BibTex RIS Kaynak Göster

Lagina Hekate Kutsal Alanından Üç Heykel Parçası

Yıl 2016, Cilt: 13 Sayı: 1, 0 - 0, 19.10.2016

Öz

: İhtişamlı bir giriş kapısına sahip, dört tarafı stoalarla çevrili Lagina Hekate Kutsal Alanı Türk Arkeoloji ve müzecilik tarihinin başlangıç noktalarından birisidir. Her bir cephesinde farklı bir konusun işlendiği frizleri Geç Hellenistik Dönem mimari kabartma örnekleri içinde ender rastlanan örneklerdendir. Ayrıca kazılar sonucunda bulunan mermer heykel ve heykel parçaları kutsal alanın Geç Hellenistik Dönem ve Roma Dönemine ait birçok heykeltıraşlık eserine ev sahipliği yaptığını göstermektedir.

Uzun yıllar Prof. Dr. Ahmet A. Tırpan başkanlığında sürdürülen sistemli kazılar sonucu Lagina Hekate Kutsal Alanında hem bağımsız heykellere hem de kabartma heykeltıraşlık eserlere ait[1] birçok mermer parça açığa çıkarılmıştır. Bu mermer heykel parçalarından 3 tanesi çalışmamızın konusunu oluşturmuştur. Bu parçalar bize kutsal alanda anatomik boyutlarda bağımsız heykellerin olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Buna ek olarak gösterdikleri işçilik olası tarihler sunmamızı mümkün kılarak kutsal alanda tapınım faaliyetlerinin devam sürecini göstermektedir. Eserlerin kaliteli işçiliği ve bize göre temsil ettikleri tanrı ve tanrıçalar kutsal alan içinde sadece Hekate'ye tapınılmadığını önermemizi mümkün kılar.

Antik Dönemde heykeltıraşlık eserleri sadece dekorasyon amaçlı kullanılan kültür ürünleri değildi. Bazı zamanlarda ait olduğu devletin gücünü açıkça ya da üstü kapalı olarak gösteren kompozisyonlar bazen ekonomik gücünü temsil eden anıtsal heykeller ve tanrılarına şükranlarını sunmak için yapılan eserler. Lagina Hekate Kutsal Alanı için olasılıkla iki durum geçerli idi. İlki gelenlerin kendilerini tanrıçanın huzurunda olduklarını hissetmelerini sağlayacak ve mistik bir hava kazandıran heykeller ve ikinci olarak inananların sunu olarak getirdikleri heykeltıraşlık eserleri. Bu çalışmada değerlendirdiğimiz üç parçanın hangi amaçla yapıldıklarını bilmek epigrafik kanıtımız olmadığı için neredeyse imkânsızdır. Ancak Kutsal Alanın heykeltıraşlık kalitesini ve çeşitliliğini göstermesi açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Lagina, Hekate, Heykel, Tanrı, Tanrıça.


 

Yıl 2016, Cilt: 13 Sayı: 1, 0 - 0, 19.10.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özge Altun Bu kişi benim

Savaş Altun

Yayımlanma Tarihi 19 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Altun, Ö., & Altun, S. (2016). Lagina Hekate Kutsal Alanından Üç Heykel Parçası. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1).

.