa merası biçim yüksekliği ot verimi ham protein sindirilebilirlik
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 18 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |