Giriş:
Arıcılık bazı gelişmekte olan ülkelerde, tarım alanında önemli bir istihdam
şekli olarak bilinir. Arıcılık ve bal üretimi Türkiye'de gelir
sağlama veya hobi olarak yapılmaktadır. Bal arıları, bal, arı sütü, propolis,
arı zehiri, arı poleni ve balmumu üretirler. Allerjik, enflamatuar ve
infeksiyöz hastalıkların her üçü de immünite ile ilgilidir. Allerji, çoğu
kişinin kolaylıkla kabul edeceği bir alerjene karşı aşırı ve anormal immün
yanıttır. Enflamasyon, canlı dokunun içsel veya dışsal hasara karşı dokuyu
korumak veya iyileştirmek amacıyla verdiği yanıttır. Arı ürünlerinin antimikrobiyal,
anti-enflamatuar, immunmodülatör, nöromodülatör, metabolik sendrom önleyici ve
anti-aging özelliği gösterilmiştir. Bu
çalışmada arı zehrine daha sık maruz kalan ve arı ürünlerine daha kolay ulaşan
arıcılarda alerji, enflamatuar hastalık ve infeksiyon ilişkili durumların
araştırılması amaçlanmıştır.
Yöntem:
Çalışmaya ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Bingöl İli Arı Yetiştiricileri
Birliği’ne üye olan toplam 50 arıcı dahil edildi. Katılımcıların demografik
özellikleri, arı ve ürünlerine maruz kalma-tüketme sıklığı ve miktarı
sorgulandı. Araştırmacılar tarafından literatür eşliğinde alerji, enflamatuar
hastalık ve infeksiyon ilişkili parametrelerin sorgulandığı anket formu
hazırlandı. Her iki anket formu yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak
dolduruldu.
Bulgular:
Çalışmaya dahil edilen arıcıların yaş ortalaması 47,84±11 (min:27-max:78)
idi. Katılımcıların %94’ü (n=47) erkek,
%6’sı (n=3) kadın idi. Katılımcıların hiçbiri obez değildi. Bilinen sistemik
hastalık varlığı sorgulandığında %4’ünde (n=2) tiroid patolojisi, %6’sında
(n=3) diyabet ve %12’sinde (n=6) hipertansiyon olduğu tespit edildi. Olguların
tamamının düzenli olarak süzme veya petekli bal, %88’inin polen, %50’sinin
propolis, %50’sinin arı sütü tükettiği öğrenildi. Arıcıların tamamının en az
ayda bir kez arı sokmasına maruz kalmaktadır. Ayrıca arıcıların %34’ünün kendini bile isteye arıya sokturduğu
öğrenildi.
Sonuç:
Arıcılık bir kapalı mekan aktivitesi olmaması,
fiziksel hareketliliği gerektirmesi, batı tipi yaşam tarzına uzak olma
ve doğa ile iç içe yaşama olanağı sunduğu için sağlığa olumlu katkıları
olduğunu düşünmekteyiz. Arıcıların bal dışındaki arı ürünlerine daha kolay
ulaşmaları ve daha fazla tüketmelerinin alerjik, romatolojik ve enfeksiyöz
hastalıklardan korunma ve sağlığın geliştirilmesinde etkili olabileceği
sonucuna varıldı.
ABSTRACT
Introduction: Beekeeping is known in some developing countries as an important form of employment in agriculture. Beekeeping and honey production is carried out in order to provide income or hobby in Turkey. Bee produce honey, bee milk, propolis, bee venom, bee pollen and wax. All three of the allergic, inflammatory and infectious diseases are related to immunity. Allergy is an extreme and abnormal immune response to an allergen that most people easily accept. Inflammation is response of living tissue to internal or external damage to protect or heal the tissue. Antimicrobial, anti-inflammatory, immunomodulator, neuromodulator, metabolic syndrome inhibitor and anti-aging properties of bee products have been demonstrated. In this study, it was aimed to investigate allergy, inflammatory diseases and infectious conditions in beekeepers more frequently exposed to bee stings and more easily accessible to bee products.
Method: A total of 50 beekeepers who were members of the Bingol Association of Bee Farmers in Eastern Anatolia Region, were included in the study. Participants were questioned about the demographic characteristics, the frequency and amount of exposure to bee and products. A questionnaire was prepared by the researchers in the light of the literature, in which allergy, inflammatory disease and infectious-related parameters were questioned. Questionnaires were filled using face-to-face interview method.
Results: The average age of the beekeepers included in the study was 47,84 ± 11 years (min-max: 27 – 78 years). 94% (n = 47) of the participants were male and 6% (n = 3) were female. None of the participants were obese. When a known systemic disease entity was questioned, it was determined that 4% (n = 2) had thyroid pathology, 6% (n = 3) diabetes and 12% (n = 6) hypertension. It was learned that all of the cases were regularly filtered or honeycomb honey, 88% pollen, 50% propolis and 50% bee milk. All of the beekeepers are exposed to bee stings at least once a month. In addition, 34% of the beekeepers were found to be willing to self-destruct.
Conclusion: We think that beekeeping is a positive contribution to health because it is not an indoor activity, requires physical activity, is away from the western type of life, and lives with nature. It has been concluded that beekeepers can more easily reach bee products outside of honey, and that more consumption may be effective in protecting and improving health from allergic, rheumatologic and infectious diseases.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Temmuz 2018 |
Gönderilme Tarihi | 28 Şubat 2018 |
Kabul Tarihi | 2 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 13 Sayı: 2 |