Öğretmenlerin Örgütsel Güven ile Örgütsel Özdeşleşme Algı Düzeyleri Arasındaki İlişki
Öz
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin örgütsel güven ile örgütsel özdeşleşme algı düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Araştırma betimsel ilişkisel tarama modeliyle desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemi belirlenirken basit seçkisiz örnekleme yöntemi tercih edilmiş; toplamda 407 öğretmenin katılımı ile veri toplanılmıştır. Araştırma verilerinin toplanması amacıyla “Örgütsel Güven Ölçeği” ve “Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği” kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek adına Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ve yordama için çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin örgütsel güven algıları yüksek düzeyde örgütsel özdeşleşme algıları ise orta düzeyde bulunmuştur. Öğretmenlerin örgütsel güven ile örgütsel özdeşleşme algı düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin örgütsel güven algıları örgütsel özdeşleşme algı düzeylerinin pozitif yordayıcısı ve öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme algı düzeylerine ait varyansların %19’unun örgütsel güven ile açıklandığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akbay, L. (2019). İlişkisel araştırmalar. S. Şen (Ed.), ve İ. Yıldırım (Ed.), Eğitimde araştırma yöntemleri (117-136). Nobel Akademik Yayıncılık.
- Akın, U. & Orman, E. (2015). Öğretmenlerin örgütsel güven ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişki. SDU International Journal of Educational Studies, 2(2), 92-102.
- Akpınar, A. (2014). Okullardaki insan ilişkileri düzeyi ile öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme düzeyleri arasındaki ilişki. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uşak.
- Altaş, C. (2022). Okul müdürlerinin duygusal zekâları ile öğretmenlerin örgütsel güvenleri arasındaki ilişkinin incelenmesi Yüksek Lisans Tezi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Rize.
- Altaş, S. S. (2021). Sağlık çalışanlarının örgütsel özdeşleşme, örgütsel bağlılık, örgütsel güven ve örgütsel destek algıları arasındaki ilişkiler. İşletme Araştırmaları Dergisi, 13(1), 875-891.
- Altunay, E. (2017). İlköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel güven ve adanmışlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Milli Eğitim Dergisi, 46(213), 37-66.
- Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., & Yıldırım, E. (2007). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Sakarya Yayıncılık, Sakarya, 226, 103-118.
- Arslan, M.M. (2009). Teknik ve endüstri meslek lisesi öğretmenlerinin örgütsel güven algıları. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 5(2), 274-288.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sosyal ve Beşeri Bilimler Eğitimi (Ekonomi, İşletme ve Yönetim Hariç)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2025
Gönderilme Tarihi
15 Mart 2024
Kabul Tarihi
3 Temmuz 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 22 Sayı: 3
APA
Gezen, H., & Kaya, A. (2025). Öğretmenlerin Örgütsel Güven ile Örgütsel Özdeşleşme Algı Düzeyleri Arasındaki İlişki. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(3), 1237-1256. https://izlik.org/JA23TC22CT
AMA
1.Gezen H, Kaya A. Öğretmenlerin Örgütsel Güven ile Örgütsel Özdeşleşme Algı Düzeyleri Arasındaki İlişki. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;22(3):1237-1256. https://izlik.org/JA23TC22CT
Chicago
Gezen, Hüseyin, ve Ahmet Kaya. 2025. “Öğretmenlerin Örgütsel Güven ile Örgütsel Özdeşleşme Algı Düzeyleri Arasındaki İlişki”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22 (3): 1237-56. https://izlik.org/JA23TC22CT.
EndNote
Gezen H, Kaya A (01 Aralık 2025) Öğretmenlerin Örgütsel Güven ile Örgütsel Özdeşleşme Algı Düzeyleri Arasındaki İlişki. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22 3 1237–1256.
IEEE
[1]H. Gezen ve A. Kaya, “Öğretmenlerin Örgütsel Güven ile Örgütsel Özdeşleşme Algı Düzeyleri Arasındaki İlişki”, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 22, sy 3, ss. 1237–1256, Ara. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23TC22CT
ISNAD
Gezen, Hüseyin - Kaya, Ahmet. “Öğretmenlerin Örgütsel Güven ile Örgütsel Özdeşleşme Algı Düzeyleri Arasındaki İlişki”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22/3 (01 Aralık 2025): 1237-1256. https://izlik.org/JA23TC22CT.
JAMA
1.Gezen H, Kaya A. Öğretmenlerin Örgütsel Güven ile Örgütsel Özdeşleşme Algı Düzeyleri Arasındaki İlişki. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;22:1237–1256.
MLA
Gezen, Hüseyin, ve Ahmet Kaya. “Öğretmenlerin Örgütsel Güven ile Örgütsel Özdeşleşme Algı Düzeyleri Arasındaki İlişki”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 22, sy 3, Aralık 2025, ss. 1237-56, https://izlik.org/JA23TC22CT.
Vancouver
1.Hüseyin Gezen, Ahmet Kaya. Öğretmenlerin Örgütsel Güven ile Örgütsel Özdeşleşme Algı Düzeyleri Arasındaki İlişki. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2025;22(3):1237-56. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23TC22CT