Democratic countries are the main source of taxes and other financial liabilities used to finance public spending. All services offered by the public, including infrastructure and health in particular to fulfill the social responsibility of the state is obliged to finance somehow. Here there are two main argument. These equity or debt. Resource needs of the State is primarily to provide their own resources. The most important item within shareholders' equity, are taxes and the like received from the public. The other alternative is that states are internal and external borrowing leads to significant macro and micro-economic issues when it is not applied in a rational way. Emissions as an alternative to equities and debt which is not desirable that can be added to the coinage. However, due to unrequited important economic and social issues along with high inflation fueled known as money printing is considered as a phenomenon that is the fundamental reason for that already is not desirable. Tax Procedural Law in tax receivables of payment stage until the arrival spent is the process organized, details of the payment of tax claims and the results of the particular obligation or paid voluntarily and on time by the responsible remained outside the scope of this law. The time of payment or non-payment of taxes collected through the use of results and public power, and are regulated by the Law on the date 07.21.1953 duly collection of public receivables 6183
Demokratik Ülkelerde kamu harcamalarının finansmanında kullanılan temel kaynak vergi ve benzeri mali yükümlülüklerdir. Devletlerin sosyal sorumluluklarını yerine getirebilmesi için başta altyapı ve sağlık olmak üzere halka sunduğu tüm hizmetleri bir şekilde finanse etmek zorundadır. Burada iki temel argümandan söz edilebilir. Bunlar öz kaynaklar ya da borçlanma. Devlet ihtiyaç duyduğu kaynağı öncelikli olarak öz kaynaklarından sağlamak zorundadır. Özkaynak kalemleri içinde yer alan en önemli kalem, halktan alınan vergi ve benzerleridir. Devletlerin diğer alternatifi ise rasyonel bir biçimde uygulanmadığı zaman önemli makro ve mikro ekonomik sorunlara yol açan iç ve dış borçlanmadır. Öz kaynaklar ve borçlanmaya pek tercih edilmeyen bir alternatif olarak emisyon yani para basma da eklenebilir. Ancak karşılıksız para basmak bilindiği üzere yüksek enflasyonu körükleyen dolayısıyla beraberinde önemli ekonomik ve sosyal sorunları da getiren bir olgu olarak kabul edilmektedir ki zaten pek tercih edilmemesinin temel nedeni de budur.
Vergi Usul Kanununda vergi alacağının ödenme aşamasına gelinceye kadar geçirdiği süreçler düzenlenmiş olup, vergi alacağının ödenmesine ilişkin ayrıntılar ve özellikle yükümlü veya sorumlu tarafından kendi isteğiyle ve zamanında ödenmesinin sonuçları bu yasanın kapsamı dışında kalmıştır. Vergilerin ödenmemesi veya zamanında ödenmemesinin sonuçları ve kamusal güç kullanmak suretiyle tahsili, 21.07.1953 tarih ve 6183 sayılı Amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanun ile düzenlenmiş bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Kamu alacakları, Özkaynaklar, Borçlanma, Vergi alacakları.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ekim 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 1 |