Giriş: Bu çalışmanın amacı hastane tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarında mevcut durumun gözlemlenmesi, israf durumlarının tespiti, yalın üretim sistemlerinin hastane tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarında uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi, yalın yönetim ile ilgili eğitimlerin verilmesi, söz konusu tekniklerin kullanımı ile iyileştirilebilecek noktaların belirlenmesi ve iyileştirme önerilerinin sunulmasıdır.
Gereç Yöntem: Hastanemiz tıbbî mikrobiyoloji laboratuvarında; bakteriyoloji birimindeki iyileştirmeler için değer akış haritalandırma tekniği, laboratuvar depo alanındaki iyileştirmeler için 5S tekniği, depo-stok kontrollerinin iyileştirilmesi için balık kılçığı tekniği, örnek tüplerinin barkod problemlerini iyileştirilirken Kaizen tekniği kullanılmıştır.
Bulgular: Kan kültüründe sonuçlar incelendiğinde numunelerin kan kültürü cihazında 2094 dakikalık süre 1242 dakikaya düşürülmüştür. Hedeflenen süreye ulaşılamamış olsa dahi hedefin % 47,4’ü başarılmış, iyileştirme % 40,6 olarak gerçekleştirilmiştir. Kan kültürü testlerinde numuneler için mecburi olan 63 adımı 56 adıma düşürülmüş ve her bir numune için 7 adım (%11) tasarruf sağlanmıştır. Laboratuvar sistemi üzerindeki stok ile gerçek stoğun aynı olması sağlanmıştır. Laboratuvar deposu ve çalışma alanları düzenlenerek çalışma ortamı temiz ve düzenli hale getirilmiştir. Barkodların alınan firmaya iadesi gerçekleştirilerek, tüpe daha iyi yapışan ve bu sıkıntıları yaşatmayacak yeni barkodlarla değiştirilmiştir.
Tartışma ve Sonuç: Sağlık sektöründe yer alan kurumların yalın bakış açısı ile değerlendirilerek, kaynakları daha iyi kullanmaya ve daha verimli hizmet sunumu gerçekleştirmeye ihtiyaçları vardır. Daha uzun süreli ve daha kapsamlı bir çalışma planlanarak daha etkin sonuçlar elde edilebilecektir.
Objective: The aim of this study is to observe the current situation in the hospital medical microbiology laboratory, to determine the waste situations, to evaluate the applicability of lean production systems in the hospital medical microbiology laboratory, to provide training on lean management, to determine the points that can be improved with the use of these techniques and to present improvement suggestions.
Material Method: In the medical microbiology laboratory of our hospital; Value flow mapping technique for improvements in the bacteriology unit, the 5S technique for improvements in the laboratory warehouse area, the fishbone technique for the improvement of warehouse-stock controls, and the Kaizen technique while improving the barcode problems of the sample tubes.
Results: When the results were examined in blood culture, the time of 2094 minutes in the blood culture device of the samples was reduced to 1242 minutes. Even if the targeted time could not be reached, 47.4% of the target was achieved and the improvement was achieved as 40.6%. Mandatory 63 steps for samples in blood culture tests were reduced to 56 steps, saving 7 steps (11%) for each sample. It is ensured that the stock on the laboratory system and the real stock are the same. The laboratory warehouse and working areas have been arranged and the working environment has been made clean and tidy. The barcodes were returned to the purchased company and replaced with new barcodes that adhere better to the tube and do not cause these problems.
Conclusions: Institutions in the health sector need to use resources better and provide more efficient service by evaluating them with a lean perspective. More effective results can be obtained by planning a longer and more comprehensive study.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Mart 2022 |
Gönderilme Tarihi | 9 Mart 2021 |
Kabul Tarihi | 18 Mayıs 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 17 Sayı: 1 |